Δεν ξέρω γιατί αλλά τον τελευταίο καιρό έχω μια μανία με τις διαδικτυακές απάτες. Η αλήθεια είναι ότι με συναρπάζει μερικές φορές το τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος για να εισβάλει στον υπολογιστή σου και ταυτόχρονα στην καθημερινότητά σου. Και όταν υπάρχει μια πολύ καλή ιδέα για spamming οι πρώτοι που βοηθούν στην εξάπλωσή της είναι οι ίδιοι οι χρήστες του internet. Ακόμη ένα παράδειγμα προστίθεται στη συλλογή:

Και τώρα στο θέμα μας... Τι θα γίνει με αυτήν την εταιρεία δε μπορώ να καταλάβω! Ότι προϊόν και να βγάλει λιθοβολείται από hackerόβιους. Βέβαια αυτή τη φορά δεν φταίει ακριβώς η Microsoft για το ότι ύπουλα websites παίρνουν τον έλεγχο κάποιου λογαριασμού του Windows Live και τον χρησιμοποιούν για να στέλνουν spam σε μορφή άμεσων μηνυμάτων στο msn στις αποθηκευμένες επαφές ή ακόμα χειρότερα για να καταγράφουν προσωπικές πληροφορίες. Και όλα αυτά με τις ευλογίες και την συμπαράσταση του θύματος!

Όλα ξεκινούν με ένα website σαν και αυτό:
Δώσε το Windows Live ID και το password σου και θα σου πω ποιοι φίλοι σου σε έχουν κάνει block στο msn!

Γιατί εσύ καίγεσαι να μάθεις! Να ήσουν σωστός κύριος! Να μην έτρωγες πόρτα! Άλλες πάλι απάτες είναι πιο δημιουργικές:
Κατέβασε τα must-have smileys (με λάθος σύνταξη για τις μηχανές αναζήτησης) και πρόσθεσέ τα στο msn σου τώρα!

Ε τι να κάνεις κι εσύ! Ψαρώνεις άγρια! Άλλωστε πως θα εντυπωσιάσεις το cyber-girlfriend ή το cyber-boyfriend. Άλλες έρχονται σε μορφή άμεσων μηνυμάτων, κατευθείαν από client φίλου:
Ο χρήστης Ανυποψίαστος λέει:
Hey! :P Tsekare ayto www.anipopsiastos.apati.com. Poly gelio :PPPP


Και αμέσως μπαίνεις σε σκέψεις. Γιατί θέλει να μπω σε αυτό το link; Έκανε κι άλλο profile σε άλλο site κοινωνικής δικτύωσης; Είναι το τέταρτο μέσα στο μήνα! Με αποκορύφωμα sites σαν και αυτό:
Καθαρίστε το MSN σας από spyware! Κατεβάστε το Anti-Anti-MSNSpyware τώρα.

Ο δύσμοιρος επισκέπτης πλανεύεται από τις συναρπαστικές αυτές υπηρεσίες (!) και δίνει τελικά τα στοιχεία του λογαριασμού του. Το ρομπότ του site τα χρησιμοποιεί για να κάνει login σε δικό του msn client και στέλνει σε κάθε επαφή που έχει αποθηκεύσει διαφημιστικά μηνύματα συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, όποτε αυτός δεν έχει κάνει login.

Πολλές φορές σου προτείνουν να εγγραφείς και εσύ στην ανύπαρκτη αυτή υπηρεσία με μηνύματα όπως το παραπάνω. Φυσικά οι φίλοι σου την πατάνε και αυτοί με αποτέλεσμα μια βδομάδα μετά να λαμβάνεις και από αυτούς περίεργα links σε ύπουλα sites ή αρχεία με Trojan horses ή στην καλύτερη adware.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Ένας που έχει το username σου και ξέρει το password που έχεις βάλει μπορεί να δει τα στοιχεία του λογαριασμού σου και να καταλάβει ποιος είσαι! Μπορεί να διαβάσει τα mails σου, τη λίστα με τις επαφές σου και να τις προσθέσει σε spam mailing lists. Βρίσκει δηλαδή τους φίλους σου για να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του σε αυτούς! Με λίγα λόγια 10 φορές περισσότερα spam στο δικό σου ή στα mails των φίλων σου!

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ! ! !
Κανένα site και κανένας φίλος σας δεν πρέπει να μάθει τους κωδικούς πρόσβασής σας. Και το δεύτερο επειδή το λάθος μπορεί να μη γίνει από σας! Γι’ αυτό λοιπόν ποτέ…
  • Μην δίνετε το Live ID (username) και το password σας σε κανένα website και σε καμία εφαρμογή αν δεν είναι γνωστή. Ακόμα και αν τα δώσετε (πχ. Στο facebook) αλλάξτε τον κωδικό σας.

  • Μην χρησιμοποιείτε widgets/gadgets για είσοδο στο msn. Προτιμήστε τον official client.

  • Μην εγκαθιστάτε plugins για τον Live Messenger που προσθέτουν smileys ή πρόσθετες δυνατότητες.

  • Μην κάνετε κλικ σε links που σας στέλνουν φίλοι σας χωρίς να τους ρωτήσετε για το τι ακριβώς θα βρείτε εκεί. Αν δείτε ότι δε σας απαντούν τότε κατά 100% πρόκειται για spam.

  • Μην εγκαθιστάτε προγράμματα που υπόσχονται ότι θα καθαρίσουν τον Live Messenger από ιούς, worms και άλλες απειλές. Τα ίδια αποτελούν απειλή για εσάς και τους φίλους σας! Αναζητήστε την ύπαρξή τους σε μεγάλα software sites όπως το download.com και το Softpedia. Αν δεν υπάρχουν εκεί τότε σίγουρα δεν είναι αυτό που υπόσχονται!

Κι αν συμβεί το μοιραίο;
Μην κάνετε τον Αλέκο όταν κάποιος που μιλάτε μαζί του στο msn σας προειδοποιεί ότι του στέλνετε μηνύματα που εσείς δεν πληκτρολογήσατε ποτέ. Εσείς έχετε το ζωύφιο και εσείς πρέπει να δράσετε!
  • Απεγκαταστήστε εντελώς τον Live Messenger και κατεβάστε ένα σοβαρό Antivirus. Ακόμα και ένα trial θα κάνει τη δουλειά του.

  • Αλλάξτε κωδικό πρόσβασης στο Windows Live.

  • Ενισχύστε τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και ποτέ μην δίνετε σημασία σε αυτήν.

  • Αγνοήστε όλα τα sites που προσθέτουν (δήθεν) συναρπαστικές υπηρεσίες στο msn ή σας ζητάνε το Live ID σας.


Διαβάστε ακόμα στο Something Digital:
Τα παράνομα πορνο-αρχεία και ο Mozilla Firefox!
Μεγάλες Δικτυακές Απάτες μέσω E-Mail και τι κάνει ο Βrowser σας για αυτό!

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!