Αλλάζοντας Firmware στο MP3 Player





To Podzilla στο iPod το γνωρίζατε! Τώρα είναι ευκαιρία να μάθετε και το Rockbox… Ένα αρκετά ενδιαφέρον project που υποστηρίζει συσκευές και από άλλες μάρκες και δίνει στο mp3όφωνό σας απίστευτη λειτουργικότητα!

Σε αυτό το post θα δούμε βήμα προς βήμα πως εγκαθίσταται το λειτουργικό σε iPod τελευταίας γενιάς. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι παρόμοια για όλες τις συσκευές.



Οι κάτοχοι συσκευών άλλης μάρκας ή παλαιότερης τεχνολογίας μπορούν να μάθουν τα πάντα από το documentation του site και να αποκτήσουν το λειτουργικό από την ενότητα με τα downloads. Ενημερωτικά μπορείτε να διαβάσετε και τα παρακάτω για να σας δώσουν μια ιδέα για το πώς γίνεται η εγκατάσταση. Ας δούμε όμως πως δουλεύει το όλο θέμα στο iPod…

Τι είναι το Rockbox;
Μια συσκευή mp3 χρειάζεται ένα λογισμικό για να μπορέσει να διαχειριστεί όλες τους τις λειτουργίες και να επικοινωνεί με το χρήστη. Αυτό είναι το λειτουργικό της συσκευής. Το rockbox είναι ένα εναλλακτικό λειτουργικό, το οποίο μπορεί και τρέχει παράλληλα με το official που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας.

Από τι αποτελείται;
Το Rockbox αποτελείται από 2 στοιχεία.
Τον boot loader που είναι υπεύθυνος για την φόρτωση του firmware του λειτουργικού, αμέσως μόλις εκκινεί η συσκευή και για την επιλογή ανάμεσα σε original και Rockbox firmware.
Και το Rockbox firmware που είναι όλο το λογισμικό που τρέχει στη συσκευή σας.

Τι θα πρέπει να προσέξω πριν την εγκατάσταση;
Επειδή ο blogger δε μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία του λογισμικού αυτού, μη το δοκιμάσετε εάν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις. Το SD δεν ευθύνεται για πιθανή απώλεια δεδομένων ή καταστροφή της συσκευής.

Εάν πάει κάτι στραβά και το iPod σας δεν ανταποκρίνεται σε καμία κίνηση… Ψυχραιμία! Κάντε reset (MENU+SELECT για 5’’) και αμέσως μόλις σβήσει η οθόνη κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα SELECT+PLAY. Θα μπείτε σε λειτουργία μεταφοράς αρχείων. Συνδέστε το iPod στον υπολογιστή και επαναφέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις (θα σβηστούν όλα τα αρχεία, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε backup κάπου στο σκληρό σας). Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή iPod Updater της Apple ή μέσα από την τελευταία έκδοση του iTunes (7.4).

Πως το εγκαθιστώ;
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και το Rockbox θα τρέξει και στο δικό σας mp3 player:

1 Κατεβάστε το Rockbox. Υπάρχει μια έκδοση για κάθε συσκευή. Επιλέξτε το μοντέλο σας από τη λίστα και σώστε το αρχείο κάπου στο δίσκο. Επίσης κατεβάστε το boot loader patch.
2 Συνδέστε το iPod σας με USB.
3 Ενεργοποιήστε το disk use από τις ρυθμίσεις του iTunes.
4 Αντιγράψτε όλα σας τα αρχεία στο σκληρό δίσκο, καθώς ίσως χρειαστεί να τα επαναφέρετε αργότερα…
+ Εδώ μπορείτε (αν θέλετε) να επαναφέρετε τη συσκευή (restore) για να είναι «καθαρή» όταν θα εγκαταστήσουμε το νέο λειτουργικό…
5 Κλείστε όλες τις εφαρμογές που το χρησιμοποιούν (βλ. iTunes) και μέσα από τις διεργασίες (Ctrl + Alt +Del) τερματίστε την iPodService.
6 Αποσυμπιέστε τα αρχεία που κατεβάσατε στο πρώτο βήμα.
7 Τρέξτε την εφαρμογή ipodpatcher.exe και στην κονσόλα που θα εμφανιστεί πατήστε την επιλογή i και μετά Enter. Αν όλα πάνε καλά, το πρόγραμμα θα σας ενημερώσει για την επιτυχημένη αλλαγή στο boot loader.
8 Αντιγράψτε τον φάκελο του Rockbox στο iPod σας. (Στο root directory του σκληρού της συσκευής θα πρέπει να υπάρχει ένας φάκελος .rockbox που θα περιέχει άλλους φακέλους όπως backdrops, codecs κλπ.)
9 Κάντε ασφαλή κατάργηση την συσκευή και (εάν δεν γίνει αυτόματα) κάντε επανεκκίνηση κρατώντας για 5 δευτερόλεπτα τα κουμπιά MENU + SELECT.
10 Είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το Rockbox. Αν υπάρχει κάποιο σφάλμα στην οθόνη της συσκευής τότε ελέγξτε αν υπάρχει ο φάκελος .rockbox στο root directory.

Troubleshooting…
Αν μόλις ανοίξετε το iPod εμφανιστεί μια μαύρη οθόνη και σας ενημερώνει ότι το rockbox δεν υπάρχει, τότε επιστρέψτε στο βήμα 8.
Αν το iPod μετά την επανεκκίνηση μπει σε περιβάλλον του original firmware τότε βεβαιωθείτε ότι το Hold δεν ήταν ενεργό στο βήμα 9. Αν δεν ήταν και το iPod σας όσες φορές και αν το επανεκκινήσετε μπαίνει στο original λειτουργικό, τότε επιστρέψτε στο βήμα7.
Για να απεγκαταστήσετε τη συσκευή, χωρίς να κάνετε restore, τρέξτε το ipodpatcher.exe και στο μενού επιλογών πατήστε u, ακολουθώντας και πάλι όλα τα προηγούμενα βήματα.

Επιλογή λειτουργικού
Κάθε φορά που επανεκκινείτε τη συσκευή σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο original firmware ή στο Rockbox. Το iPod σας θα φορτώνει αυτόματα το Rockbox κάθε φορά που κάνετε reset (MENU+SELECT για 5’’). Για να μπείτε στο original λειτουργικό, αμέσως μόλις επανεκκινήσει η συσκευή (σβήσει η οθόνη) γυρίστε το HOLD έτσι ώστε να κλειδώσει και επαναφέρετε ξανά μόλις δείτε το λειτουργικό της Apple να φορτώνει…

Και τώρα τι κάνω;
Τώρα είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε το Rockbox! Το iPod σας πλέον έχει αποκτήσει έναν νέο mp3 player manager. Μπορείτε για πρώτη φορά να περιηγηθείτε στα αρχεία που υπάρχουν μέσα στη συσκευή και να βρείτε τη μουσική σας από εκεί. Υπάρχουν εφαρμογές για κάθε χρήση και παιχνίδια για να μη βαρεθείτε (όπως Doom). Όλες οι ρυθμίσεις της συσκευής βρίσκονται στην επιλογή Settings.

Αλλαγή Themes
Το Rockbox σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε την εμφάνιση του μενού του iPod σας. Μπείτε στο site με τα themes του Rockbox, κατεβάστε αυτά που σας αρέσουν και απλά αποσυμπιέστε το αρχείο zip στον φάκελο .rockbox που υπάρχει στη συσκευή σας. Για να ορίσετε το θέμα που έχετε κατεβάσει μεταβείτε στην επιλογή Settings και επιλέξτε Browse Themes. Μερικά από τα θέματα που θα βρείτε έχουν μεγαλύτερη γραμματοσειρά από την original.


^ Δείτε το Rockbox Live!

Αυτό ήταν! Βάλαμε Linux στο iPod! Σύντομα στο SD θα δούμε την περίπτωση του Podzilla (που έχει εξελιχθεί αρκετά) στο iPod. Περιμένω σχόλια από τις δικές σας εμπειρίες με το Rockbox…

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήστης
Κατάλογος με τα διαθέσιμα themes

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!