Το γεγονός του μήνα είναι η αναγνώριση του OpenDocument Format (odf) από το διεθνή οργανισμό ISO και η ήττα της Microsoft απέναντι στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της (Google, IBM, Yahoo κλπ). Το ανάλογο format της Microsoft απορρίφτηκε (όπως αναμενόταν), παρόλο που (σύμφωνα με την εταιρία) είχε μεγαλύτερη συμβατότητα με έγγραφα του Microsoft Office και υποστήριζε περισσότερες δυνατότητες για λογιστικά φύλλα (όπως macros, συναρτήσεις κ.α.).

Το MS Office δεν είναι πια μονόδρομος. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές που προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει ένα αξιόλογο έγγραφο. Παράλληλα εμφανίζονται για πρώτη φορά οι δικτυακές εφαρμογές γραφείου που μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε, να επεξεργαστούμε αλλά και να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε εγκατεστημένο κάποιο λογισμικό. Τέλος τρέχουν σε κάθε υπολογιστή που είναι συνδεμένος στο internet, σε όποια πλατφόρμα και αν ανήκει.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των εφαρμογών είναι πολλά. Τρέχουν εξ’ ολοκλήρου σε browser, υποστηρίζουν αρχεία από άλλες εφαρμογές (όπως το OpenOffice ή το MS Office), έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των αρχείων σας σε σελίδες HTML ή έγγραφα PDF και δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης ομαδικής εργασίας σε κοινόχρηστα αρχεία. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό, καθώς μπορείτε να δουλέψετε με τους συνεργάτες σας χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.

Σε αυτό το post θα γνωρίσουμε όλες τις αξιόλογες σουίτες γραφείων που προσφέρει σήμερα το web. Είναι όλες τους δωρεάν και δεν χρειάζονται εγκατάσταση.

Zoho Work Online



Οι εφαρμογές του Zoho καλύπτουν κάθε σας ανάγκη. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), πρόγραμμα λογιστικού φύλλου (Sheet), παρουσιάσεων (Show) και πρόσθετα εργαλεία όπως Meeting, Notebook, Planner, Mail και Chat.



Η δύναμη της σουίτας δε σταματάει εδώ. Με το zoho μπορείτε να δημιουργήσετε φόρμες εισαγωγής δεδομένων, βάσεις για τη διαχείριση τους, ενώ έχετε στα χέρια σας ένα αξεπέραστο σύστημα διαδικτυακής επικοινωνίας, για να οργανώσετε την εργασία σας. Τέλος προσφέρεται δωρεάν εφαρμογή CRM (μέχρι 3 χρήστες).

Δοκιμάστε το!

Think Free



Το Think Free φαντάζομαι ότι μερικοί από σας θα το ακούνε για πρώτη φορά! Κι όμως, είναι η καλύτερη σουίτα εφαρμογών στο διαδίκτυο (είδατε τι κάνει η διαφήμιση). Το περιβάλλον εργασίας είναι παρόμοιο με αυτό των εφαρμογών της Microsoft (αυτό της προηγούμενης γενιάς). Δε χρειάζεται να προσαρμοστείτε με κάτι διαφορετικό καθώς τα πάντα βρίσκονται εκεί που έχετε συνηθίσει!

Το Think Free προσφέρει εφαρμογές για την επεξεργασία κειμένων, λογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων. Οι εφαρμογές του μπορούν να αξιοποιηθούν και εκτός web, αφού κυκλοφορεί και σαν desktop εφαρμογή.

Δοκιμάστε το!

Zimbra



Μπορεί η σουίτα αυτή να μη περιλαμβάνει πρόγραμμα για την δημιουργία παρουσιάσεων ωστόσο εάν την επισκεφθείτε θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα απίστευτα εύχρηστο και δυνατό προϊόν που θα βοηθήσει την ομάδα σας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το έργο της.



Περιλαμβάνει ικανότατο επεξεργαστή κειμένου και λογιστικών φύλλων, επαναστατικό διαχειριστή email, RSS Feeds, συζητήσεων, ημερολογίου, βιβλίου επαφών, αρχειοθέτησης και άλλες χρήσιμες δυνατότητες όπως φιλικό περιβάλλον διαχείρισης, themes, Yahoo Map, Assistant και πολλά άλλα.

Πρόσφατα η Yahoo εξαγόρασε την εταιρία, ωστόσο τίποτα δεν θα αλλάξει (προς το παρόν) όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει.

Δοκιμάστε το!

Google
Θα μπορούσε η Google να μην δημιουργήσει μια τέτοια υπηρεσία; Μάλλον όχι! Η εταιρία προσφέρει ένα ελαφρώς πιο λιτό πακέτο εφαρμογών. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αρχεία κειμένου (Docs), λογιστικά φύλλα (spreadsheets) αλλά και παρουσιάσεις (Presentations).



Η διαχείριση των εγγράφων γίνεται από έναν κεντρικό παράθυρο στο οποίο εμφανίζονται όλα τα αρχεία του χρήστη. Είναι δυνατή η δημιουργία φακέλων για την ταξινόμησή τους. Μαζί με το Google Calendar, η σουίτα εφαρμογών της Google προσφέρει τα βασικά για την δημιουργία και επεξεργασία ομαδικών εγγράφων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για όλους τους browsers και το περιβάλλον εργασίας είναι λιγάκι «άδειο» σε σχέση με αυτό του zoho. Θετικό είναι ότι μπορείτε να κάνετε login με τον κεντρικό λογαριασμό σας, χωρίς να απαιτείται εκ νέου δημιουργία χρήστη…

Δοκιμάστε το!

Ajax13


Το Ajax13 διαφέρει λιγάκι από τα υπόλοιπα που παρουσιάζονται. Εκτός από τις τρεις γνωστές εφαρμογές γραφείου προσφέρει ακόμη και εφαρμογή σχεδιασμού γραφικών, πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής αλλά και το ajaxWindows, το οποίο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα αρχεία σας με τη βοήθεια του ajax Desktop! (Καλό αλλά απαγορευτικά βαρύ)



Όλες οι εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν, ενώ όλες υποστηρίζουν αποκλειστικά (ή κάπως αποκλειστικά) τον Mozilla Firefox. Το όνομα της υπηρεσίας προδίδει και τη γλώσσα προγραμματισμού της!

Δοκιμάστε το!

gOffice



Το gOffice είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μείνουν ικανοποιημένοι με τις παραπάνω προτάσεις. Και εδώ θα βρείτε ένα πλούσιο περιβάλλον εργασίας, παρόμοιο με αυτό του Microsoft Office. Πέρα από τις τρεις βασικές εφαρμογές θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα λύση για Desktop Publishing.

Δοκιμάστε το!

Φυσικά υπάρχει και το Microsoft Office Live αλλά δεν είναι δωρεάν υπηρεσία!

Διαβάστε ακόμη στο internet...
Γιατί το ODF κατάφερε να νικήσει το format της Micsoft;

Όχι δεν αστειεύομαι! Η Microsoft προσφέρει εντελώς δωρεάν καταχώρηση του δικού σας domain name με κατάληξη .com, .org ή .net (πχ. www.my_site.com) και σας παρέχει 500ΜΒ αποθηκευτικού χώρου web hosting.



Το πακέτο ονομάζεται Office Live Basic και παρέχει τα ακόλουθα:

    25 λογαριασμοί email (πχ. sokin@my_site.com)
    Στατιστικά για την κίνηση στο site
    Δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτόματων διαφημίσεων (τύπου Google Adsense)
    Εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδας (παρόμοιο με το Page Builder του Yahoo! Geocities)

Δυστυχώς τη δυνατότητα αυτή έχουν μόνο οι κάτοικοι Η.Π.Α. αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να τη δούμε και στην Ευρώπη. Η Microsoft πρόσφατα εξαγόρασε ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία δικτυακών διαφημίσεων. Η ύπαρξη των banners της σε μεγαλύτερο αριθμό sites θα αποφέρει ακόμη περισσότερα κέρδη.

Ελπίζουμε να δούμε ανάλογες κινήσεις και από τις άλλες μεγάλες εταιρίες. Να δείτε που σε λίγα χρόνια όχι απλά δε θα πληρώνεις για ένα domain για να αποκτήσεις site!

Μάθετε περισσότερα για το Office Live Basics 

«All iPod Games Cracked [IT WORKS]» και άλλα μεγάλα ψέματα!


Αν είστε κάτοχος iPod (ή σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα) θα ξέρετε ότι η Apple πρόσφατα κυκλοφόρησε μερικά παιχνίδια για τη συσκευή και τα διαθέτει μέσα από το iTunes με αντάλλαγμα €4.99. Τα περισσότερα από αυτά είναι κλασικά ωστόσο συνολικά ξεπερνούν σε ποιότητα τα αντίστοιχα παιχνίδια που τρέχουν σε κινητά τηλέφωνα (από άποψη σχεδιασμού). Βλέπετε η συσκευή της Apple ενσωματώνει έναν ικανότατο επεξεργαστή.

Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας των παιχνιδιών στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας, αρκετοί crackers έσπευσαν να τα αποκτήσουν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Apple προστατεύει τα παιχνίδια της. Λίγο καιρό αργότερα εμφανίστηκαν τα πρώτα torrents με τίτλο «All 11 iPod Games Cracked». Όλοι όσοι προσπάθησαν να μεταφέρουν τα crackαρισμένα παιχνίδια στο iPod τους σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο. Αργότερα εμφανίστηκαν τα νέα torrents με τίτλο «All iPod Games Hacked [It Works]», τα οποία ήταν επίσης άχρηστα megabytes στον σκληρό σας δίσκο.

Πριν από λίγο καιρό ήμουν μέλος μιας online κοινότητας στην οποία crackers και προγραμματιστές από όλον τον κόσμο, προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με το κλείδωμα της Apple. Μέρα με τη μέρα οι συμβουλές για το σπάσιμο παιχνιδιών άλλαζαν, καθώς νέα δεδομένα έμπαιναν στο τραπέζι. Φυσικά το forum αυτό έχει πλέον πέσει ενώ καμία από τις τεχνικές που οι χρήστες του περιέγραφαν δεν λειτουργούσε!

Πριν με θεωρήσετε έναν από τους πιο ύπουλους πειρατές λογισμικού που υπάρχουν στη χώρα μας αφήστε με να δικαιολογηθώ…

- Εντάξει πειρατής μπορεί να μην είσαι, γυφτογύφτουλας όμως σίγουρα είσαι! Μα για 4 ψωροευρώ κάνεις έτσι; Σιγά το πράμα δηλαδή! Μια σοκολάτα να πάρεις από το περίπτερο 4 ευρώ θα δώσεις!
- Αντιπαρέρχομαι τα ειρωνικά σου σχόλια! Κατ’ αρχήν είναι 5 και όχι 4 ευρώ και κατά δεύτερον GOD ποια σοκολάτα έχει 4 ευρώ; Η καρδιά μου!!!


Συνεχίζω το post και παρακαλώ το Something Digital να βάλει ένα firewall για να μη μας διακόπτει το κάθε γελοίο υποκείμενο! Έλεγα ότι το να σπάσεις ένα παιχνίδι iPod έχει περισσότερη αξία από ότι φαίνεται…

Όπως είπα όλα τα παιχνίδια παρέχονται αποκλειστικά από το iTunes και οι εταιρίες παραγωγής τους (EA, Popcup, Gameloft κλπ.) δεν μπορούν να διαθέσουν παιχνίδια έξω από αυτό. Παράλληλα το API της Apple δεν είναι ανοιχτό και είναι αδύνατον σε κάποιον να δημιουργήσει παιχνίδι ή άλλη εφαρμογή για τη συσκευή, εάν προηγουμένως δεν έχει συμφωνήσει με την Apple.

Εκτιμάται λοιπόν ότι εάν κάποιος καταφέρει να ξεγελάσει τη συσκευή (προφανώς και το iTunes) ότι ένα παιχνίδι είναι original, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την δημιουργία προγραμμάτων που θα τρέχουν σε iPod.

Μερικοί από εσάς θα έχετε δει τις «εφαρμογές» και τα «παιχνίδια» που μπορείτε να κατεβάσετε και να τρέξετε με το original firmware του iPod. Και χρησιμοποιώ εισαγωγικά γιατί δεν θεωρείται εφαρμογή ένα κείμενο με hyperlinks που ανοίγει κάποιος από τα Notes της συσκευής!

Γιατί όμως είναι δύσκολο για κάποιον να κρακάρει τα παιχνίδια αυτά;
Όπως συμβαίνει και με τα τραγούδια που διατίθενται από το iTunes, έτσι και τα παιχνίδια, προστατεύονται από DRM. Έτσι εάν κάποιος αγοράσει ένα παιχνίδι από το κατάστημα, αντιγράφονται σε αυτό προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, όπως το όνομα λογαριασμού του στο iTunes, το ID που του έχει δοθεί κ.α.

Είναι προφανές ότι εάν αγοράσετε ένα παιχνίδι δε μπορείτε να το μεταφέρετε σε κάποιο άλλο iPod, παρά μόνο σε αυτό που το serial number του ταιριάζει με αυτό για το οποίο το έχετε αγοράσει. Αυτό που είναι εφικτό είναι να αντιγράψετε το αρχείο του παιχνιδιού σε κάποιον άλλον υπολογιστή και να μεταφέρετε από εκεί το παιχνίδι, εξουσιοδοτώντας το συγκεκριμένο μηχάνημα με τη συσκευή (έχετε το δικαίωμα για 4 ενεργές εξουσιοδοτήσεις!)

Για να μπορέσεις να μεταφέρεις λοιπόν ένα παράνομο παιχνίδι στο iPod μέσω του iTunes θα πρέπει να «σπάσεις» όλο το σύστημα που χρησιμοποιεί η εφαρμογή για την ταυτοποίηση των αγορασμένων αρχείων. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι όχι απλά ακραίο αλλά και παράνομο. Επίσης μπορείς να αλλάξεις το firmware της συσκευής, χάνοντας όμως τη δυνατότητα συγχρονισμού με το iTunes.

Από τι αποτελείται ένα αρχείο παιχνιδιού iPod;
Επειδή ξέρω ότι διψάτε να μάθετε περισσότερα και επειδή μερικοί επισκέπτες ίσως να μην τα πάνε πολύ καλά με την αγγλική, θα δώσω μερικές πρόσθετες πληροφορίες για την μορφή αυτών των αρχείων παιχνιδιών.

Τα παιχνίδια αποθηκεύονται στο φάκελο /ipod_control/Games_RO στο iPod. Κάθε παιχνίδι έχει ένα συγκεκριμένο κωδικό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την ονομασία του φακέλου που θα το φιλοξενήσει. Για παράδειγμα για το Tetris ο κωδικός αποτελείται από πέντε εξάρια.

Τα αρχεία των παιχνιδιών έχουν κατάληξη .ipg. Στην πραγματικότητα όμως είναι αρχεία zip, αφού εάν αλλάξετε την επέκταση θα μπορέσετε να τα αποσυμπιέσετε. Ο φάκελος που θα προκύψει θα περιέχει τα αρχεία που χρησιμοποιεί το iPod για την αναπαραγωγή του παιχνιδιού.

Τα σημαντικότερα αρχεία είναι το manifest.plist (αρχείο XML με τις πληροφορίες των αρχείων που χρησιμοποιεί το παιχνίδι), το iTunesMetaData (με πληροφορίες βιβλιοθήκης), τον φάκελο Executables (με τον κώδικα εκτέλεσης του παιχνιδιού), τον φάκελο Resources (XML αρχεία με τα κείμενα του παιχνιδιού σε διάφορες γλώσσες) και επιπρόσθετα αρχεία για τα ηχητικά εφέ, τη μουσική, τα γραφικά που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και άλλα…

Τώρα ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι το να «κρακάρει» κανείς μια εφαρμογή είναι αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο. Το παρόν post δεν δημιουργήθηκε για να δώσει συμβουλές για το πώς θα «κρακάρετε» τα παιχνίδια του iPod αλλά για να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν.

Κλείνοντας το post θα ήθελα να αναφερθώ ότι εύκολα μπορεί κάποιος να κατεβάσει και να εγκαταστήσει εναλλακτικά firmwares, τα οποία θα δώσουν στη συσκευή σας περισσότερες δυνατότητες. Κάθε λύση έχει και τη δική της γκάμα παιχνιδιών. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο SD για να μάθετε τα πάντα για το iPod σας!

Διαβάστε ακόμη...
Cracker σπάει τον κώδικα του iPod 
Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το DRM

Περισσότερα iPod Tips

Η ΝΟΚΙΑ Αντιγράφει τη Motorola! (RAZR2 vs N76)

Δείτε αυτό το κινητό:


Και στη συνέχεια δείτε και αυτό:


Oops! Συγγνώμη Motorola αλλά έχεις κάποιον φανατικό θαυμαστή! Την ίδια τη Nokia! Τα δυο μοντέλα μοιάζουν σαν να έχουμε βάλει έναν καθρέφτη, όμως είναι το μόνο τους κοινό στοιχείο αφού απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες χρηστών.

Ακόμη δείτε τις ομοιότητες με το νέο MOTORAZR2:


Από τη μια το νέο MOTORAZR της Motorola κοστίζει €400 και έχει εντυπωσιακές δυνατότητες πολυμέσων ενώ το N76 της Nokia κοστίζει €100 παραπάνω και είναι ένας «κινητός υπολογιστής»! Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αγαπήσαμε στα κινητά N Series, αλλά είναι λεπτότερο και ομορφότερο.

Βλέπουμε ότι οι κινήσεις της Nokia είναι αρκετά προσεγμένες αυτό το διάστημα. Δεν κυκλοφορεί και τόσες κινητές παντόφλες όπως την περσινή χρονιά (ε το είχε παρακάνει κάπως!). Μάλλον η άφιξη του iPhone έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους ανθρώπους της εταιρίας, που προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να μη χάσουν το μερίδιό τους στην αγορά. 
 
Δείτε το N76
Δείτε το νέο MOTORAZR
Διαβάστε το post του intomobile (Πηγή φωτογραφιών)
 
Διαβάστε ακόμη στο SD:
Τα νέα μοντέλα κινητών της Nokia
Κατεβάστε δωρεάν ringtones, themes, wallpapers, screensavers,
games και άλλο υλικό
 
Μετατρέψτε το κινητό σας σε λειτουργικό iPhone
Βάλτε ADSL στο κινητό σας

Τα 10 πιο περίεργα φλασάκια του κόσμου!



Εάν το flash drive σας μοιάζει με αυτό της παραπάνω φωτογραφίας ε τότε είστε ξεπερασμένοι! (η αλλιώς που πα ρε Καραμήτρο;-) Μήπως είναι καιρός να κάνετε μερικές αναβαθμίσεις (ελληνιστί Updates); Μήπως ήρθε η εποχή να περάσετε και στον εαυτό σας ένα Service Pack;

Το Something Digital σας παρουσιάζει τα 10 από τα πιο πρωτότυπα φλασάκια του κόσμου! Γιατί πώς να το κάνουμε… και η πληροφορική θέλει την τσαχπινιά της! (Είπα να το γράψω πιο κομψά γιατί μας διαβάζουν και μικρά παιδιά! <-Χωρίς πολιτικό υπονοούμενο!)

[1] Το Αρκούδι €Σύντομα Διαθέσιμο!

Ιδανικό δώρο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!



LOVE Την αίσθησή του!
HATE Το δύσκολο όνομά του που κανείς δε μπορεί να συγκρατήσει.
Βαθμός Ικανοποίησης:
*****
Πηγή


[2] McFlash Chicken Run €57
Ιδανικό για πικάντικα δεδομένα!

LOVE Το ότι μοιάζει με hamburger!
HATE Το ότι τελικά δεν είναι hamburger!
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[3] Ξύλο Απελέκητο! €85
Επιστροφή στη φύση!


LOVE Είναι χειροποίητο!
HATE Όχι ότι καλύτερο για εμάς που υποστηρίζουμε Greenpeace!
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[4] Σκύψε να στη βάλω (τώρα και σε USB)! €Άγνωστη
Για εσάς που πάντα είχατε μια κλίση στην ιατρική…



LOVE Είναι απολύτως ασφαλές!
HATE Το μικρό του μέγεθος (αποθήκευσης…)!
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[5] Τουβλάκι Lego! €47
Για εσάς που νοιώθετε ακόμη παιδί!


LOVE Βγαίνει σε διάφορα χρώματα!
HATE Δυστυχώς δεν συνδυάζεται με άλλα τουβλάκια όπως τα original Lego.
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[6] Το ρολόι του James Bond! €210 (Τζάμπα πράμα!)
Ιδανικό για όσους κυκλοφορούν και οπλοφορούν!



LOVE Πλέον κανείς δε θα ξέρει που τα βάζετε (τα δεδομένα σας)!
HATE Με τόσους ηθοποιούς που έχουν ενσαρκώσει το ρόλο θα έχετε ψυχολογικά προβλήματα.
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[7] Η καρδιά του χτυπά! €169.99
Δώστε ζωή στα δεδομένα σας! Είσαι γυναίκα; Τόσο το καλύτερο!


LOVE Είναι στιλάτο.
HATE Κάθε φορά που θέλετε να το συνδέσετε στον υπολογιστή σας θα πρέπει ή να το βγάλετε από το λαιμό σας ή να σκύβετε στο laptop με αποτέλεσμα να πιαστεί η μέση σας!
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[8] Γκιτάρ USB Drive! €65
Ιδανικό δώρο για κάποιον φίλο σας που έχει τα γενέθλιά του!


LOVE Προσεγμένο design.
HATE Υπάρχει άνθρωπος που δε θα του αρέσει;
Βαθμός Ικανοποίησης:
*****
Πηγή

[9] Nike USB Drive! €Δεν κυκλοφόρησε ακόμη!

Δίνει άλλο… αέρα στα δεδομένα σας! Αυτό είναι που λέμε σε έχω γραμμένο στα παλιά μου τα παπούτσια!



LOVE Φοβερό skin!
HATE Όχι και τόσο αδιάβροχο όσο θα έπρεπε!
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή

[10] Ο τραπεζίτης! €65
Έχετε υποψίες ότι κάποιος υποκλέπτει τα αρχεία σας; Με το συγκεκριμένο φλασάκι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε!



LOVE Μπορεί να ενσωματωθεί στο ποδήλατό σας χωρίς κανείς να καταλάβει ότι είναι φλασάκι USB!
HATE Κανείς δε θέλει να σκεφτεί τι θα γίνει σε περίπτωση που ξεχάσετε το συνδυασμό!
Βαθμός Ικανοποίησης: *****
Πηγή 

Εσείς ποιο από τα παραπάνω θα επιλέγατε;
Συνεχίζεται…

Όχι καταπληκτικό Word! Όταν γράφω τη λέξη «φλασάκια» δεν εννοώ ούτε φλασκιά ούτε φλάσκα, ούτε αλσάκια, ούτε το δάσος του Αμαζονίου! Μα καλά εσείς εκεί στη Microsoft σε τι αποθηκεύετε τα δεδομένα σας;

Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τα Ratios!

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα διάφορα φορμά αναλογίας οθόνης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν ταινίες DVD έτσι όπως θα έπρεπε. Περίεργες λωρίδες πάνω από την εικόνα, μακρόστενα πρόσωπα ή εξαφανισμένοι ηθοποιοί είναι μερικά από αυτά που μπορεί να τραβήξει κάποιος προσπαθώντας να δει ένα dvd.


^ Δείγμα Κινηματογραφικής Ταινίας (2.39:1)

Κατ’ αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Υπάρχουν 3 διαφορετικά φορμά αναλογίας στις ταινίες και 2 στις τηλεοράσεις. Οι τελευταίες θα είναι είτε οι συνηθισμένες 4:3, είτε wide σε 16:9. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλεοπτικά προγράμματα. Μερικές από τις κινηματογραφικές παραγωγές γυρίζονται σε κάποιο από αυτά τα φορμά (κυρίως σε 16:9), ωστόσο οι μεγαλύτερες παραγωγές είναι γυρισμένες σε ευρύτερο κάδρο (2.39:1). Αυτά όμως τα αναλύσαμε σε προηγούμενο post.

Ρυθμίσεις συσκευών
Το φορμά που θα επιλέξετε στην τηλεόρασή σας θα πρέπει να είναι το φορμά της ίδιας της οθόνης σας και όχι αυτό της ταινίας που παρακολουθείτε. Αντίστοιχα η ίδια ρύθμιση θα πρέπει να υπάρχει και στη συσκευή DVD. Αν έχετε μια οθόνη 4:3 και δηλώσετε στο DVD ότι η τηλεόρασή σας είναι 16:9, τότε η εικόνα ενός dvd θα καλύψει όλη την οθόνη, όμως τα πρόσωπα θα φαίνονται μακρόστενα. Αν κάνετε το αντίθετο τότε οι λωρίδες θα διπλασιαστούν και εικόνα θα έχει μαζέψει…

Τηλεοράσεις 4:3
Αν έχετε μια τηλεόραση 4:3 τότε υπάρχουν 3 τρόποι για να δείτε σωστά μια κινηματογραφική ταινία (γυρισμένη σε κάδρο 2.39:1 ή σε 16:9). Ο ένας από αυτούς και ο πιο απλός, είναι να την δείτε αυτούσια με τις δυο μαύρες λωρίδες στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης σας.


^ Η ταινία σε 4:3, χωρίς τη χρήση Zoom

Αν σας ενοχλεί που ένα μεγάλο μέρος της οθόνης σας μένει ανεκμετάλλευτο τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική Zoom για να φέρετε πιο κοντά την εικόνα, χωρίς να επηρεαστούν οι υπότιτλοι. Με αυτή τη μέθοδο χάνουμε κάποια από την πληροφορία της εικόνας. Επίσης ενδέχεται να παρατηρηθούν κάποια ψεγάδια στην ποιότητα της εικόνας…


^ Η ταινία σε 4:3 με χρήση Zoom

Μερικά DVD υποστηρίζουν την λειτουργία του έξυπνου Zoom Pan&Scan. Η τεχνολογία αυτή σαρώνει την εικόνα της ταινίας και προσπαθεί να αναγνωρίσει την χρήσιμη σε αυτή πληροφορία. Αποφύγετέ την καθώς είναι αρκετά κουραστική σε σημείο που θα νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας!


^ Παράδειγμα τεχνικής Pan & Scan. Κάπως έτσι επιλέγονται τα πλάνα στη μεταφορά ταινιών στην τηλεόραση

Η τεχνική Pan&Scan χρησιμοποιείται και για την μεταφορά ταινιών κινηματογράφου στην τηλεόραση. Η παραπάνω εικόνα πως ακριβώς επιλέγονται τα πλάνα για μια τέτοια μεταφορα…

Τηλεοράσεις 16:9
Οι τηλεοράσεις wide έρχονται αντιμέτωπες με 2 από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φορμά. Αυτό των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε 4:3 και αυτό των ταινιών.


^ H ταινία σε τηλεόραση 16:9, χωρίς τη χρήση Zoom


^ H ταινία σε τηλεόραση 16:9 με χρήση Zoom

Αν μια εκπομπή 4:3 προβληθεί σε τηλεόραση 16:9 τότε τα πρόσωπα της εικόνας θα φαίνονται κάπως πλατιά και οι ηθοποιοί υπέρβαροι! Αν απενεργοποιήσουμε το άπλωμα (stretch) της εικόνας τότε εμφανίζεται ένα αρκετά μεγάλο κενό αριστερά και δεξιά αυτής. Η τεχνική Zoom μπορεί και πάλι να βοηθήσει ωστόσο και πάλι θα χάσουμε αρκετή πληροφορία από την εικόνα μας.


^ Εικόνα τυπικής τηλεόρασης 4:3


^ Εικόνα 4:3 σε τηλεόραση 16:9

Μερικές τηλεοράσεις ενσωματώνουν το λεγόμενο Smart Zoom, με το οποίο μπορούμε να δούμε καλύτερα τα πρόσωπα μιας εικόνας, χωρίς να χάσουμε πληροφορία από αυτήν. Η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται μαζεύοντας την εικόνα στα όρια των πλευρών της, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που υπάρχουν στο κέντρο να φαίνονται χωρίς παραμόρφωση.

^ Η ίδια εικόνα με χρήση του Smart Zoom. Παρατηρήστε πως τα πρόσωπα στο κέντρο της εικόνας φαίνονται καλύτερα από την προηγούμενη φωτογραφία, όμως στις άκρες η εικόνα μαζεύει αρκετά...

Οι προβολές ταινιών σε οθόνη 16:9 είναι μια εύκολη υπόθεση. Κατ’ αρχήν πολλά DVD είναι γυρισμένα σε φορμά 16:9 και δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία άλλη ρύθμιση. Για ταινίες που είναι γυρισμένες σε 2.39:1 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια από τις τεχνικές που περιέγραψα παραπάνω για τις τηλεοράσεις 4:3.

Αναπαραγωγή σε PC
Όλα τα προγράμματα αναπαραγωγής DVD (Power DVD, Win DVD κλπ.) έχουν επιλογές για την σωστή αποτύπωση της ταινίας στην οθόνη σας. Όπως και παραπάνω οι τεχνικές Zoom και Pan&Scan θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε την εικόνα προβολής. Το WinDVD παρέχει επίσης τη δυνατότητα σε κατόχους οθονών 16:9 να δουν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε πλήρη οθόνη με χρήση μιας έξυπνης τεχνολογίας zoom, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε τηλεοράσεις LCD. Αρνητικό είναι το ότι οι υπότιτλοι υφίστανται την ίδια παραμόρφωση με αποτέλεσμα τα γράμματα στο κέντρο της οθόνης να είναι πιο μεγάλα από αυτά στις άκρες!


Το κινητό είναι μια συσκευή που οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είτε το θέλουμε είτε όχι, έχει γίνει η συνέχεια του χεριού μας αλλά και του αυτιού μας.

Δεν υπάρχει λοιπόν πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο από ένα κινητό που χτυπάει με τον ίδιο ήχο για μήνες ολόκληρους, που στο background υπάρχει η ίδια εικόνα (συνήθως κάποια από αυτές που προϋπήρχαν όταν το αγοράσαμε), που το μενού είναι στα ίδια βαρετά και ξεπερασμένα θέματα (ειδικά σε μοντέλα που προέρχονται από κατάστημα δικτύου κινητής τηλεφωνίας), χωρίς δυνατότητα προσαρμογής τους…

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη αλλαγής! Ετοιμαστείτε γιατί μετά από αυτό το post το κινητό σας δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπετε τώρα!

Υπάρχουν πολλά sites στο internet, από τα οποία θα βρείτε υλικό για το κινητό σας, όποιο και αν είναι αυτό. Sites για συγκεκριμένες μάρκες (όπως το Fun & Downloads της Sony Ericsson ή το MOSH της NOKIA που είναι ακόμη σε δοκιμαστική φάση) ή ανάλογα με το λειτουργικό (πχ Symbian S60), blogs από skinners που δημοσιεύουν τη δική τους δουλειά και forums σχετικά με την κινητή τηλεφωνία (όπως το MyPhone). Εύκολα με μια μηχανή αναζήτησης, μπορείτε να βρείτε το υλικό που ψάχνετε.

Η καλύτερη λύση όμως έρχεται και πάλι από το Web 2.0 και την παγκόσμια μανία του «Ανέβασε τα όλα στο internet». Στα παρακάτω sites θα βρείτε (χωρίς υπερβολές) τα πάντα για το κινητό σας! Ας τα δούμε αναλυτικά:



Zedge Mobile
Το βρετανικής προέλευσης site σας δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε αρχεία θεμάτων, wallpapers, παιχνίδια, ringtones και εικονομηνυμάτων. Επίσης μπορείτε να βρείτε αμέτρητα videos που έχουν ανεβάσει οι χρήστες του site. Το πλήθος και η ποιότητα του υλικού ξεχωρίζουν.

Το Zedge πέρα από τα παραπάνω αρχεία παρέχει στους επισκέπτες του και μια σειρά από ενδιαφέρουσες υπηρεσίες. Από αυτές ξεχωρίζει το Name Logo Tool, με το οποίο μπορείτε να γράψετε το όνομά σας και να το συνδυάσετε με κάποια κινούμενη εικόνα, για να το στείλετε με MMS ή να το κάνετε screensaver. Με το VoiceMaker μπορείτε να μετατρέψετε ένα μήνυμα σε ομιλία, επιλέγοντας τον εκφωνητή (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης), το εφέ, την μουσική και τους τόνους έναρξης και λήξης.

Η κοινότητα του Zedge αποτελείται από 150000 περίπου άτομα. Μπορείτε να δείτε το profile τους, να συνομιλήσετε μαζί τους και να γίνετε συνδρομητές για να λαμβάνετε άμεσα τα αρχεία που ανεβάζουν. Στο site λειτουργεί blog με τίτλο ZedgeHeadz με πολλά ενδιαφέροντα άρθρα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα συνομιλίας, τύπου chat, με όλους τους συνδεμένους χρήστες, ακόμα και με βίντεο!

Έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε 30 αρχεία ημερησίως. Για απεριόριστο αριθμό downloads θα χρειαστεί να γίνετε μέλος (δωρεάν).

Δείτε το site



Mobile9
Το Mobile9 δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από το Zedge. Έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε είδος αρχείων αλλά λιγότερες «social» υπηρεσίες. Μπορείτε να επιλέξετε το μοντέλο του κινητού σας και να κατεβάσετε ήχους κλήσεις, θέματα, wallpapers, screensavers, λογότυπα εταιριών, αρχεία flash αλλά και αστεία sms. Σε αυτό το site μπορείτε να βρείτε περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια, όπου πολλά από αυτά θα τα πληρώνατε χρυσά σε κάποια υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ή αριθμό 901… Τέλος μπορείτε να βρείτε αρχεία για το PSP.

Και εδώ μπορείτε να γνωρίσετε χρήστες, να διαβάσετε το blog του M9 αλλά και να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με την υπηρεσία PhotoBlog. Ο μέγιστος αριθμός downloads περιορίζεται σε 20 την ημέρα, αλλά με ένα account καταργείται ο περιορισμός.
Δείτε το site

Και τα δυο sites προσφέρονται να στείλουν κατευθείαν στο κινητό σας τα αρχεία που έχετε επιλέξει. Το καλύτερο όμως (και το ανέξοδο) είναι να στείλετε τα αρχεία μέσω υπολογιστή. Απλά κατεβάζετε τα αρχεία που σας ενδιαφέρουν και τα στέλνετε στο κινητό σας μέσω Bluetooth ή κάποιου καλωδίου.

Αρχεία όπως ήχοι κλήσης, wallpapers και screensavers αναγνωρίζονται αυτόματα από το κινητό σας. Τα θέματα, οι εφαρμογές και τα παιχνίδια όμως αποτελούν υλικό που χρειάζεται εγκατάσταση. Πολλά κινητά αναγνωρίζουν αυτόματα τον τύπο του αρχείου που λαμβάνουν και σας ρωτούν για την εγκατάστασή του. Σε μερικά μοντέλα όμως, χρειάζεται η αντιγραφή του αρχείου σε κάποιο φάκελο του κινητού και στη συνέχεια η εγκατάστασή του μέσα από το μενού της συσκευής.

Ελπίζω με το παραπάνω post να σας έδωσα μια ιδέα για το με τι να ασχοληθείτε τις επόμενες ώρες! Αν γνωρίζετε κάποιο άλλο site με παρόμοιο περιεχόμενο το οποίο έχω ξεχάσει, τότε σχολιάστε σε αυτό το post…

Συνδέστε το iPod στην TV δωρεάν!



Το παραπάνω εξάρτημα (ή καλύτερα καλώδιο) χρεώνεται 20 ευρώ και είναι το αυθεντικό καλώδιο της Apple για να συνδέσετε το iPod σας με την τηλεόραση. Υπάρχουν και άλλες λύσεις όμως και πάλι οι τιμές τους είναι αρκετά υψηλές για αυτό που αγοράζετε…

Το SD δίνει και πάλι τη λύση! Εάν έχετε ένα καλώδιο mini jack το οποίο μετατρέπεται σε 3 καλώδια (κόκκινο, κίτρινο, άσπρο) ή 2 (άσπρο/μαύρο, κόκκινο) τότε μπορείτε να συνδέσετε το iPod στην τηλεόρασή σας!


Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήστε το κόκκινο καλώδιο στην κίτρινη θύρα (video), το άσπρο στην κόκκινη και το κίτρινο στην άσπρη (μπορείτε να κάνετε και το αντίθετο απλά τα ηχεία θα ακούγονται αντιστραμμένα).

Αν έχετε μετατροπέα με 2 κατευθύνσεις (μόνο για ήχο) τότε χρησιμοποιήστε το κόκκινο καλώδιο στην κίτρινη θύρα (video) και το άλλο σε μια από τις άλλες δυο θύρες (προτιμήστε την άσπρη αν και στις περισσότερες συσκευές δεν υπάρχει διαφορά).



Περίεργο! Γιατί ο αριθμός που καλέσαμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, ο οποίος τυχαίνει να είναι και συνδρομητής της Vodafone!

Είναι ντροπή να είσαι η δεύτερη σε προτίμηση εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και να κατεβάζεις τα ρολά στους συνδρομητές σου σε ώρες αιχμής (μεσημέρι 23/9/2007). Είναι ντροπή να μη μπορείς για ώρες ολόκληρες να πάρεις τηλέφωνο από το κινητό σου!

Αναφέρομαι στο πρόβλημα που αντιμετοπίζουν αυτή τη στιγμή οι συνδρομητές της Vodafone στις Σέρρες (δε γνωρίζω για άλλες περιοχές). Αν δοκιμάσεις να καλέσεις το τμήμα εξυπηρέτησης της Vodafone τότε θα ακούσεις ότι «προσωρινά η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για τεχνικούς λόγους». Αν δοκιμάσεις να καλέσεις κάποιον άλλον συνδρομητή τότε η φιλική φωνή θα σε ενημερώσει ότι «ο αριθμός που καλέσατε δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή Vodafone» σε όποιο δίκτυο και αν καλέσεις!

Εντάξει… Αν πάρω έναν φίλο μου που έχει Wind τότε λογικό είναι να μην είναι συνδρομητής Vodafone αλλά αυτό το ήξερα από πριν!

Δε γνωρίζω το πρόβλημα που προέκυψε και πόσο σοβαρό ήταν. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι είμαστε στο 2007 (κοντεύουμε στο 2008) και δε μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα απλό τηλεφώνημα με το κινητό μας! Ελπίζω η Vodafone να έχει μια πολύ καλή δικαιολογία για όλα αυτά και να αποζημιώσει τους συνδρομητές της.

Αυτή τη στιγμή που ανεβάζω το post (16:00), το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και οι συνδρομητές της εταιρίας είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν κλήσεις. Όποιος έχει αντίστοιχα προβλήματα ή γνωρίζει κάτι παραπάνω ας σχολιάσει σε αυτό το post…

Συλλογή με Εφαρμογές Windows για κάθε χρήση!



Και να που πάλι κάνατε format! Τα Windows έχουν πλήρως εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας και η κόκκινη μπάρα που σας προειδοποιεί ότι το pc θα κάνει reset έχει φτάσει στο τέλος της! Ο υπολογιστής σας φορτώνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και το φιλικό πράσινο λιβάδι επιστρέφει στο desktop σας!

Πραγματική ευτυχία (όπως και ο τίτλος του original wallpaper της Microsoft)! Το pc ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε σας κίνηση! Την υπέροχη αυτή εικόνα έρχεται να χαλάσει το μενού Έναρξη, το οποίο είναι απολύτως άδειο! Όλα τα προγράμματα που υπήρχαν πριν το format έχουν πλέον εξαφανιστεί!

Τώρα πια τα Windows δεν μπορούν να ανοίξουν αρχεία rar, δε μπορούν να παίξουν ταινίες DVD, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «Αρχείο PDF», κολλάνε τον παραμικρό ιό από την πρώτη στιγμή που θα (κάνετε το λάθος να) μπείτε στο internet και όποια προσπάθεια κάνετε να ειδοποιήσετε τους φίλους σας για την κατάστασή σας θα είναι μάταιη καθώς ούτε καν ο Messenger θα μπορεί να δουλέψει!

Μην πανικοβάλλεστε! Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας! Κατεβάστε τα προγράμματα που σας προτείνει το SD, αποθηκεύστε τα σε κάποιο dvd ή άλλο οπτικό μέσο (σε λίγο κυκλοφορούν και τα BluRay…) και με ένα Ctr^A και Enter εγκαταστήστε τα στον υπολογιστή σας! 



Στο SD Windows Essentials προσπάθησα να δημιουργήσω μια λίστα με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα. Μερικά από αυτά υπάρχουν σε κάθε υπολογιστή! Η λίστα θα ενημερώνεται διαρκώς με νέες εφαρμογές που θα ανακαλύπτω… Στόχος μου είναι να καταγράψω τα προγράμματα που πραγματικά αξίζουν μια εγκατάσταση στον υπολογιστή μας και όχι μια ξερή λίστα από άχρηστο software.

Αν νοιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτε μαζί μας και το δικό σας αγαπημένο πρόγραμμα που δεν υπάρχει στη λίστα, τότε σχολιάστε το σε αυτό το post ή επικοινωνήστε με τον Blogger στέλνοντας mail.

Δείτε τα Windows Essentials του SD



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!