Nokia N97

Nokia N97 Mobiles

Τώρα αυτό μη μου πείτε ότι δε το περιμένατε; Μετά από την αποτυχία του N96 να εντυπωσιάσει το χορτασμένο κοινό της Apple και το όλο μπέρδεμα που έγινε με το 5800 για το αν είναι ή δεν είναι τελικά κλώνος του iPhone, η Nokia παρουσιάζει επιτέλους το μοντέλο που περιμέναμε 2 χρόνια τώρα! Το όνομα αυτού N97. Όπως πολύ καλά μαντέψατε πρόκειται για τη συνέχεια του N96 και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει must σε περιοδικά και τεχνολογικά blogs.

ΝΑΙ αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκδοχή iPhone από τη Nokia και ΝΑΙ αξίζει να διαβάσετε παρακάτω…



Αρχικά να αναφέρω ότι το N97 στηρίζεται στο λειτουργικό Symbian S60 5th Edition. Οι φήμες ότι η Nokia θα παρατούσε το Symbian και θα πάντρευε τα κινητά της με τα Windows Mobile μόνο σενάρια επιστημονικής φαντασίας μπορούν να χαρακτηριστούν. Μα όταν έχεις εταιρεία που παράγεις (σχεδόν) δικό σου επιτυχημένο και γνήσιο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων θα στραφείς σε απομιμήσεις; Εντάξει οι εφαρμογές των PPC είναι αρκετές αλλά πιστέψτε με παντού τα ίδια θα βρείτε, όποια πλατφόρμα κι αν επιλέξετε.

Ο χειρισμός γίνεται εξ ολοκλήρου με το δάχτυλο ενώ με ένα απλό slide right (!) αποκαλύπτεται το πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY. Ο ρόλος του N97 είναι ο ίδιος με αυτόν του iPhone. Ένα multimedia κινητό αφής που τα πάει πολύ καλά με το internet, έχει ένα δυνατό και επεκτάσιμο λειτουργικό σύστημα, τεράστια οθόνη, GPS και μπορεί να γίνει μια αρκετά καλή παιχνιδομηχανή! Βαρεθήκατε;

Τεχνικά Χαρακτηριστικάααα

Αν δεν αντέχετε τις μεγάλες συγκινήσεις τότε παραβλέψτε την ακόλουθη παράγραφο. Και αυτό γιατί περιγράφει το πώς περιμένουμε να είναι τα κινητά σε ένα με δυο χρόνια από τώρα. Με εσωτερική μνήμη 32GB RAM και επιπλέον 16GB microSD memory card slot το N97 θα αγγίζει τα 48GB μνήμης!!! Αναπαράγει video με 30fps στα 4 δημοφιλέστερα format. MPEG-4, RealVideo, Windows Media WMV9 και Flash Video. Παίζει τόσο καλά τα MP3 όσο και τα AAC, eAAC, eAAC+ και WMA.



Από καλλιτεχνικής απόψεως τώρα το N97 μπορεί να βγάλει εκπληκτικές φωτογραφίες. Η δοκιμασμένη κάμερα 5MP με φακό Carl Zeiss Tessar προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Με το νέο κινητό της Nokia στο χέρι ποτέ δε θα χάσετε το δρόμο σας, είτε οδηγείτε είτε περπατώντας. Ενσωματώνει A-GPS και συστημα πλοήγησης Nokia Maps.

Στον τομέα της συνδεσιμότητας παίρνει άριστα με τόνο. Και WiFi WLAN με υποστήριξη UPnP και Micro-USB 2.0 και 3.5mm stereo είσοδο για ακουστικά και έξοδο TV-out για να βλέπετε την οθόνη του στην τηλεόραση! Ε τι άλλο να συνδέσει κανείς με ένα κινητό;

Λειτουργίες

Τώρα περνάμε στο φλέγον θέμα. Τι κάνει! Το παραπάνω video απεικονίζει όλα όσα θα γράψω παρακάτω. Πιστεύω ότι πρέπει να το δείτε για να κρίνεται. Ναι κύριοι! Έχουμε ακόμη έναν κλώνο του iPhone. Αυτή τη φορά όμως πιο Nokia-friendly και με χαρακτηριστικά που ολοκληρώνουν το κινητό της Apple. Δε βλέπετε τη διαφορά; Ας το δουλέψουμε λίγο μαζί…



Επαναστατική συσκευή διαδικτύου!
Η σχέση του κινητού μας με το internet γίνεται όλο και πιο στενή. Όλο και περισσότερα WiFi spots δημιουργούνται. Θέλουμε έναν ικανό browser που να φορτώνει κάθε site. Το N97 μας πάει ένα βήμα παραπέρα και ενσωματώνει RSS reader, φιλικά Widgets στην οθόνη αναμονής, εύκολο ιντερνετικό sharing. Το πληκτρολόγιο QWERTY κάνει την περιήγηση απόλαυση, όπου κι αν είστε. Ο ευκολότερος τρόπος για να πληκτρολογήσετε στο κινητό σας!



Ένα iPod!
Μπορεί οι λέξεις Cover Flow και Genius να του είναι άγνωστες αλλά το N97 τα πάει πολύ καλά με τα πολυμέσα, όποια κι αν είναι αυτά! Δε σας περιορίζει στη χρήση iTunes. Απλά ρίξτε τα mp3 μέσα του και αυτό θα τα παίξει! Δε σας περιορίζει στην σύνδεση ακουστικών. Δε βγάζει περίεργα μηνύματα ή ακανόνιστα σχήματα, ότι τύπου video και αν του δώσετε να παίξει! Συνδέεται με τηλεόραση! Υποστηρίζει UPnP όπου αυτό σημαίνει WiFi σύνδεση με Media Centers και ηχοσυστήματα. Και φυσικά ενισχύει το παρατημένο μουσικό κατάστημα της Nokia!



Είναι και κινητό!
Πολλοί αγοραστές φοβούνται να επενδύσουν σε κινητό άγνωστης εταιρείας επειδή δεν έχουν συνηθίσει τα μενού ή επειδή δε θα τους δώσει λειτουργίες που έχουν ανάγκη. Ε το Nokia N97 τα λέει όλα! Είναι Nokia! Ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα σε λειτουργικότητα συν κάτι παραπάνω. Το ότι παίζει 47 ώρες ασταμάτητη μουσική και 4.5 ώρες αναπαραγωγή βίντεο το αφήνω ασχολίαστο.

Συμπεράσματα και βλέψεις

Περιμένω πολύ να διαβάσω τα πρώτα previews και να δω τις πρώτες live εικόνες από εκθέσεις. Νομίζω ότι η Nokia είναι σε καλό δρόμο. Προκύπτουν όμως θέματα σχετικά με το πόσο γρήγορη θα είναι αυτή η νέα πλατφόρμα. Θα βρεθεί αξιόλογο software να την υποστηρίξει; Θα μπορέσουμε να το αγοράσουμε χωρίς να βάλουμε ενέχυρο το σπίτι μας; Θα βγει σύντομα στην αγορά ή θα κοιμηθούμε (περιμένοντας όπως το N96). Θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με τα Windows Mobile, το OSX και το Google Android;


LOVE Το τι θα ακολουθήσει στην κινητή τηλεφωνία τα επόμενα χρόνια...

HATE Το μέγεθός του και γενικά το σχήμα του.
RATE
?/5
PRICE
?
Gadgetize it!


0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!