.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ
Μεσαία, απαιτούνται βασικές γνώσεις στη διαχείριση δικτύων.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Μεσαία, αν και είναι ένας αρκετά έξυπνος τρόπος συγχρονισμού δεδομένων.

ΧΡΟΝΟΣ
5 λεπτά, Όσος χρόνος χρειάζεται για να αποφασίσετε τι θα συγχρονίσετε και τι όχι!

Θέλετε να συγχρονίσετε αρχεία και φακέλους ανάμεσα σε δυο υπολογιστές; Μήπως ο ιστορικός «Χαρτοφύλακας» των Windows σας έχει σπάσει τα νεύρα με την αργοπορία του; Το παρακάτω tutorial έρχεται σαν μάννα εξ’ ουρανού για να σας σώσει!

Αγοράζοντας φορητό υπολογιστή κατάλαβα πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση και ο συγχρονισμός αρχείων και εγγράφων ανάμεσα σε δυο PC. Μερικές φορές είναι αναγκαίο να συγχρονίζεις δυο υπολογιστές. Τα κρίσιμα για εσένα έγγραφα πρέπει να βρίσκονται και στους δυο ανά πάσα στιγμή και μάλιστα στην τελευταία τους έκδοση.

Τι είναι συγχρονισμός και γιατί είναι χρήσιμος;
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τη δική μας αρχειοθέτηση εγγράφων, κόντρα σε αυτή που θέλουν να μας επιβάλλουν τα Windows (τα έγγραφά μου). Έχουμε ένα φάκελο και μέσα εκεί υπάρχουν όλα τα χρήσιμα αρχεία. Έστω ότι έχουμε ένα αρχείο κειμένου. Έστω ότι κάποιος κάθισε και έγραψε όλο αυτό εδώ το άρθρο (μα δεν τον λυπάται πια κανεις;).

Ο συγχρονισμός ωφελεί μονάχα αν το προαναφερθέν αρχείο κειμένου σκοπεύουμε να το επεξεργαστούμε και σε άλλους υπολογιστές. Ας υποθέσουμε ότι το αρχείο βρίσκεται σε δυο μηχανήματα Α και Β. Προσθέτοντας τώρα μια παράγραφο στο τέλος (για παράδειγμα το Quick Tip που υπάρχει στο τέλος) και σώζοντας το αρχείο στον υπολογιστή Α, ο υπολογιστής Β δε θα ενημερωθεί με αποτέλεσμα αν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας εκεί, να μη βρούμε το Quick Tip!

Τη λύση σε όλον αυτό το χαμό δίνει η αγορά ενός USB Stick ή ενός σκληρού δίσκου. Οι περισσότεροι μεταφέρουν όλα τα σημαντικά δεδομένα τους και αποθηκεύουν εκεί τις αλλαγές τους. Έτσι σε όποιον υπολογιστή και αν τα συνδέσουν είναι σίγουροι ότι έχουν όλα τα αρχεία τους και μάλιστα στην τελευταία τους έκδοση. Και πάλι όμως προκύπτουν θέματα. Γιατί να είστε αναγκασμένοι να κυκλοφορείτε με έξτρα σκληρό δίσκο; Και πόσο ασφαλής θα νοιώθετε για τα δεδομένα σας;



Τη λύση σε όλα αυτά δίνει η νέα εφαρμογή Microsoft Sync Toy 2.0, που δημιουργήθηκε για φωτογράφους, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει όλα τα ήδη χρηστών. Η λειτουργία της είναι αρκετά απλή και σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για να το εκμεταλλευτείτε πλήρως. Πίσω της κρύβει μια δυνατή τεχνολογία συγχρονισμού αρχείων.

Προαπαιτούμενα
Κατεβάστε το πρόγραμμα Sync Toy και εγκαταστήστε το σε ένα από τα δυο PC. Μπορείτε να το βάλετε και στα δυο αλλά από τη στιγμή που θα πρέπει να είναι ανοιχτά ταυτόχρονα για να γίνει ο συγχρονισμός, το τρέχετε σε ένα από αυτά και η δουλειά σας τελειώνει εκεί!

Οι δυο υπολογιστές θα πρέπει να είναι συνδεμένοι σε τοπικό δίκτυο LAN και να βλέπει ο ένας τον άλλον. Μια καλή τεχνική θα ήταν να έχετε δημιουργήσει εικονικές δικτυακές μονάδες αποθήκευσης στον υπολογιστή που θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Θα μπορούσατε απλά να κάνετε map έναν ολόκληρο σκληρό δίσκο.



Ο Συγχρονισμός
Ας υποθέσουμε ότι έχετε δυο υπολογιστές Α και Β. Αρχικά τα αρχεία σας είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή Α (πχ. Σταθερός). Μπορείτε να επιλέξετε ποια από αυτά θα μοιράζεται ο Α με τον Β (πχ. Φορητός). Δημιουργήστε φακέλους στον Β και αντιγράψτε τα αρχεία σας εκεί. Το πρόγραμμα προϋποθέτει ότι έχετε αντιγράψει τα αρχεία και ότι βρίσκονται και στους 2 υπολογιστές.

Τρέξτε την εφαρμογή. Από τα κουμπιά κάτω επιλέξτε «Create a new Folder Pair». Στο Left Folder επιλέξτε τον αρχικό φάκελο που φιλοξενεί τα αρχεία σας στον υπολογιστή Α. Στο Right Folder τον αντίστοιχο φάκελο στον υπολογιστή Β. Δεν είναι ανάγκη να έχουν το ίδιο όνομα. Πατήστε next.

Στην επόμενη καρτέλα μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο του συγχρονισμού. Η επιλογή «Synchronize» αντιγράφει, μετονομάζει και διαγράφει αρχεία και στις δυο κατευθύνσεις. Έτσι αν δημιουργήσετε ένα φάκελο στον υπολογιστή Α τότε θα δημιουργηθεί και στον υπολογιστή Β. Η επιλογή «Echo» μεταφέρει απλά τα αρχεία σας από τον φάκελο Left στον Right. Τέλος η επιλογή «Contribute» αντιγράφει νέα ή επεξεργασμένα αρχεία από το φάκελο Left προς τον Right. Δεν επιτρέπεται διαγραφή.

Μετά από τις παραπάνω ρυθμίσεις εκτελέστε τον συγχρονισμό επιλέγοντας Sync. Αυτό ήταν! Το δωρεάν προγραμματάκι της Microsoft σας γλίτωσε από αρκετούς πονοκεφάλους. Επίσης τώρα μπορείτε να μείνετε ήσυχοι καθώς ακόμη και αν πάθει κάτι ο ένας από τους δυο δίσκους τα δεδομένα θα υπάρχουν αυτούσια και στον άλλον!

}QUICK TIP{
Το ασύρματο δίκτυο WLAN δεν ενδείκνυνται για δικτύωση υπολογιστών. Αν πρόκειται να μεταφέρετε μεγάλο όγκο δεδομένων τότε συνδέστε τους υπολογιστές με καλώδιο Ethernet.

2 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

χρήσιμο! εγώ το δουλεύω για backup σε εξωτερικό σκληρό. είναι πολύ εύκολο.

iSokiN είπε...

Να ακόμη μια καλή χρήση!



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!