Αν είστε κάτοχος iPod (ή σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα) θα ξέρετε ότι η Apple πρόσφατα κυκλοφόρησε μερικά παιχνίδια για τη συσκευή και τα διαθέτει μέσα από το iTunes με αντάλλαγμα €4.99. Τα περισσότερα από αυτά είναι κλασικά ωστόσο συνολικά ξεπερνούν σε ποιότητα τα αντίστοιχα παιχνίδια που τρέχουν σε κινητά τηλέφωνα (από άποψη σχεδιασμού). Βλέπετε η συσκευή της Apple ενσωματώνει έναν ικανότατο επεξεργαστή.

Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας των παιχνιδιών στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας, αρκετοί crackers έσπευσαν να τα αποκτήσουν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Apple προστατεύει τα παιχνίδια της. Λίγο καιρό αργότερα εμφανίστηκαν τα πρώτα torrents με τίτλο «All 11 iPod Games Cracked». Όλοι όσοι προσπάθησαν να μεταφέρουν τα crackαρισμένα παιχνίδια στο iPod τους σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο. Αργότερα εμφανίστηκαν τα νέα torrents με τίτλο «All iPod Games Hacked [It Works]», τα οποία ήταν επίσης άχρηστα megabytes στον σκληρό σας δίσκο.

Πριν από λίγο καιρό ήμουν μέλος μιας online κοινότητας στην οποία crackers και προγραμματιστές από όλον τον κόσμο, προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με το κλείδωμα της Apple. Μέρα με τη μέρα οι συμβουλές για το σπάσιμο παιχνιδιών άλλαζαν, καθώς νέα δεδομένα έμπαιναν στο τραπέζι. Φυσικά το forum αυτό έχει πλέον πέσει ενώ καμία από τις τεχνικές που οι χρήστες του περιέγραφαν δεν λειτουργούσε!

Πριν με θεωρήσετε έναν από τους πιο ύπουλους πειρατές λογισμικού που υπάρχουν στη χώρα μας αφήστε με να δικαιολογηθώ…

- Εντάξει πειρατής μπορεί να μην είσαι, γυφτογύφτουλας όμως σίγουρα είσαι! Μα για 4 ψωροευρώ κάνεις έτσι; Σιγά το πράμα δηλαδή! Μια σοκολάτα να πάρεις από το περίπτερο 4 ευρώ θα δώσεις!
- Αντιπαρέρχομαι τα ειρωνικά σου σχόλια! Κατ’ αρχήν είναι 5 και όχι 4 ευρώ και κατά δεύτερον GOD ποια σοκολάτα έχει 4 ευρώ; Η καρδιά μου!!!


Συνεχίζω το post και παρακαλώ το Something Digital να βάλει ένα firewall για να μη μας διακόπτει το κάθε γελοίο υποκείμενο! Έλεγα ότι το να σπάσεις ένα παιχνίδι iPod έχει περισσότερη αξία από ότι φαίνεται…

Όπως είπα όλα τα παιχνίδια παρέχονται αποκλειστικά από το iTunes και οι εταιρίες παραγωγής τους (EA, Popcup, Gameloft κλπ.) δεν μπορούν να διαθέσουν παιχνίδια έξω από αυτό. Παράλληλα το API της Apple δεν είναι ανοιχτό και είναι αδύνατον σε κάποιον να δημιουργήσει παιχνίδι ή άλλη εφαρμογή για τη συσκευή, εάν προηγουμένως δεν έχει συμφωνήσει με την Apple.

Εκτιμάται λοιπόν ότι εάν κάποιος καταφέρει να ξεγελάσει τη συσκευή (προφανώς και το iTunes) ότι ένα παιχνίδι είναι original, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την δημιουργία προγραμμάτων που θα τρέχουν σε iPod.

Μερικοί από εσάς θα έχετε δει τις «εφαρμογές» και τα «παιχνίδια» που μπορείτε να κατεβάσετε και να τρέξετε με το original firmware του iPod. Και χρησιμοποιώ εισαγωγικά γιατί δεν θεωρείται εφαρμογή ένα κείμενο με hyperlinks που ανοίγει κάποιος από τα Notes της συσκευής!

Γιατί όμως είναι δύσκολο για κάποιον να κρακάρει τα παιχνίδια αυτά;
Όπως συμβαίνει και με τα τραγούδια που διατίθενται από το iTunes, έτσι και τα παιχνίδια, προστατεύονται από DRM. Έτσι εάν κάποιος αγοράσει ένα παιχνίδι από το κατάστημα, αντιγράφονται σε αυτό προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, όπως το όνομα λογαριασμού του στο iTunes, το ID που του έχει δοθεί κ.α.

Είναι προφανές ότι εάν αγοράσετε ένα παιχνίδι δε μπορείτε να το μεταφέρετε σε κάποιο άλλο iPod, παρά μόνο σε αυτό που το serial number του ταιριάζει με αυτό για το οποίο το έχετε αγοράσει. Αυτό που είναι εφικτό είναι να αντιγράψετε το αρχείο του παιχνιδιού σε κάποιον άλλον υπολογιστή και να μεταφέρετε από εκεί το παιχνίδι, εξουσιοδοτώντας το συγκεκριμένο μηχάνημα με τη συσκευή (έχετε το δικαίωμα για 4 ενεργές εξουσιοδοτήσεις!)

Για να μπορέσεις να μεταφέρεις λοιπόν ένα παράνομο παιχνίδι στο iPod μέσω του iTunes θα πρέπει να «σπάσεις» όλο το σύστημα που χρησιμοποιεί η εφαρμογή για την ταυτοποίηση των αγορασμένων αρχείων. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι όχι απλά ακραίο αλλά και παράνομο. Επίσης μπορείς να αλλάξεις το firmware της συσκευής, χάνοντας όμως τη δυνατότητα συγχρονισμού με το iTunes.

Από τι αποτελείται ένα αρχείο παιχνιδιού iPod;
Επειδή ξέρω ότι διψάτε να μάθετε περισσότερα και επειδή μερικοί επισκέπτες ίσως να μην τα πάνε πολύ καλά με την αγγλική, θα δώσω μερικές πρόσθετες πληροφορίες για την μορφή αυτών των αρχείων παιχνιδιών.

Τα παιχνίδια αποθηκεύονται στο φάκελο /ipod_control/Games_RO στο iPod. Κάθε παιχνίδι έχει ένα συγκεκριμένο κωδικό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την ονομασία του φακέλου που θα το φιλοξενήσει. Για παράδειγμα για το Tetris ο κωδικός αποτελείται από πέντε εξάρια.

Τα αρχεία των παιχνιδιών έχουν κατάληξη .ipg. Στην πραγματικότητα όμως είναι αρχεία zip, αφού εάν αλλάξετε την επέκταση θα μπορέσετε να τα αποσυμπιέσετε. Ο φάκελος που θα προκύψει θα περιέχει τα αρχεία που χρησιμοποιεί το iPod για την αναπαραγωγή του παιχνιδιού.

Τα σημαντικότερα αρχεία είναι το manifest.plist (αρχείο XML με τις πληροφορίες των αρχείων που χρησιμοποιεί το παιχνίδι), το iTunesMetaData (με πληροφορίες βιβλιοθήκης), τον φάκελο Executables (με τον κώδικα εκτέλεσης του παιχνιδιού), τον φάκελο Resources (XML αρχεία με τα κείμενα του παιχνιδιού σε διάφορες γλώσσες) και επιπρόσθετα αρχεία για τα ηχητικά εφέ, τη μουσική, τα γραφικά που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και άλλα…

Τώρα ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι το να «κρακάρει» κανείς μια εφαρμογή είναι αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο. Το παρόν post δεν δημιουργήθηκε για να δώσει συμβουλές για το πώς θα «κρακάρετε» τα παιχνίδια του iPod αλλά για να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν.

Κλείνοντας το post θα ήθελα να αναφερθώ ότι εύκολα μπορεί κάποιος να κατεβάσει και να εγκαταστήσει εναλλακτικά firmwares, τα οποία θα δώσουν στη συσκευή σας περισσότερες δυνατότητες. Κάθε λύση έχει και τη δική της γκάμα παιχνιδιών. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο SD για να μάθετε τα πάντα για το iPod σας!

Διαβάστε ακόμη...
Cracker σπάει τον κώδικα του iPod 
Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το DRM

Περισσότερα iPod Tips

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!