5+1 Ελληνικές Διανομές Linux



Υπάρχουν κάποια άτομα στη χώρα μας που έχουν δουλέψει αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους προσαρμόζοντας το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα στα ελληνικά δεδομένα. Οι παρακάτω διανομές μπορεί να βασίζονται σε ξένες παραλλαγές του Linux, όμως δημιουργήθηκαν και συντηρούνται από εγχώριες ομάδες. Μια ματιά πιστεύω ότι είναι υποχρεωτική!



Zeus
Είναι η πρώτη ουσιαστική διανομή Linux της χώρα μας. Παρέχει αρκετές από τις γνωστές εφαρμογές και περιβάλλοντα εργασίας του δημοφιλούς λειτουργικού με ελληνικά μενού. Παράλληλα διαθέτει ορισμένες επαγγελματικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και ελληνικές εταιρίες. Τέλος έχει πρωτοποριακές δικτυακές δυνατότητες. Αν είστε μηχανικός, γεω-πληροφορικός, ηλεκτρονικός ή εκπαιδευτικός τότε δοκιμάστε τα οποσδήποτε!



Knoppel
Το Knoppel βασίζεται στην διανομή Knoppix, η οποία αν και αρκετά πρωτοποριακή για την εποχή της, έχασε την δύναμή της με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για ένα Live λειτουργικό που δεν χρειάζεται εγκατάσταση στο PC του χρήστη και τρέχει απευθείας από τον οπτικό δίσκο. Το Knoppel περιέχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον εργασίας και ενσωματώνει τις βασικές εφαρμογές που χρειάζεται κάθε χρήστης PC.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια νέα έκδοση. Βλέπετε από τότε που οι μεγάλες διανομές (βλ. SuSe, Fedora, κλπ) αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν και Live Disks ο κόσμος τις προτίμησε από τις μικρότερες και ήδη πετυχημένες Live διανομές. Έτσι το ενδιαφέρον των χρηστών για το Knoppix έπεσε δραματικά…



iLoog
Μια ακόμα δωρεάν ελληνική διανομή Live που αναπτύσεται από μέλη της Ένωσης Χρηστών Λίνουξ Ιωαννίνων. Ενσωματώνει τις γνωστές καθημερινές εφαρμογές και άλλες επιστημονικού χαρακτήρα.

Slackel
Ακόμα ένα live σύστημα που έγινε στα πλαίσια πανεπιστημιακής εργασίας.

Θα συμφωνήσετε μαζί μου στο ότι τα επόμενα λειτουργικά έχουν περίεργα ονόματα!



Happy Linux και Hamster Linux
Το καλύτερο το άφησα για το τέλος: Να και δυο διανομές που διαφοροποιούνται λιγάκι από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Και οι δυο απευθύνονται σε χρήστες που ζητούν ένα «εντοιχισμένο» λειτουργικό σύστημα για να εξοπλίσουν το flashάκι τους. Είναι απίστευτα μικρές (γύρο στα 150ΜΒ) και σας δίνουν την δυνατότητα εκκίνησης σε διαφορετικούς υπολογιστές, κρατώντας τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που έχετε κάνει. Μια πολύ έξυπνη ιδέα που αξίζει να την δοκιμάσετε.

Διάβασε στο Something Digital τα πάντα για τα Linux
ή γενικά για τα Λειτουργικά Συστήματα
Δες τα Computer Gadgets που έχουν παρουσιαστεί

11 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

konfou είπε...

Από τις παραπάνω μόνο το Knoppel έχω χρησιμοποιήσει

Γιώργος είπε...

μπραβο για το ποστ:)
πολυ χρησιμο!
αντε να αρχισουμε να το χρησιμοποιουμε παντου και να μην μας πιανους κοροιδα με τα winblows.
και για οσους το φοβουνται και νομιζουν οτι ειναι δυσκολο στη χρηση να τους προτεινω το ubuntu.
σε περιπτωση που θελετε να το δοκιμασετε www.ubuntu.com .
και σε περιπτωση που θελετε να το εγκαταστησετε αλλα φοβαστε μην τα κανετε μανταρα με τo partitioning (διαμερισμο του σκληρου σας δισκου) μπορειτε να χρησιμοποιησετε το wubi. εγκαθισταται σαν ενα απλο προγραμμα και απεγκαθισταται με την ιδια ευκολια. Δημιουργει εικονικο δισκο (και οχι σαν το vmware ολοκληρο εικονικο pc) που κανει την εγκατασταση μονο του ομορφα και ωραια και σου δινει την επιλογη να boot-αρεις με οποιο λειτουργικο συστημα θελεις;)
περισσοτερα για το wubi-->
http://wubi-installer.org/

και συγνωμη απο το dg για το μεγαλο ποστ μου

Γιώργος είπε...

Sd ηθελα να πω :-)

iSokiN είπε...

Σκρουτζ Μακ Ντακ... Μεταξύ μας κι εγώ μόνο αυτήν ήξερα μέχρι χθες! Όχι εντάξει και την τελευταία... Λειτουργικό Emergency στο φλασάκι. Μπορεί ποτέ να μην έπεσα στην ανάγκη του (για καλή μου τύχη) αλλά κρατάω μια πισινή... Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πάθει το PC σου!

γιώργος... Συγγνώμη; Αυτό ήταν "The Best Sholio Ever"! Πολύ χρήσιμη πληροφορία(που δεν την γνώριζε ούτε ο blogger!). Θυμίζει λίγο το BootCamp των Mac. Έξυπνο!

Επίσης μου έδωσες και μια πολύ καλή ιδέα για το DS (εεε το SD ντε). Χμ... Ίσως την υλοποιήσω την επόμενη βδομάδα! Θα δείξει...

Γιώργος είπε...

το φανταστηκα και γιαυτο το ανεφερα.
Βασικα δεν καταλαβα γιατι ΑΚΟΜΗ! δεν εχεις κανει πληρη αναφορα στο ubuntu και στην πανευκολη διαδικασια εγκαταστασης.
Χαιρομαι παντως να μοιραζομαι τις (λιγοστες) γνωσεις μου πανω σε θεματα που ενδιαφερουν εμενα και φανταζομαι...τους αναγνωστες σου:)
Δεν εχω δει αλλον να γραφει για τοσο ενδιαφεροντα θεμα(πανω στο αντικειμενο παντα) που να με ενδιαφερουν και με χαρα διαβαζω ολες τις καινουργιες αναρητησεις σου. Ελειπε κατι τετοιο απο το ιντερνετ. Υπαρχουν βεβαια τα διαφορα sites, blogs, forums κλπ απο γνωστα περιοδικα αλλα εκει το πραγμα γινεται λιγο ...περιεργο...
Δωσε μας κι αλλα αρθρα! ;)

Γιώργος είπε...

και φυσικα συνεχισε την καλη δουλεια!

iSokiN είπε...

Μήνας Linux είναι! Θα τα αναλύσουμε ΟΛΑ! Κι αν δεν προλάβουμε έχουμε χρόνο μπροστά μας!..

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Ελπίζω το SD να συνεχίσει να φιλοξενεί θέματα που δεν ενδιαφέρουν μόνο τον Αρχιblogger!

Ανώνυμος είπε...

Το Slackel δεν έγινε στα πλαίσια πανεπιστημιακής εργασίας. Είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Slackware Linux είναι φιλική για τον αρχάριο χρήστη αφού όλα δουλεύουν out of the box είναι πλήρως εξελληνισμένη και αναπτύσσεται από ένα άτομο.

Ανώνυμος είπε...

slackel screenshots http://slackel.gr/slackel/screenshots
http://slackel.gr/slackel/screenshots/desktop1-greek.png

iSokiN είπε...

Βασικά στο επίσημο site αναφέρει ότι είναι μια εργασία του Δημήτρη Τζέμου αλλά δεν εξηγεί περισσότερα... Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Υπάρχει κάποια διανομή που έχω ξεχάσει να αναφέρω;

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και μια εβδομάδα χρησιμοποιώ το puppel 4.10 live cd και σήμερα διαπίστωσα πως έχω κιόλας ξεχάσει πως στο σκληρό μου δίσκο έχω ακόμα (!?!) εγκατεστημένα τα win xp :P
Έχει ήδη βγει και η έκδοση 4.11 που σημαίνει πως η ομάδα είναι ενεργότατη!!!
Άντε με το καλό και η έκδοση 4.2 ;-)



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!