Και ξαφνικά μια μέρα ξυπνάτε και οι πιγκουίνοι έχουν κατακτήσει κάθε LCD οθόνη που υπάρχει στο σπίτι σας (εκτός από την αριθμομηχανή που έχετε στο συρτάρι!). Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αλλά σε κάποιους η ιδέα του απλού, του ελεύθερου και του συναρπαστικού λειτουργικού φαίνεται ιδανική λύση! Ναι! Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα Windows! Και όχι μόνο από αυτά…

Το Something Digital σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες διανομές Linux που υπάρχουν για κάθε συσκευή που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι σας! Αφήστε τις αναστολές και τολμήστε την εγκατάστασή τους. Άλλωστε, είναι όλες δωρεάν!


1
  Στον υπολογιστή

Το Linux ξεκίνησε και αναπτύχθηκε σε υπολογιστές. Οι διανομές που μπορείτε να βρείτε είναι πραγματικά απεριόριστες! Οι παρακάτω όμως έχουν ξεχωρίσει. Έχουμε και λέμε:

Ubuntu
SuSe
Fedora
Mandriva
Gentoo
Debian
Δείτε ακόμα και το FreeBSD που βασίζεται στο Unix Core.

2
 Στο iPod ή σε συμβατούς mp3 players

Δε φαντάζεστε πόσες παραπάνω δυνατότητες μπορεί να αποκτήσει το iPod σας αν αλλάξετε firmware.
Rockbox (Διαβάστε το σχετικό post)
Podzilla

3
  Σε Media Center PCs

Θέλετε να βλέπετε πιγκουίνους στο σαλόνι; Το MCE είναι η καλύτερη επιλογή σας!

4
  Στο κινητό

Μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να εγκαταστήσετε κάποια διανομή των Linux στο κινητό σας, μπορείτε όμως να επιλέξετε κάποιο από τα διαθέσιμα κινητά που τρέχουν σε περιβάλλον Linux. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί (το ελπίζουμε) και το νέο internet tablet της Nokia, N810 που βασίζεται στην διανομή Maemo.

Δείτε τον κατάλογο με όλες τις συσκευές που τρέχουν Linux.


5
  Στο Playstation 3

Αν έχετε PS3 τότε μπορείτε πολύ εύκολα να εγκαταστήσετε μια desktop διανομή. Μάλιστα η ίδια η Sony σας δίνει την επιλογή αυτή μέσα από τις ρυθμίσεις συστήματος. Στο internet υπάρχουν αρκετοί οδηγοί για Ubuntu και SuSe, αλλά σύντομα θα βρείτε και στο SD ένα ανάλογο tutorial. Ακόμα, υπάρχουν και εξειδικευμένα συστήματα για την κονσόλα της Sony, όπως το Yellow Dog.

6
  Στο PSP

Το ζητήσατε! Το έχετε:
uC Linux


7
  Στο Wii

Θέλετε να δείτε τον Tux-Υδραυλικό; Το free... Wiili θα πραγματοποιήσει την επιθυμία σας!

8
  Στο X-Box

Εμ όταν έχεις κονσόλα που σχετίζεται με την Microsoft είναι λογικό να θέλεις να αλλάξεις λειτουργικό. Υπάρχουν αρκετές διανομές που μπορείτε να δοκιμάσετε όπως Xebian, Gentoox, απλό Gentoo, Xfedora, xUbuntu (επιλογή σύνταξης του SD!) και άλλες με περίεργα ονόματα! Το άρθρο της Wikipedia θα σας λύσει κάθε απορία.

9
  Στο αυτοκίνητο

Εντάξει, δεν πρόκειται για μια διανομή αλλά για ένα mod, ωστόσο όμως αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

+
  Στο iPhone;

Τον τελευταίο καιρό μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το iPhone Linux. Όπως πληροφορηθήκαμε από το iPhoneHellas το πρώτο βήμα έγινε! Το blog αναφέρει ότι μέσω του iBoot είναι δυνατή τροποποίηση του bootloader της συσκευής, αφού την συνδέσετε με υπολογιστή. Η είδηση αυτή μας δίνει πολλές ελπίδες για την μελλοντική εμφάνιση του |"iLinux".

  Ξεχάσαμε κάποιο;

Φυσικά και θα έχω ξεχάσει κάποια συσκευή ή διανομή! Μα τι ερωτήσεις είναι αυτές; Αν έχετε κι άλλες προτάσεις Open-OS μοιραστείτε τες μαζί μας… Ένα σχόλιο σε αυτό το post αρκεί!



Θα έχετε παρατηρήσει ότι τόσο καιρό δεν υπήρχε ειδική κατηγορία για Linux στο Something Digital (Put the blame on me!). Με αυτό το post εγκαινιάζουμε τη νέα συνεργασία μας με τον χαρούμενο πιγκουίνο Tux! Σε αυτήν θα βρίσκετε νέα, εφαρμογές, διανομές και συμβουλές επιβίωσης, έτσι όπως μόνο το SD ξέρει να σας προσφέρει! Γιατί εδώ είναι το κάτι ψηφιακό που τόσα χρόνια αναζητούσατε!

Ακόμη στο Something Digital
Πληροφορική, η επόμενη μέρα!
O Tux Ζωντανεύει στο γραφείο σας!
Η εφαρμογή δεν αποκρίνεται! Να φέρω το πριόνι;
DOSBOX: Η ιστορία του Gaming ζωντανεύει στον υπολογιστή σας!
Webtops: Ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα στον υπολογιστή σας, τώρα και Online!
Το Google χωρίς λόγια!

5 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με linux...αν μπορείς κάνε ένα ανλυτικό ποστ για την πιο απλή διανομή, και οδηγίες εγκατάστασης, έτσι ώστε να τρέχουν μαζί με τα windows... επίσης αν μπορεις κάνε και μια σύγκριση linux-windows...

iSokiN είπε...

Φίλε Chris σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις σου. Σε επόμενα post θα καλύψουμε 101% το θέμα Linux και χρήστες Windows. Μείνετε συντονισμένοι...

Ανώνυμος είπε...

thx!!!

Ανώνυμος είπε...

kante an mporeite kai sygrish ubuntu, kubuntu kai mandriva...
8elw na balw mia apo aytes, alla den kserw ti mou prosferei h ka8emia....


P.S: to blog einai tromero, synexiste etsi!!!!

iSokiN είπε...

E-E-Έρχονται! Get the feed and stay tuned!



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!