Το Something Digital τρύπωσε στα πιο underground μονοπάτια του παγκόσμιου world wide web και έκανε μια μικρή έρευνα ζήτησης. 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows Vista και 8 χρόνια μετά από την αντίστοιχη ημερομηνία κυκλοφορίας της πρώτης έκδοσης των Windows XP το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει: Οι χρήστες υπολογιστών απεχθάνονται τα Windows Vista και εξακολουθούν να προτιμούν τα XP. Μάρτυρας; Το ίδιο το internet!



Η ιδέα ήταν απλή: Τι θέση θα έπιαναν τα Windows Vista έναντι στα Windows XP στα δημοφιλέστερα sites διακίνησης πειρατικού λογισμικού; Όχι ότι υποστηρίζω τους συγκεκριμένους τόπους (γιατί κι εγώ αυτοαποκαλούμαι προγραμματιστής λογισμικού), αλλά ποιο θα ήταν το πλέον αμερόληπτο κοινό για να διεξάγει κάποιος μια τέτοια έρευνα;

Όταν ένας χρήστης κατεβάζει δωρεάν λογισμικό του εμπορίου από κάποιο torrentάδικο ή warez site τότε το μεγαλύτερο κριτήριο (αν όχι το μοναδικό) είναι το ποιο λογισμικό προτιμάει περισσότερο από τα άλλα. Εκεί δεν παίζει ούτε η διαθεσιμότητα, ούτε το κόστος αλλά ούτε και η διαφήμιση. Οι χρήστες έρχονται, ψάχνουν και κατεβάζουν αυτό ακριβώς που θέλουν. Να ένας καλός τρόπος για να βγάλεις συμπεράσματα για την επιτυχία ενός προϊόντος.

Πάρτε για παράδειγμα τη μουσική βιομηχανία: Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθει ένας μουσικός παραγωγός για το αν η νέα του επιτυχία είχε «πέραση» στο κοινό είναι να ανοίξει το μουλάρι (βλ. eMule) και να αναζητήσει για αυτήν. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά των αντίστοιχων κομματιών μπορεί να βγάλει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.

Ε λοιπόν το ίδιο έκανα και εγώ! Έβαλα τη λέξη Windows στα μεγαλύτερα torrent και warez sites. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα Windows Vista Ultimate βρίσκονται αρκετές θέσεις πιο κάτω από τις διάφορες παραλλαγές των Windows XP. Μάλιστα οι οπαδοί τους έχουν δημιουργήσει ακόμη και δικές τους lite εκδόσεις του λειτουργικού που χωρούν σε flash memory sticks ή virtual machines.

Δε σταμάτησα όμως εκεί την αναζήτησή μου! Ψάχνοντας στο Google Trends και κάνοντας ένα μικρό gallop για τα λειτουργικά της Microsoft προέκυψε το παραπάνω γράφημα. Η μπλε γραμμή είναι η δημοτικότητα των Windows XP ανά χρόνο, η κόκκινη των Windows Vista και η πορτοκαλί των Windows 7, που καλά θα κάνουν να κυκλοφορήσουν στην ώρα τους γιατί μας βλέπω του χρόνου να κάνουμε πρωτοχρονιά με Ubuntu!

Ο χρήστης Αντίλογος λέει:
Εγώ παιδιά το δηλώνω! Κατεβάζω πειρατική μουσική! Και ναι! Προτιμώ την Μπεζεντάκου από την Αλεξανδράτου! Στόχος δεν είναι τα λεφτά αλλά η ποιότητα…


Previously on Something Digital
Μήπως στο Linux θα έχουμε καλύτερη τύχη;
10+2 Δωρεάν Εργαλεία για τα Windows XP από την μαμά Microsoft
2007 Microsoft Office System εναντίον πονηρό ποντίκι!
Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας Virtual PC
Και το όνομα αυτού Windows 7!

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!