Η πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων στις μέρες μας διαθέτει μοντέλα με περιορισμό μνήμης από 512MB μέχρι το πολύ 2GB. Υπάρχουν σαφώς και μοντέλα των 8GB αλλά ελάχιστοι έχουν αποκτήσει τέτοιες συσκευές*. Αν χρησιμοποιείτε το κινητό για mp3 player θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποτε ο χώρος δε φτάνει και αναγκάζεστε να επιλέξετε ποια τραγούδια θα πάρετε μαζί σας και ποια θα μείνουν πίσω. Αφήστε που τα διαθέσιμα megabytes μοιράζονται με ένα σορό άλλου είδους αρχεία, όπως φωτογραφίες, videos κλπ.

Αν έχετε κινητό Symbian ή Windows Mobile μπορείτε να ελευθερώσετε 30% χώρο στη συσκευή σας για να τον γεμίσετε με περισσότερη μουσική ή ότι άλλο θέλετε! Πως; Απλά αλλάζοντας τύπο αρχείων!

Ίσως θα έχετε ακουστά για το πρότυπο Ogg Vorbis, που υπόσχεται να αλλάξει την επέκταση των μουσικών σας αρχείων μια για πάντα! Πράγματι, αν δοκιμάσετε να μετατρέψετε τα αρχεία σας σε ogg το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Ένα τυπικό κομμάτι 3ων λεπτών που ως mp3 στα 192Kbps χρειάζεται περίπου 4.5ΜΒ, σαν Ogg στην ίδια ποιότητα αρκούν 4ΜΒ. Τώρα αν κατεβάσετε την ποιοτητα στα 160Kbps, δεδομένου ότι το Ogg Vorbis έχει κατά πολύ καλύτερη ποιότητα από αυτήν του mp3 στα ίδια επίπεδα συμπίεσης, το αποτέλεσμα θα είναι ένα αρχείο μεγέθους 3.50ΜΒ!

 Ogg Players

Ωραία όλα αυτά αλλά ποιο κινητό που υπάρχει στην αγορά υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων Ogg Vorbis; Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε περισσότερο! Κανένα! Αν όμως το κινητό σας τρέχει λειτουργικό Symbian ή Windows Mobile τότε σίγουρα θα μπορέσετε να επωφεληθείτε όλα όσα σας προσφέρει το μαγικό αυτό φορμά, εγκαθιστώντας μια από τις διαθέσιμες εφαρμογές (δωρεάν!).

Για κινητά Symbian κατεβάστε το OggPlay.
Για κινητά Windows Mobile δείτε αυτή τη λίστα.

 Πώς να συμπιέσετε τη μουσική σας

Φυσικά η αλλαγή φορμά συνεπάγεται και με αναδόμηση της μουσικής σας βιβλιοθήκης! Πάλι όμως δε χρειάζεται να μετατρέψετε όλα σας τα μουσικά αρχεία σε Ogg. Θα ήταν χαζό να το κάνετε αφού και χρόνο θα σας έπαιρνε αλλά και θα αλλοιώνονταν τα μουσικά σας αρχεία. Το SD σας προτείνει την παρακάτω απλή διαδικασία:

Επιλέξτε
Βρείτε τα τραγούδια που σας αρέσουν και αντιγράψτε τα σε ένα φάκελο. Προσέξτε να μην ξεπεράσει τον ελεύθερο χώρο που έχετε στο κινητό σας συν ένα 30% που θα κερδίσετε μετά από την μετατροπή.

Μετατρέψτε
Κατεβάστε και εγκαταστήστε το CDex που είναι το απόλυτο πρόγραμμα για συμπίεση μουσικών CD ή μετατροπή ήδη συμπιεσμένων αρχείων σε άλλα φορμά. Είναι δωρεάν και μπορείτε να το βρείτε από εδώ.



Αφού ξεκινήσει εφαρμογή επιλέξτε Tools>Settings και από την καρτέλα Encoder επιλέξτε σαν Encoder αυτόν του Ogg Vorbis. Εδώ θα πρέπει να επιλέξετε και την ποιότητα συμπίεσης. Δεδομένου ότι τα αρχεία θα παίξουν σε κινητό τηλέφωνο δεν έχουμε και ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ποιότητα. Μια ρύθμιση των 128Kbps θα μας γλίτωνε σε χώρο αλλά και δε θα χάναμε σημαντική ποιότητα. Στην καρτέλα Filenames υπάρχουν οι φάκελοι όπου το πρόγραμμα αποθηκεύει τα αρχεία που μετατρέπετε. Επιλέξτε αυτούς που σας βολεύουν. Τελειώσατε με τις ρυθμίσεις!



Επιλέξτε Convert>Re-encode Compressed Audio Files και στο Directory δώστε το path του φακέλου που δημιουργήσατε πριν. Ένα απλό κλικ στο Convert και σε λίγα λεπτά όλα τα τραγούδια mp3 που υπάρχουν στο φάκελο αυτό θα μετατραπούν σε ogg και θα αποθηκευτούν στον φάκελο που ορίσατε από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Μεταφέρετε και τελειώσατε!
Μεταφέρετε τον φάκελο στο κινητό σας και θα διαπιστώσετε ότι αυτή τη φορά τα εικονίδια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχετε συνηθίσει! Ναι! Αυτή τη φορά έχετε 30% περισσότερα τραγούδια στη μνήμη του κινητού σας. Βρείτε τα αρχεία σας με τον player που έχετε κατεβάσει για το κινητό σας. Καταλαβαίνετε κάποια διαφορά στην ποιότητα;

 Θέλω OGG και στο PC!

Μερικοί από σας ίσως βρουν την λύση Ogg Vorbis αρκετά χρήσιμη για να στήσουν τη μουσική τους βιβλιοθήκη στο PC τους. Και εδώ το CDex μπορεί να σας βοηθήσει στις (κάθε είδους) μετατροπές σας. Για αναπαραγωγή επιλέξτε τον καλύτερο player που υπάρχει στα Windows, τον Winamp! Δείτε τη λίστα με όλους τους διαθέσιμους ogg players για όλα τα λειτουργικά συστήματα.


*Σε λίγα χρόνια όσοι διαβάζουν αυτό το post θα ξεκαρδίζονται στα γέλια! Άκους εκεί 512ΜΒ!!!

Ακόμη στο Something Digital
Πως να κάνετε το PS2 να παίξει mp3
Δημιουργήστε τα δικά σας Realtones!
Ένα κολπάκι για να βλέπετε τα Videos του YouTube σε Υψηλή Ποιότητα!
Ελέγξτε την ποιότητα των δίσκων που έχετε κάψει

3 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

άσχετο με αυτό το ποστ, αλλά έχω μια απορία...πως μπορώ να βάλω και μια τρίτη στήλη στο blog μου??
(θα με βοηθούσε να χρησιμοποιήσω κάποιον κώδικα και όχι να βάλω καινούριο template, αν αυτό δε γίνεται, πες μου αν ξέρεις που μπορώ να βρω ένα τέτοιο template)

iSokiN είπε...

Μια αλλαγή template θα σε βοηθούσε αλλά θα έχανες το σχεδιασμό που έχεις. Μπορείς ακόμη να παίξεις και με CSS αλλά θα πρέπει να μάθεις πρώτα CSS! Ψάξε στο google και θα βρείς τα πάντα!

Αλήθεια για ποιο blog μιλάμε;

Ανώνυμος είπε...

το blog το φτιάχνω τώρα για να συμμετάσχω σε ένα διαγωνισμό, δεν είναι ακόμα έτοιμο....τεσπα, θα το κοιτάξω στο google...ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!