nTune: Official Overclocking σε κάρτες nVidia!



 
.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Μεγάλη, απαιτούνται γνώσεις υλικού υπολογιστή και αρκετή προσοχή!

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Μικρή, γιατί μπορείτε να ζήσετε και χωρίς overclocking.

ΧΡΟΝΟΣ
30 λεπτά, Όσο χρειάζεται η εφαρμογή για να κατέβει συν όσο διαρκεί ένα reset!

Θέλετε αυξημένες επιδόσεις στα video games χωρίς να ξοδέψετε ούτε ευρώ; Θέλετε να κάνετε overclocking αλλά ταυτόχρονα φοβάστε για την ακεραιότητα του υλικού σας; Με το nTune της nVidia μπορείτε να «ανεβάσετε τους ρυθμούς» της κάρτας γραφικών σας χωρίς να ανησυχείτε για το αν τελικά θα την πάρετε στο χέρι!



Στον κόσμο της αγοράς hardware έχει διαδοθεί η φήμη ότι οι εταιρίες κυκλοφορούν επεξεργαστές (είτε πρόκειται για CPU, είτε για αυτούς που υπάρχουν ενσωματωμένοι σε κάρτες γραφικών) χρονίζοντάς τους λιγάκι πιο κάτω από αυτό που μπορούν να αποδώσουν, με αποτέλεσμα μικρή απώλεια σε επιδόσεις. Αν έχετε το χρόνο (και τις γνώσεις) τότε μπορείτε να «ξεκλειδώσετε» αυτές τις τιμές και να κάνετε τα παιχνίδια σας να τρέχουν ακόμη πιο αρμονικά, χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις… Είσαστε έτοιμοι για να σπάσουμε τα ρεκόρ των benchmarks;

Μέχρι πρόσφατα οι χρήστες έβρισκαν διάφορους τρόπους για να επέμβουν στις μεταβλητές του υλικού, με εντυπωσιακά αλλά και τρομακτικά (σε μερικές περιπτώσεις) αποτελέσματα. Τον τελευταίο καιρό έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις ίδιες τις εταιρείες να παρέχουν βοηθητικές εφαρμογές στους χρήστες για overclocking. Μια από αυτές θα αναλύσουμε σε αυτό το tutorial.



Προαπαιτούμενα
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διαθέτετε μια κάρτα γραφικών της nVidia (όχι απαραίτητα τελευταίου μοντέλου), καθώς η εφαρμογή που θα παρουσιάσουμε δεν λειτουργεί με κάρτες άλλης μάρκας. Στη συνέχεια θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή nTune. Συνιστάται να έχετε εγκαταστήσει και τους τελευταίους drivers από το επίσημο site.

Μέτρα προφύλαξης
Η διαδικασία αν και είναι αρκετά απλή, κρύβει μερικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας. Αν παρατηρήσετε κάποια ανωμαλία, όπως περίεργα pixels να εμφανίζονται από το πουθενά, αδικαιολόγητες επανεκκινήσεις ή κολλήματα, υψηλές θερμοκρασίες ή το χειρότερο αδυναμία εκκίνησης του λειτουργικού, τότε επαναφέρετε τις ρυθμίσεις στα αρχικά επίπεδα και σταματήστε την χρήση της εφαρμογής.

Θα ήταν καλό να απενεργοποιήσετε την λειτουργία αυτόματου συγχρονισμού του ρολογιού του PCI Bus. Αυτό γίνεται από την αντίστοιχη καρτέλα του BIOS «performance», όπου και ορίστε την τιμή από Auto σε Normal. Επίσης από το BIOS θα πρέπει να παρατηρείτε συχνά την θερμοκρασία του υλικού σας.



Ξεκινώντας…
Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή και αφού κάνετε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε το Control Panel της nVidia. Εκεί θα έχει δημιουργηθεί μια έξτρα επιλογή «Performance». Κάντε κλικ και σε αυτήν και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης της εφαρμογής. Σε αυτούς προσθέστε ότι το SD δε φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στον υπολογιστή σας!

Αυτόματο Tuning
Το nTune μπορεί να ανακαλύψει αυτόματα την κατάλληλη ρύθμιση για βέλτιστες επιδόσεις, ανάλογα με το σύστημά σας και την κάρτα γραφικών που διαθέτετε. Επιλέγοντας αυτήν την επιλογή θα εκτελεστούν μερικά benchmarks που θα τεστάρουν την συμπεριφορά της κάρτας, σε κάθε τιμή του ρολογιού. Μόλις ολοκληρωθούν το nTune θα σας προτείνει τις κατάλληλες αλλαγές. Συμφωνήστε με αυτές και επιλέξτε να εφαρμόζονται κάθε φορά που γίνεται εκκίνηση των Windows.



Χειροκίνητο Tuning
Μπορείτε να παίξετε με τις τιμές χρονισμού του επεξεργαστή γραφικών και της ενσωματωμένης μνήμης αλλά μην το παρακάνετε αν δε θέλετε να την καταστρέψετε τελείως! Η λογική είναι η εξής: πρώτα ανεβάζουμε ελάχιστα τις τιμές, μετά ελέγχουμε την σταθερότητα του συστήματος και τελευταία επιλέγουμε την εφαρμογή των ρυθμίσεων μετά από επανεκκίνηση.



Monitoring & Rules
Το πρόγραμμα σας δίνει ακόμα την δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις μεταβλητές του συστήματός σας για να ελέγχετε αν όλα λειτουργούν ομαλά, με τη βοήθεια του Monitor αλλά και των logs. Τέλος μπορείτε να δημιουργήσετε κανόνες έτσι ώστε κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο στο σύστημά σας να ενημερώνεστε με pop-up παράθυρα, ήχους ή να γίνεται αυτόματη απενεργοποίηση των ρυθμίσεων.


}QUICK TIP{
Αν έχετε motherboard που βασίζεται σε τσιπάκι nForce τότε το nTune θα σας δώσει τη δυνατότητα υπερχρονισμού ολόκληρου του συστήματος, τροποποιώντας τις τιμές χρονισμού του FSB, και των διάφορων System buses.


Ο χρήστης Αντίλογος λέει:
Νομίζω ότι ο δικός μου υπολογιστής είναι αρκετά νέος για να του δώσω Viagra! Θα περιμένω λιγάκι μέχρι να «ωριμάσει»…


0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!