Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές διανομές Linux. Ποια όμως από αυτές αξίζει να εγκαταστήσετε και γιατί; Αυτό το post συγκεντρώνει τις δημοφιλέστερες διανομές Linux και παρουσιάζει τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους. Στόχος του είναι να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποια από αυτές αξίζει μερικά gigabytes στο σκληρό σας δίσκο...
Ubuntu
Ήρθε τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της προτίμησης των χρηστών. Πρόκειται για την δημοφιλέστερη διανομή Linux που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ένας απλός χρήστης στον υπολογιστή του, με ιδιαίτερη ευκολία και υποστήριξη.
DOWNLOAD NOW αν έρχεστε για πρώτη φορά σε επαφή με τα Linux. Στο internet θα βρείτε αμέτρητους οδηγούς για κάθε χρήση.
OR DON’T αν το χρησιμοποιείτε ήδη ή αν δεν είστε τύπος που σας αρέσει να σας λένε οι άλλοι τι θα κάνετε!
SuSe
Η δεύτερη σε δημοτικότητα διανομή και η πιο δυνατή απ’ όλες. Θα ξετρελαθείτε με το πόσες συσκευές και εφαρμογές την υποστηρίζουν. Τα SuSe είναι παγκοσμίως γνωστά για τις δικτυακές τους ικανότητες και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται στους περισσότερους servers. Είναι απίστευτα σταθερά και ενσωματώνουν δυνατότητες αιχμής, όπως Virtualization. Ο πίνακας ελέγχου είναι αρκετά δυνατός και η εγκατάσταση εφαρμογών μοιάζει περισσότερο με αυτήν των Windows.
DOWNLOAD NOW αν θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τα Linux.
OR DON’T αν τα προορίζετε για οικιακή χρήση. Όχι ότι δεν είναι κορυφαία και σε αυτό, απλώς μπορεί να προτιμήσετε κάτι καλύτερο όπως…
Fedora
Πρόκειται για την εξέλιξη των Red Hat Linux που ήταν πάντα ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Novell (αυτή που βγάζει τα SuSe ντε!). Η τελευταία έκδοση κάνει στροφή στην ποιότητα και εισάγει όλα όσα έλειπαν από τις προηγούμενες σε θέματα εμφάνισης. Ο τίτλος της «Πιο εμφανίσιμης διανομής» της ανήκει δικαιωματικά.
Μοναδικό ελάττωμα της διανομής Fedora είναι το ότι δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη. Έτσι θα νοιώθετε άσχημα κάθε φορά που βρίσκετε μια χρήσιμη εφαρμογή που διαθέτει έτοιμο πακέτο εγκατάστασης για SuSe, ενώ στο δικό σας λειτουργικό θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε καμιά δεκαπενταριά εντολές και αν θα καταφέρει να τρέξει…
DOWNLOAD NOW αν θέλετε ένα δυνατό, σταθερό και ταυτόχρονα όμορφο λειτουργικό.
OR DON’T αν δεν έχετε γερά νεύρα!
Mandriva
Όταν είσαι 10 χρόνια λειτουργικό και όταν κάποτε ήσουν το πρώτο στην προτίμηση των πληροφορικάδων τότε σίγουρα έχεις κάτι να πεις. Το γνωστό στους παλαιότερους Mandrake άλλαξε όνομα (να υποθέσω και φύλο;) και έρχεται αβασάναστα στο σκληρό σας δίσκο. Αν είστε χρήστης Windows (που σίγουρα θα είστε) τότε το Mandriva είναι το ιδανικότερο λειτουργικό για εσάς. Δεν μπερδεύει τους χρήστες και ταυτόχρονα τους δίνει όλα όσα χρειάζονται
DOWNLOAD NOW αν έχετε συνηθίσει τα Windows και δε μπορείτε χωρίς αυτά.
OR DON’T αν θέλετε μετά την εγκατάσταση να πειραματιστείτε με το νέο σας OS.
Gentoo
Αυτή η διανομή απευθύνεται κυρίως σε γνώστες του επαγγέλματος! Αν είσαι linuxάκιας που σέβεται τον εαυτό του τότε το Gentoo είναι ότι πρέπει και για εσένα! Απίστευτα γρήγορο και με πάρα πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης.
DOWNLOAD NOW αν έχετε συνηθίσει εγκατεστημένα τα Linux για τουλάχιστον 3 χρόνια στο PC σας.
OR DON’T γιατί το 30% από τις συσκευές σας δε θα δουλέψει!
Debian
Στα πρότυπα της προηγούμενης διανομής και το Debian απευθύνεται στους προχωρημένους χρήστες Linux. Έτσι μην περιμένετε widgets, τρισδιάστατα παράθυρα και άλλα τρικ εντυπωσιασμού! Η ομάδα ανάπτυξης του λειτουργικού αυτού ασχολείται κυρίως με τον πυρήνα του (kernel) προσθέτοντας συνεχώς νέες δυνατότητες και βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες.
DOWNLOAD NOW αν ενδιαφέρεστε για το εσωτερικό του Linux.
OR DON’T αν ακόμα και η ιδέα ότι θα αλλάξετε λειτουργικό σας τρομάζει!
Ακόμη στο Something Digital
Ελληνικά Linux: 5+1 Ελληνικές Διανομές
Windows 7: Πρώτες εικόνες
Θέλω Linux Παντού!
Τα άπαντα των Linux
6 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:
Καταρχήν είναι "ΤΟ" Linux. Αν γράφεις άρθρο για τις διανομές τουλάχιστον ας είναι σωστά τα βασικά ;)
έπειτα...
"OR DON’T γιατί το 30% από τις συσκευές σας δε θα δουλέψει!"
Αυτό τώρα πως βγαίνει ? Τον ίδιο kernel δεν χρησιμοποιούν όλες οι διανομές ? ο kernel του gentoo δηλαδή υποστηρίζει 30% λιγότερες συσκευές ? Τι άλλο θα ακούσουμε...
γενικώς όλα τα "don't" σου είναι αρκετά off...
Τα πάντα με μέτρο..καλός ο ενθουσιασμός..ακόμα καλύτερη η σωστή πληροφόρηση....
Φίλε μου σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου καθώς και για τις διορθώσεις σου. Θέλω να ξέρεις ότι από την πλευρά μου κάνω ότι μπορώ για να κρατήσω την εγκυρότητα του blog στα υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα όμως θα πρέπει πάντα να προσέχω ότι αυτά που γράφω θα γίνονται κατανοητά από όλους τους επισκέπτες.
Anyway... Το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται στους μέσους χρήστες υπολογιστών οι οποίοι έχουν ακούσει πολλές φορές για το Linux αλλά ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με αυτό.
Η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών δε θα έμπαινε ποτέ στην διαδικασία να εγκαταστήσει ένα λειτουργικό, αντικαθιστόντας τα Windows και μετά να συνειδητοποιήσει ότι για να να ακουστεί ένα mp3 χρειάζονται εντολές sudo get set cnf και δε συμμαζεύεται! Εκείνοι να δεις κάτι μπινελίκια που έχουν να ρίξουν!..
Και για να μην δημιουργηθούν άλλες απορίες συμπληρώνω το post:
"ΝΤΟΝ'Τ, γιατί το 30% από τις συσκευές σας δε θα δουλέψει (αμέσως μετά από την εγκατάσταση)!
Όποια διανομή και να επιλέξετε θα μπορείτε να κάνετε ΤΑ ΠΑΝΤΑ με αυτήν αρκεί να έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε και δική σας διανομή!
Σε γενικές γραμμές το Don't Download δεν μπορείς να το πεις για καμία από τις παραπάνω. ΟΛΕΣ έχουν κάτι το αξιόλογο και ΟΛΕΣ ξεχωρίζουν με τον δικό τους τρόπο.
Τώρα οι προχωρημένοι χρήστες, που ήδη ασχολούνται με Linux, δεν περιμένουν από εμένα να τους πω ποια διανομή να μην επιλέξουν. Άσε που και να τους πω τελικά ποτέ δε θα το κάνουν! :P
Εσείς ποιες από αυτές χρησιμοποιείτε και για ποιο λόγο;
Ξεκίνησα με fedora την linux περιπέτεια μου, πράγματι είναι δύσκολη διανομή ειδικά για έναν πρωτάρη παρόλο αυτά αν έχεις υπομονή βρίσκεις όλες τις απαντήσεις στα forum. Μετά πέρασα από suse ένα φεγγάρι έτσι για να δω τι στο καλό είναι και γιατί το εξυμνούν όλοι, τελικά εδώ και ένα χρόνο είμαι με ubuntu απόλυτα ικανοποιημένος ειδικά με το support που βρίσκω στο inet. Πάντως σκοπός είναι να ξαναγυρίσω σε fedora.
Ubuntu και πάλι Ubuntu...!!! Παλιά όταν ξεκινούσα είχα ξεκινήσει με Debian (πολύ δύσκολα χρόνια...πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε εποχή που δέν υποστηρίζονταν κάν USB)...:P
Η Ubuntu εκδοση είναι βασισμένη σε Debian.
Γενικά είναι πανεύκολη έκδοση και πολύ φιλική για τους Windows users (για την πολυπόθητη μετάβαση).
Απο εκεί και πέρα, οι περισσότερες διανομές απ'όσο γνωρίζω έρχονται με LIVE CD για να μπορείτε να δείτε πριν εγκαταστήσετε. :-)
απο εκει και πέρα ο καθένας επιλέγει μόνος του..!!! Εγω πχ. τρέχω και στο Flash-άκι μου μια πολύ μικρή έκδοση Linux (μόλις 50 MB - και με γραφικό περιβάλλον μέσα) ονόματι DSL (Damn Small Linux)...!!! Απο εκει και πέρα, έχω Ubuntu 8.04 LTS επίσης και στον φορητό μου USB σκληρό δίσκο (250 GB HDD) συνεπώς όπου και να είμαι, μπορώ να τρέξω το αγαπημένο μου Linux-άκι χωρίς να σπάζω τα νεύρα μου με τα windows και τις χαζομάρες τους (τα νεύρα μου τα σπάω μόνο με το Linux πλέον..χιχιχ)...!!! χαχαχα
Κλείνοντας, θα ήθελα να συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα που επισημανε οτι είναι "ΤΟ" Linux και όχι "ΤΑ" Linux...όπως αρκετοί windows users συνηθίζουν να λένε...
Στην αρχή ξεκίνησα με openSUSE, γιατί αυτή ήταν η διανομή που χρησιμοποιούσαν αρκετοί καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο. Καθώς τα linux αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά μου και την έρευνα, ήξερα πως πρέπει να αφιερώσω αρκετό χρόνο σε αυτό.
Μετά λοιπόν από 2.5 χρόνια με την openSUSE, άλλαξα αρκετές διανομές. Έβαλα Debian, στη συνέχεια ubuntu, το οποίο μου φάνηκε αρκετά απλό και θα το προτημούσα από το Debian, και κατέλληξα στη Fedora 6. Βέβαια, όταν αποφάσισα να κάνω την μετάβαση από Fedora 6 σε Fedora 8, απογοητεύτηκα, καθώς αρκετά σημεία της διανομής δεν με ικανοποίησαν (ας μην μπω σε λεπτομέρειες). Έτσι αποφάσισα να εγκαταστήσω GENTOO, την οποία και έχω εδώ και περίπου ένα χρόνο και στο laptop αλλά και στο σταθερό. Πιστεύω πωςγια μένα είναι η καλύτερη διανομή, αρκετά γρήγορη και με ένα εκπληκτικό εργαλείο πάνω της, το Portage, γραμμένο σε Python και Bash.
Σε ότι τώρα αφορά τα DONT του άρθρου αυτού για την gentoo, είναι όντως αλήθεια πως όλες οι διανομές χρησιμοποιούν τον ίδιο kernel όπως ειπώθηκε παραπάνω, που σημαίνει πως οι βασικές συσκευές ενός υπολογιστού θα αναγνωριστούν εξίσου από όλες τις διανομές. Με την Gentoo το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι να μην λειτουργούν κάποια κουμπιά ειδικών λειτουργιών, κυρίως στους φορητούς υπολογιστές, όπως τα κουμπιά αυξομίωσης της έντασης - πράγματα που με λίγο ψάξιμο μπορεί να λειτουργήσουν. Ακόμα και ένας άσχετος με το Linux μπορεί να βρεί ένα έτοιμο patch στο διαδίκτυο αντί να γράψει το δικό του. Τέλος, στο δικό μου Laptop πριν 1 βδομάδα έκανα εγκατάσταση την Gentoo 2008 και το μόνο που δεν λειτουργούσε μετά την εγκατάσταση σωστά ήταν το presentation button και το mute, τα οποία και διορθώθηκαν σε ένα 10λεπτο. Βέβαια μπορεί να μου φαίνονται εμενα τόσο εύκολα καθώς είμαι χρήστης linux περίπου 5 χρόνια αλλά πιστεύω πως ο κάθε χρήστης, άπειρος ή έμπειρος, μπορεί να βρεί λύση στο όποιο πρόβλημα του κάνοντας χρήση του Internet.
ωραίο άρθρο και εποικοδομητικά σχόλια, ευχαριστώ παίδες!
Δημοσίευση σχολίου