Γιατί απέτυχαν τα Windows Vista;Η αλήθεια είναι πικρή: Τα Windows Vista απέτυχαν! Το όνομά τους προκαλεί δυσφήμιση στην ίδια την Microsoft, που αποφεύγει να το χρησιμοποιεί σε διαφημιστικά σποτ (σύμφωνα πάντα με τις κακές τις γλώσσες, βλ. Apple). Οι χρήστες προτιμούν να δουλεύουν στα XP παρά να αγοράσουν το νέο «διαβολικό» λειτουργικό. Οι αγοραστές νέων υπολογιστικών συστημάτων ψάχνουν τρόπους για να απαλλαγούν από τα Vista, εγκαθιστώντας XP. Ούτε καν οι 29 κατασκευαστές υπολογιστών δεν τα συνιστούν. Αυτοί ξέρουν!

Η Microsoft προσπάθησε αρκετά. Πέρα από την εξαντλητική διαφήμιση (πολλές φορές και μαύρη) σε τηλεοράσεις και περιοδικά, απέφυγε σε νέα προωθητικά μέσα: Είναι η πρώτη φορά που ραδιοφωνικοί σταθμοί προσφέρουν Windows Vista αν τηλεφωνήσεις πρώτος.

Είναι η πρώτη φορά που στήνονται δήθεν πειράματα (βλ. Mojave) που προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να «μην είναι προκατειλημμένοι με το νέο OS» και ότι «Τα Vista είναι το καλύτερο λειτουργικό που κυκλοφόρησε ποτέ».

Είναι η πρώτη φορά που η Microsoft εγκαταλείπει τα Windows XP πριν την ώρα τους! Όσοι είχαν άδειες χρήσης για το παλιό λειτουργικό θα πρέπει να αγοράσουν το καινούργιο γιατί τώρα πια δε θα υποστηρίζεται!

Τι πήγε όμως στραβά;
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τα Windows Vista στην αποτυχία;

Το Something Digital δίνει τις απαντήσεις που λίγο πολύ όλοι κρύβουμε μέσα μας. Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τα Windows Vista στην αποτυχία:

Η σαρωτική επιτυχία των Windows XP. Λένε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τα Windows Vista ήταν ελάχιστα καλύτερα από τα XP. Στην ουσία ήταν το ίδιο λειτουργικό με άλλο skin και βελτιωμένο software. Ωστόσο ο κόσμος είχε συνηθίσει τα Windows XP. Ήταν υπέρτατα ικανοποιημένος από το λειτουργικό του σύστημα και δεν είχε λόγους να μεταβεί σε κάτι καινούργιο. Το Service Pack 2 και οι δηλώσεις της Microsoft ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν με software τα Windows xp ενθάρρυνε τους χρήστες να παραμείνουν στο δοκιμασμένο λειτουργικό σύστημα.

Η σημαντικές απαιτήσεις τους σε υλικό και κυρίως σε μνήμη RAM. Κάτι που μας κακόμαθαν τα Windows xp ήταν το ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν στον υπολογιστή που είχαμε σπίτι, χωρίς να χρειάζεται αγορά νέου μηχανήματος. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις έτρεχαν γρηγορότερα ακόμη και από την προηγούμενη έκδοση (Windows Me). Τα Windows Vista είχαν ελαφρώς υψηλές απαιτήσεις σε υλικό για την εποχή που κυκλοφόρησαν. Η προσθήκη μνήμης ήταν απαραίτητη. Τα προγράμματα λειτουργούσαν σε πιο αργούς ρυθμούς.

Ήταν απαίσια αν δεν είχες τρισδιάστατη κάρτα γραφικών. Το μεγαλύτερο κομμάτι της προώθησης των Windows Vista στηριζόταν στο τρισδιάστατο περιβάλλον Aero. Αν όμως δεν έχεις τρισδιάστατο επιταχυντή γραφικών ή εγκατεστημένους drivers τότε το αποτέλεσμα σε απογοητεύει. Μεταξύ μας ποιος μπορεί να ανεχτεί το βασικό θέμα και τα άσπρα παράθυρα με τις τεράστιες άκρες; It Sucks!

Το ότι είναι πιο αργά κι από την καθυστέρηση! Εντάξει δε με πειράζει να αγοράσω μνήμη και κάρτα γραφικών. Αλλά γιατί να μην επιλέξω τα Windows xp που όπως και να χει θα λειτουργούν γρηγορότερα; Κλασική κατηγορία χρηστών που προτιμάει ακόμη τα XP είναι οι gamers, που βλέπουν τα fps να παίρνουν τον κάτω δρόμο… Συζητιέται ότι μια κάρτα γραφικών nVidia 9X00 σε Vista έχει τις ίδιες επιδόσεις με μια 8Χ00 σε XP. Άλλο ένα θέμα είχαμε και με την αργή απόκριση του Start Menu.

Κανένας δε τα χρησιμοποιούσε! Η ιστορία και πάλι μας λέει ότι μόλις δούμε ότι αρκετοί χρησιμοποιούν το νέο λειτουργικό αναγκαζόμαστε να αναβαθμίσουμε, φοβούμενοι να μην μείνουμε πίσω (λόγω ασυμβατότητας). Αυτό άργησε πολύ να συμβεί με τα Vista. Για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας δεν έγινε ποτέ! Ο κόσμος αγοράζει φορητούς και νέο υπολογιστή και σκέφτεται πώς να εγκαταστήσει τα xp! Οι επαγγελματίες του χώρου θα προτιμούσαν τη σταθερότητα και την ταχύτητα των XP. Προσθέστε και τους αρκετούς χρήστες που οι υπολογιστές τους δεν τα σηκώνουν και έχετε γεμάτη την πίτα!

Η επιτυχία του OSX Leopard και της Apple. Η σκέψη ότι με το ίδιο ή κατώτερο υλικό μπορεί κανείς να τρέξει ένα ολοκληρωμένο, ομορφότερο και δυνατότερο λειτουργικό σύστημα κάνει τους χρήστες PC να αναπολούν παλιές καλές στιγμές. Ο έξυπνος τρόπος χρήσης του OSX 10.5 Leopard γοητεύει και τον πιο ασυγκίνητο.

Άλλαξαν όνομα! Λίγο ηλίθιο το ξέρω αλλά προτού η Microsoft βαφτίσει το έκτο λειτουργικό της όλοι μιλούσαν για τα «Longhorn»! Μάλλον γι αυτό ξέρουμε από τώρα πως θα ονομάζεται η επόμενη έκδοση.

Η ασυμβατότητα υλικού. Ελάχιστοι drivers των xp λειτουργούν και σε Vista. Κάτι που επίσης δε συνέβαινε κατά την μετάβαση από προηγούμενα συστήματα σε xp. Βλέπετε τα τελευταία ήταν συμβατά με αρκετούς drivers που ήταν γραμμένοι σε Windows 9x ή σε ΝΤ/2000. Ήταν βάναυσο να αγοράζεις μια πανάκριβη επαγγελματική κάρτα ήχου και να χρησιμοποιείς το ενσωματωμένο τσιπάκι στην mobo επειδή το λειτουργικό σου δεν την αναγνωρίζει!

Η πρωτοφανής ασυμβατότητα λογισμικού. Αρκετές από τις παλιές εφαρμογές αρνούνται μέχρι και σήμερα να λειτουργήσουν σε περιβάλλον Vista. Η υποστήριξη προγραμμάτων σε DOS είναι απαγορευτική.

Ενίσχυαν την μονοπωλιακή συμπεριφορά της Microsoft. Τον πρώτο καιρό δεν ήταν δυνατόν να εγκαταστήσεις εφαρμογή antivirus, ενώ ακόμη και σήμερα η Google διαμαρτύρεται για το Desktop Search. Για ακόμη μια φορά δε μπορούσες να επιλέξεις ποια προγράμματα θα παραληφθούν κατά την εγκατάσταση.

Η υπερβολική τιμή και τα πακέτα αγοράς. Είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε ένα ποσό και να αγοράζουμε ολόκληρο το λειτουργικό. Με την κυκλοφορία των Vista η Microsoft κλείδωσε ένα μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων σε μεγαλύτερες εκδόσεις που η πλουσιότερη αγγίζει τα 600 ευρώ, δίνοντας υποσχέσεις για συναρπαστικά πρόσθετα που ποτέ δεν είδαμε! Δυνατότητες που με χρήση επιπλέον software σε XP μπορούμε να έχουμε και δωρεάν!

Στόχευαν σε τεχνολογίες που δεν αξιοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Windows SideShow που ακόμη και σήμερα μερικοί δεν έχουν καταλάβει τη χρησιμότητά του! Βαρετές ήταν και οι καινοτομίες σε επίπεδο software, όπως το Windows CardSpace που οι χρήστες φοβούνται ακόμη να χρησιμοποιήσουν.

Δεν ενσωμάτωναν διευκολύνσεις που ζητούσε ο κόσμος. Λειτουργίες όπως παράλληλα desktops, απόκρυψη Taskbar, υποστήριξη αρχείων PDF και πολλές άλλες αγνοήθηκαν. Επίσης παραμελήθηκαν τα Web Services. Αντίθετα πήραμε ένα Start Menu που ελάχιστοι από μας διακρίνουν την χρησιμότητά του.

Ναι ήταν πιο ασφαλή αλλά και πιο ενοχλητικά! Πρέπει κάθε φορά που αλλάζω wallpaper στο desktop να αποδέχομαι την αλλαγή αυτή; Αφού εγώ τη ζήτησα! Η Microsoft προσπάθησε να φέρει λίγη εμπειρία από Ελληνικό Δημόσιο στο λειτουργικό της. Πιστεύω ότι πήρε μια ιδέα για το πόσο ευχάριστο ήταν αυτό για τους χρήστες. Είπαμε να κλέβουμε το Unix αλλά με τρόπο όχι με τη σέσουλα…

Οι δικοί σας λόγοι;

15 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

djmouzz είπε...

Προσυπογράφω 100% το άρθρο σου.

Αν τα και τα Seven δεν φέρουν κάτι καινοτόμο πάλι στα ΧΡ θα μείνουμε.

Εκείνο το καταραμένο file system πότε σκέφτονται να το αλλάξουν?

iSokiN είπε...

Yep! Τα 7 είναι μια πιο ελαφριά έκδοση των Vista. Αλλά πιστεύω ότι θα είναι και πάλι πιο αργά από τα XP.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα Windows. Νομίζω πως το κόστος επανασχεδίασης και αναβάθμισης θα είναι αρκετά μεγάλο. Θα μου πείτε μασάει η Microsoft από τέτοια;

Από την άλλη γιατί να το κάνει. Ενώ ήδη τα Windows είναι στην κορυφή και ενώ υπάρχουν άλλα προϊόντα (πχ. Windows Mobile, Xbox, Vuze) που χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις.

KostasK είπε...

δεν ξερω τι λενε οι πωλησεις και οι αλλοι... εγω ενα ξερω τα windows vista ultimate 64bit ειναι το καλυτερο λειτουργικο που ειχα ποτε... και με διαφορα... αυτα...και δεν ειμαι μελος της microsoft ισα ισα εχω ασχοληθει πολυ με Linux... kai αλλα απανθρωπα λειτουργικα... ευχαριστω

iSokiN είπε...

Υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις των Vista (όπως ο Windows Explorer) που πράγματι έχουν μια χρησιμότητα και είναι ένας λόγος αναβάθμισης. Κανείς δεν είπε ότι τα Vista είναι κακό λειτουργικό. Είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο που κάνει καλά την δουλειά του. Απλά δεν κατάφερε όσα περίμεναν οι φίλοι των Windows αλλά και η ίδια η Microsoft.

xalki είπε...

Νομίζω και η μεγάλη αρνητική δημοσιότητα συνέβαλε ολίγον τι. Βλ. Mojave Experiment( http://www.mojaveexperiment.com/ ) τι απάντησαν όσοι δεν ήξεραν τι ΛΣ ήταν αυτό που έβλεπαν. Βέβαια θα μου πείτε η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.

Οσον αφορά τον ενοχλητικότατο χαρακτήρα(are you sure?), μπες στο ubuntu κανονικά με password και βάλε να φορτώσεις πχ ένα πρόγραμμα από το Synaptic. 2 λεπτά μετά από την εισαγωγή password ζητα πάλι password. Γιατί μήπως μετομορφώθηκα στο μεταξύ?(πάντως εγώ αγαπώ το ubuntu)

manos είπε...

πως γίνεται όλοι να αγαπούν τo linux να μισουν τα vista και να τρέχουν όλοι vista? θα μου εξηγήσει κάποιος??

Pctrelos είπε...

Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με όσα αναφέρεις. Κρίμα όμως που ακόμη και τα Windows 7 που τώρα περιμένουμε... θα έπρεπε να έχουν βγει το 2007 καθώς οι τεχνολογίες υπάρχουν εδώ και χρόνια.....και τώρα να απολαμβάναμε κάτι πραγματικά καινούργιο.

iSokiN είπε...

Χμ... Windows 7 ε; Ετοιμάζω post! Μη λείψει κανείς!

iSokiN είπε...

Επίσης είναι η πρώτη φορά που βλέπω Beta της επόμενης έκδοσης να κυκλοφορεί στο ευρύ κοινό!

Spyros είπε...

Αν το πρόβλημα με τα Σβήστα είναι ότι ζητούν κωδικὀ (UAC), αυτό μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Το πραγματικό πρόβλημα των Vista είναι η βραδύτητα, ειδικά κατά την εκκίνηση. Πήρα λάπτοπ πριν 2,5 χρόνια με Σβήστα και σερνότατε, αφού είχε μνήμη 1GB. Η προσθήκη μνήμης μου φάνηκε σκανδαλωδώς ακριβή. Για να αυξήσω λίγο την ταχύτητα τελικά πετσόκοψα τα Windows μέχρι που έγιναν αγνώριστα. Έπεσε τρελό μαχαίρι σε services, θέματα, προγράμματα κλπ. Τελικά κράτησα και τον παλιότερο υπολογιστή μου με XP, αν και σκόπευα να τον πουλήσω.

ΥΓ: Θα φρίξετε αν δείτε το νέο Movie Maker στα Windows 7. Προκειμένου να τον κάνουν πιο εύκολο (για παιδιά του νηπιαγωγείου), τον κατέστρεψαν! Και σα να μην έφθανε αυτό, πρέπει να τον κατεβάσετε χειροκίνητα, αφού δεν παρέχεται στο DVD της beta έκδοσης.

Σπύρος είπε...

Διόρθωση: το PC με Σβήστα το πήρα πριν 2 σχεδόν χρόνια (Μάρτιος 2007) και όχι πριν 2,5 χρόνια.

satfighter είπε...

xp pro. kai linuxaki mint. (kala ta les file nice )

Taxidiotis είπε...

Νομίζω οτι οι λόγοι που ανέφερε ο Bloger είναι όλοι αληθινοί...

Μια συνταγή επιτυχημένη δεν έχεις λόγους να την αλλάξεις για να ψάχνεσαι...

H -όποια- διαδόδοση των Σβίστα, είναι προιόν εκβιασμού των εταιρειών

Αν θέλεις laptop με ΧΡ δεν θα το βρείς... Κι αν θές να βάλεις μόνος σου (μετα), ισως δεν βρεις τους Drivers για να λειτουργήσει..,

Ασε, που κάποιοι κατασκευαστές, κλειδώνουν το Partition της εγκατάστασεις για να μην μπορείς να τα S-VISEIS μετα...

Με την πολιτική αυτή, η Μ/S επλίζει να βρει νεους πελάτες, ανάμεσα σε νεους χρήστες, δίνοντας κίνητρα στους κατασκευαστές να πουλούν τα σβιστα προεγκατεστημένα...

Εμείς, οι παλαιότεροι, μπορούμε ακόμα να αντισταθούμε... και το κάνουμε με απόλυτη επίγνωση...

(ΥΓ: έχω 1 PC & 2 Λαπτοπ με XP και άλλα δύο με SVISTA, τα τελευταία γιατί τ'αγορασα απο το Λονδίνο μισοτιμής... μακάρι να έβαζα XP και σε αυτά...)

iSokiN είπε...

Προσωπικά είμαι υπέρ των εξελίξεων και των αναβαθμίσεων των λειτουργικών. Μονάχα όμως όταν αυτά γίνονται προς όφελος των χρηστών και προσφέρουν κάτι ουσιώδες. Στην περίπτωση των Vista όλα ήταν ένας απλός εντυπωσιασμός.

Ακόμα πιστεύω ότι ένα καλύτερο όνομα για τα Windows 7 θα ήταν το "Vista 2010".

Όσο για τα XP και αυτά αρχίζουν και δείχνουν τα χρονάκια τους. Έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολύ κακή διαχείριση ενέργειας.

hpstg είπε...

Δεν έχουν ακόμα transparent folder mounting (ούτε τα 7)

/hpstg runs back to his geek holeBus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!