Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο! Όλες μας οι συνήθειες και όλα όσα κάναμε μέχρι τώρα με τον υπολογιστή μας, μεταφέρονται στο internet. Και δεν αναφέρομαι στο web 2.0 αλλά κυρίως σε εκείνες τις ιντερνετικές υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε online. Ήδη μέσα από αυτό το blog έχουμε γνωρίσει μερικά πακέτα εφαρμογών γραφείου και έναν αρκετά ικανό επεξεργαστή εικόνων. Τώρα ετοιμαστείτε για το επόμενο μεγάλο βήμα…
Τα Webtops μπορεί προς το παρών να βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο, αλλά φημολογείται ότι σε λίγα χρόνια θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον υπολογιστή μας ή καλύτερα θα τον βελτιώσουν. Η ιδέα είναι απλή: Ένα online desktop που μπορείς να το προσαρμόσεις όπως θες, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή. Όλα τρέχουν μέσα από τον browser. Ας αναλογιστούμε λιγάκι το τι ευκολίες προσφέρουν…
Κατ’ αρχήν το ότι ένα λογισμικό τρέχει απ’ ευθείας από το internet, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση στον υπολογιστή είναι το πρώτο goal! Μπορείς από παντού να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα δικαιώματα administrator (πολύ καλό για πρόσβαση από internet café) και χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρεις τη δουλειά σου από το ένα μηχάνημα στο άλλο.
Ποιος έχει ανάγκη να φορτωθεί έναν φορητό υπολογιστή, αν οι εφαρμογές που τρέχει σε αυτόν είναι διαθέσιμες και μέσω web και υπάρχουν κατάλληλα σημεία πρόσβασης, όπου κι αν βρίσκεται;
Το δεύτερο σημείο είναι ακόμα πιο σημαντικό. Σκεφθείτε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι άμεσα συμβατό με όλες τις πλατφόρμες! Μια εφαρμογή AJAX για παράδειγμα μπορεί να τρέξει ταυτόχρονα σε περιβάλλον Windows, Mac, Linux αλλά και σε άλλα συστήματα όπως παιχνιδομηχανές νέας γενιάς (ήδη η Opera έχει κυκλοφορήσει έναν ικανότατο browser για το Wii), ακόμη και σε υπολογιστές παλάμης ή αργότερα (ήδη έχει ξεκινήσει) και σε κινητά τηλέφωνα.
Πόσες φορές εγκαταστήσατε τα Linux και πόσες από αυτές τα σβήσατε από τον σκληρό σας επειδή δεν βρήκατε κατάλληλη εφαρμογή που να τα υποστηρίζει;
Παράλληλα μια εφαρμογή που τρέχει online δε χρειάζεται αναβάθμιση! Οι βελτιώσεις στον κώδικά της γίνονται αυτόματα, χωρίς την συμμετοχή του χρήστη, ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνεται καν ότι κάτι έχει αλλάξει σε αυτήν! Η ενημερώσεις ασφαλείας επίσης δεν χρειάζονται την προσοχή σας, αφού το σύστημα είναι ενημερωμένο κάθε φορά που φορτώνει στον υπολογιστή.
Πόσο συχνά αντιλαμβάνεστε αλλαγές στο YouTube; Επηρεάζουν καθόλου τον τρόπο χρήσης του; Ενδέχεται να γίνονται καθημερινά αλλαγές και βελτιώσεις στο site. Χρειάστηκε ποτέ να κάνετε κάτι εσείς γι’ αυτό;
Φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο που τα Desktop OS δε θα έχουν πλεον καμία σημασία! Όλοι θα δουλεύουν online, χωρίς να δίνουν δεκάρα για το λειτουργικό που τρέχει στον υπολογιστή τους (κάτι σαν τα κινητά ή τα palmtops). Οι φίλοι μας οι διαφημιστές τρίβουν και αυτοί τα χέρια τους, γιατί η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών τους θα γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά!
Φυσικά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλάμε για τέτοιες αλλαγές. Επίσης είναι άγνωστο αν τελικά θα καταφέρουν να αποκτήσουν την αποδοχή του κοινού. Αν και αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο, αξίζει να τις δοκιμάσετε για να πάρετε μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει…
Τι κάνουν οι μεγάλες εταιρίες για όλα αυτά;
Ήδη η Google έχει παρουσιάσει αρκετά πακέτα online εφαρμογών και μέρα με τη μέρα εξαγοράζει περισσότερα… (Έτσι όπως πάει αυτοί σε λίγο θα εξαγοράσουν και την ίδια τους την εταιρία!) Φημολογείται ότι ήδη έχει μπει σε διαδικασίες για την κατασκευή ενός Google OS. Ακόμη όμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Η Apple απ’ την μεριά της, προσπαθεί να εισάγει στην αγορά ένα «διχασμένο» desktop, που θα διαχειρίζεται άμεσα τις διάφορες υπηρεσίες web, χωρίς να δεσμεύει το χρήστη στον browser. (ευτυχώς δηλαδή γιατί με τον Safari καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που μπήκες στο internet!) Αυτό έχει όνομα OSX Leopard και είναι από την προηγούμενη εβδομάδα διαθέσιμο προς όλους…
Τελευταία και (όχι) καταϊδρωμένη η μαμά Microsoft. Οι φήμες για την καθυστερημένη κυκλοφορία των Vista δίνουν και παίρνουν. Είναι αλήθεια ότι η Microsoft άργησε να τα κυκλοφορήσει επειδή ήθελε να τα κάνει πιο web-friendly; Μήπως το Silverlight είναι το λιθαράκι για την δημιουργία των (πραγματικών) Windows Live που θα τρέχουν αποκλειστικά σε αυτό, απέναντι στο flash της Adobe; (άντε γιατί σαν πολύ αέρα έχει πάρει κι αυτή τώρα τελευταία!)
Ποια είναι η δική σας άποψη; Πιστεύετε ότι σε λίγα χρόνια το λειτουργικό ενός υπολογιστή δε θα έχει και τόση αξία όσο ένα webtop;
Κατηγορίες: Τεχνολογία, Web
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Επισκέπτεστε πρώτη φορά αυτό το blog; |
Σας άρεσε το Something Digital; |
Και επειδή ένα blog δεν είναι ποτέ αρκετό... |
Mπείτε στο Virtual Bus για μια δωρεάν ξενάγηση. Προλάβετε πριν εξαντλη- θούν οι θέσεις! Ζητήστε τη βοήθεια του συνδετήρα! |
Λάβετε όλες τις νέες αναρτήσεις με mail. Γράψτε την άποψή σας στο guestbook. Γίνετε συνδρομητές δωρεάν! |
Τρυπώστε στο SoDigi! Καταδιώξτε το! Γίνετε συνδρομητές και σε αυτό, δωρεάν! Get the WidSets! |
Top Posts
- ADSL: Τι κατεβάζει η Ελλάδα; (Ο απόλυτος οδηγός που τα έχει ΟΛΑ!)
- Αποθηκεύστε τα videos του YouTube
- Something Digital Windows Essentials: H απόλυτη συλλογή προγραμμάτων!
- Πως να στείλετε δωρεάν SMS από το internet!
- Συγχαρητήρια! Μόλις αποκτήσατε νέο PC μέσα στο... PC σας!
- Αλλάξτε firmware στο iPod ή και σε άλλους mp3 players
- Τα πιο αξιοπερίεργα bugs!
- The Real Windows History (έτσι όπως τη ζήσαμε τουλάχιστον!)
- Μάθετε πως το κινητό σας μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό iPhone!
- Φτιάξτε το profile σας στο MySpace και κάντε το να ξεχωρίζει!
- Ταινίες DivX στο κινητό! (Δείτε το σε πράξη)
- Η λίστα με τα 10 πιο περίεργα φλασάκια του κόσμου #2
- Σπάστε πλάκα με τα Windows XP
2 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:
Πάντως με την κατάσταση των δικτύων στην Ελλάδα, νομίζω πως θέλουμε λίγο καιρό ακόμη για να γίνουν πραγματικά λειτουργικές και κυρίως...ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ τέτοιες χρήσιμες εφαρμογές.
Κι όμως δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα... Μερικά από τα συστήματα αυτά φορτώνουν στο άψε σβήσε. Θα έλεγα ότι μπορούν να τρέξουν άνετα και σε 56k σύνδεση αλλά μεγάλες κουβέντες δε λέω...
Δημοσίευση σχολίου