Google Chrome



Πριν από λίγο καιρό η Google παρουσίασε την δική της εκδοχή για το πώς πρέπει να είναι ένας web browser σήμερα. Η κυριαρχία του Internet Explorer αρχίζει να υποχωρεί, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες αγκαλιάζουν την κοινότητα Mozilla και τον Firefox. Η Google τολμά παρουσιάζοντας έναν ακόμα browser, βασισμένο στην δυνατή μηχανή του Safari (Webkit) και χρησιμοποιώντας αρκετά στοιχεία από τον Firefox. Και το όνομα αυτού Google Chrome (Προφέρεται [krOum]).

Είχαμε εμείς ανάγκη από άλλον έναν Browser;
Η αλήθεια είναι πως όχι! Το νευρικό σύστημα όλων των web designers είναι ήδη κλονισμένο. Φανταστείτε το σοκ που έπαθαν μόλις έμαθαν πως θα πρέπει να σχεδιάζουν sites που θα είναι συμβατά με ακόμη έναν browser! Φυσικά ο Google Chrome δε διαφέρει αρκετά στο rendering από τον Safari. Θα λέγαμε ότι κατά 90% όποιο site σχεδιάσει κάποιος για Safari, το ίδιο θα φαίνεται και σε Chrome.

Επίσης στον συγκεκριμένο χώρο εφαρμογών οι χρήστες που τις χρησιμοποιούν χωρίζονται σε δυο ομάδες. Η πρώτη δεν δίνει δεκάρα για τον browser και σερφάρει πατώντας «το έψιλον το μπλε» (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχει ιδέα τι εφαρμογή είναι) και η δεύτερη είναι η ομάδα των power users που επιλέγει και υποστηρίζει εναλλακτικές εφαρμογές. Αφού έχουμε συνηθίσει τον Firefox γιατί να αλλάξουμε browser; Τι είναι αυτό που κάνει τον browser της Google να διαφέρει;



Βασικά Χαρακτηριστικά
Η Google δεν πάτησε απλά ένα «Compile» σε υπάρχοντα browser, δημιουργώντας μια ακόμα παραλλαγή. Αντίθετα τα έμπειρα στελέχη της εταιρίας σχεδίασαν μια εφαρμογή πλοήγησης από την αρχή. Και ποιος είναι πιο εξειδικευμένος για να σχεδιάσει μια εφαρμογή που προβάλλει ιστοσελίδες; Η εταιρία που όλες οι ιστοσελίδες βρίσκονται καταχωρημένες στη βάση δεδομένων της! Γιατί ποιος νομίζετε ότι ξέρει καλύτερα το web και μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι ζητάει ο μέσος χρήστης;».

Το αρκετά έξυπνο comic book επεξηγεί με απλό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αγαπήσει κάποιος στο Google Chrome. Κατ’ αρχάς είναι ιδιαίτερα απλός στη χρήση. Δεν χρειάζεται να μάθετε ή να συνηθίσετε κάτι καινούριο! Όλα είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι και όλα συνεργάζονται όπως πρέπει, με ευχάριστα εφέ!



Το περιβάλλον είναι απλό και ευχάριστο, εστιάζοντας στο περιεχόμενο της σελίδας και όχι στα κουμπιά πλοήγησης. Η άχρηστη μπάρα τίτλου απουσιάζει πλήρως ενώ τα μενού ταιριάζουν περισσότερο με αυτά του Internet Explorer (γιατί άραγε;). Η αρχική σελίδα αποτελεί την εξέλιξη του Speed Dial της Opera, με μικρές διαφορές. Τα 6 links δημιουργούνται αυτόματα, ανάλογα με τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες που επισκέπτεστε συχνότερα, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει θέση για προσθήκη bookmarks. Τα τελευταία αποθηκεύονται σαν Shortcuts στο file system, δίνοντάς σας την ευκαιρία να τα προσθέσετε σε οποιοδήποτε φάκελο ή μενού του λειτουργικού.



Το πεδίο αναζήτησης απουσιάζει και αυτό. Μπορείτε να αναζητήσετε ανοίγοντας ένα νέο tab και γράφοντας στο ανάλογο πεδίο. Η γραμμή διεύθυνσης είναι και γραμμή αναζήτησης. Απλά πληκτρολογήστε τις λέξεις κλειδιά που ψάχνετε και πατήστε το Enter. Εδώ να σημειώσω ότι η Google είναι τόσο σίγουρη για την μηχανή αναζήτησής της που σαν προεπιλογή στον Google Chrome για Windows έχει το Microsoft Live Search!



Για πρώτη φορά σε έναν browser οι καρτέλες βρίσκονται πάνω από την γραμμή διεύθυνσης. Κάτι που είναι και αισθητικά όμορφο αλλά και λογικό. Κάθε καρτέλα του Google Chrome είναι ένα ξεχωριστό process. Αυτό επιταχύνει αρκετά την απόκριση της εφαρμογής και ταυτόχρονα την κάνει πιο σταθερή. Φανταστείτε ότι κάποιο ύπουλο script παγώνει τον browser σας. Στο Chrome αρκεί απλά να κλείσετε το συγκεκριμένο tab και όχι ολόκληρη την εφαρμογή. Επίσης μπορείτε με drag & drop να δημιουργήσετε παράθυρα από καρτέλες.

Η καλύτερη δομή του Google Chrome φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Ανοίγει σε δευτερόλεπτα, ενώ χειρίζεται με απίστευτη ευκολία τα tabs. Οι επιδόσεις του στο φόρτωμα σελίδων είναι αξιόλογες ενώ και στην εκτέλεση javascript καταφέρνει αρκετά καλύτερα από κάθε άλλο browser, εκτός από τον Safari, που παραμένει ο πιο γρήγορος του κόσμου. Επίσης κάθε tab τρέχει σαν ξεχωριστό περιβάλλον (thread), γεγονός που προσθέτει πολύ στην συνολική συμπεριφορά του.



Άλλο ένα περίεργο χαρακτηριστικό είναι τα downloads. Όποτε κατεβάζετε ένα αρχείο, η πρόοδος φαίνεται στο ίδιο παράθυρο από όπου πατήσατε download. Αν έχετε κι άλλα αρχεία σε διαφορετικά tabs, τότε η πρόοδος από το κάθε ένα από αυτά φαίνεται στο μητρικό παράθυρο. Μπορείτε να δείτε όλα τα downloads σε ένα παράθυρο (Ctrl+J).



Όσον αφορά την ασφάλεια είναι αρκετά νωρίς να μιλάμε για αυτήν. Το Google Chrome παρέχει την δυνατότητα «ανώνυμης περιήγησης», κάτι που υπάρχει στους περισσότερους browsers. Επίσης υποστηρίζει αρκετά πιστοποιητικά ασφαλείας και έχει παρόμοιες δυνατότητες αποθήκευσης κωδικών με τον Firefox.\

Εντυπώσεις
Το Google Chrome με έπεισε! Θα το πρότεινα ανεπιφύλαχτα σε κάθε απλό χρήστη. Αν και σε έκδοση beta ποτέ δεν αναγκάστηκα να τερματίσω την εφαρμογή, χάνοντας τη δουλειά μου. Το σύστημά μου πήγαινε αρκετά ομαλά και διαπίστωσα πόσο πιο βαρύς είναι ο Firefox. Δύσκολα όμως θα άλλαζα browser.

Βλέπετε οι εφαρμογές είναι σαν τα απορρυπαντικά! Αυτά ξέρετε, αυτά εμπιστεύεστε!

Τι δε μου άρεσε: Καλή η λειτουργία των tabs αλλά δεν υπάρχει καμία διευκόλυνση στον χρήστη, ένας τομέας που η Opera παίρνει δέκα με τόνο. Ο Google Chrome συνδυάζει όλα τα καλά χαρακτηριστικά του Firefox και του Safari με απίστευτη ευκολία και το γνώριμο ύφος του Internet Explorer. Υπάρχουν όμως σημαντικά κενά.



Για την ώρα δεν υποστηρίζει plug-ins αλλά και να το κάνει ποιοι θα αφήσουν τα γνώριμα addons του Firefox; Τα downloads δεν συνεχίζουν μετά από τερματισμό της εφαρμογής, ενώ τα bookmarks είναι αρκετά δύσχρηστα, με αποκορύφωμα την απουσία RSS. Υπάρχουν τα ίδια προβλήματα ασυμβατότητας με μερικά μεγάλα sites. Αμάν και πως κάναμε να πείσουμε τις εταιρίες να υποστηρίξουν τον Firefox. Επίσης η αναπαραγωγή flash content συναντάει μερικές δυσκολίες.

Θα πετύχει;
Το νέο project είναι ανοιχτού κώδικα, δίνοντας την ευκαιρία σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να πειραματιστούν μαζί του. Πως θα μπορούσαν άλλωστε να μην το επιτρέψουν αφού έχουν «δανειστεί» όπως λένε και οι ίδιοι αρκετές ιδέες από άλλες open source εφαρμογές. Το γεγονός ότι είναι της Google προσθέτει πολύ και μας υπόσχεται πολλά.

Κατεβάστε και δοκιμάστε τον νέο browser της Google. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα και πάρτε μια γεύση από το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Πείτε μας τη γνώμη σας σε αυτό το post.

Ο χρήστης Αντίλογος λέει:
Μεταξύ μας… Θα ονομάζατε εσείς τον browser σας Chrome;


3 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου !!
Και .. οχι ! Δεν θα ονόμαζαα ποτε τον browser μου, .. chrome !! :PPP

konfou είπε...

Ευτυχώς που έγραψες το άρθρο γιατί ήθελα να βρω μερικές πληροφορίες για τον Chrome.

Από όσα βλέπω φαίνεται καλός. Αν και η απουσία RSS δεν είναι και πολλή καλή -τώρα που το σκέφτηκα ίσως να ήθελε να μας μετακινήσει στον GReader-.

konfou είπε...

Κι όσο για το όνομα, το Chrome μπορούμε να πούμε πως βγαίνει από την λέξη "χρώμα".

Αν είναι έτσι η Google καλύτερα να έφτιαχνε με αυτό το όνομα επεξεργαστή φωτογραφιών ή να άλλαζε το όνομα του Picas κι όχι browser.

Και γιατί δεν το ονόμαζε Google Browser ; Τι πιο απλό ;



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!