QR Code – Από το χαρτί στο web!



^ Μπορεί κανείς να διαβάσει το μήνυμα που κρύβεται σε αυτήν την εικόνα; Διαβάστε το παρακάτω post και θα μπορέσετε κι εσείς να το κάνετε!

Κάποτε κάποιος είπε ότι μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις! Να λοιπόν που σε μια εικόνα μπορεί κανείς να χωρέσει μέχρι και 7000 χαρακτήρες! Ο λόγος για τα QR Codes, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στον χώρο του internet αλλά και της κινητής τηλεφωνίας.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε πολλά περιοδικά τα μεγάλα σε μήκος URLs έχουν αντικατασταθεί με μικρότερες διευθύνσεις, χρησιμοποιώντας ένα κωδικό που αποτελείται από 5 με 6 το πολύ χαρακτήρες. Εσύ απλά γράφεις το URL σιδηρόδρομο του site σου (για παράδειγμα http://somethingdigital.blogspot.com/2007/10/windows-xp.html) και ένα site – μεσολαβητής (πχ. TinyURL) το μετατρέπει εύκολα και γρήγορα σε μια διεύθυνση 25 χαρακτήρων (πχ. http://tinyurl.com/3cdjnb).

Αν σας άρεσε το παραπάνω κόλπο τότε κρατηθείτε γιατί τώρα έρχεται το καλό…

Όπως ξέρετε το SD είναι υπέρ του mobile web. Γίνεται προσπάθεια για να παρουσιαστούν οι δυνατότητες που παρέχει η νέα αυτή μορφή συνδεσιμότητας μέσα από σχετικές αναρτήσεις. Τα συγκεκριμένα posts, που προς το παρών μας φαίνονται υπερβολικά (για να μη γράψω εξωγήινα), σε λίγα χρόνια ίσως γίνουν καθημερινή μας συνήθεια. Όλοι μας θα έχουμε ένα online κινητό και θα μπορούμε να σερφάρουμε οποτεδήποτε από οπουδήποτε!

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα. Πόσο εύκολο είναι να πληκτρολογήσεις μια URL σε ένα πληκτρολόγιο κινητού τηλεφώνου; Απίστευτα χρονοβόρο και εκνευριστικά δύσκολο. Εδώ στο πληκτρολόγιο των υπολογιστών δυσκολευόμαστε, πόσο μάλλον σε ένα κινητό με μικροσκοπικά πλήκτρα… Και μη μου πείτε ότι το iPhone θα μας λύσει τα χέρια! Πόσο εύκολο είναι να γράψεις http://www.martyrio_gr.com/~xyz-files.htm;

Εδώ έρχονται οι Ιάπωνες επιστήμονες και το QR Code. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ανακαλύφθηκε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά κανείς σχεδόν δε την χρησιμοποιούσε. Όλα όμως βρίσκουν το δρόμο τους κάποτε! Προβλέπεται ότι σε λίγα χρόνια όλοι μας θα έχουμε χρησιμοποιήσει τα QR Codes, ο καθένας για το δικό του σκοπό.

Τι είναι τα QR Codes;
Τα QR Codes είναι στην πραγματικότητα ότι και τα barcodes αλλά είναι αναγνωρίσιμα από κάθε συσκευή που ενσωματώνει κάμερα. Αν αναλύσουμε ένα QR Code προκύπτει κείμενο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 με 4 χιλιάδες χαρακτήρες!!!



Που χρησιμοποιείται;
Προς το παρών δεν χρησιμοποιείται! (Στην Ελλάδα τουλάχιστον) γιατί ελάχιστοι το έχουν πάρει πρέφα. Σε λίγο καιρό όμως, όπου το mobile internet θα επεκταθεί, οι εφαρμογές QR Code Readers θα κατακλίσουν τα κινητά μας!

Σκεφθείτε ότι όλα στη ζωή είναι ένα website. Υπηρεσίες, εταιρίες, οργανισμοί, blogs, ακόμα και άνθρωποι (πχ. Ένα profile στο Hi5). Από μεριάς περιεχομένου όλα έχουν μια URL! Εικόνες, βίντεο, κείμενα, έγγραφα, γραφικά και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Φανταστείτε τώρα ότι διαβάζετε ένα περιοδικό και θέλετε να σερφάρετε στο site που αναφέρει, μέσω κινητού! (Όχι, τα e-magazines με τα οποία θα μπορείς να κάνεις κλικ με το δάχτυλό σου και να σερφάρεις μέσα από αυτά δε θα έχουν ανακαλυφθεί ακόμη!) Φανταστείτε ακόμα ότι η URL του έχει 72 χαρακτήρες! (Σας φαίνεται πολύ; Ένα μέσο post ενός blog, τόσους περίπου έχει!) Πόσο εύκολο θα ήταν να πληκτρολογούσατε με το κινητό σας αυτή τη διεύθυνση; Τραγικό έτσι;

Τώρα φανταστείτε ότι αντί για διεύθυνση (σε μορφή κειμένου) στο περιοδικό υπήρχε ένα περίεργο pixelογράφημα σαν το παραπάνω! Φανταστείτε ότι ανοίγατε το κάλυμμα της κάμερας του κινητού σας και την φέρνατε πάνω σε αυτό! Χωρίς να χρειαστεί να τραβούσατε φωτογραφία, το κινητό σας θα αντιλαμβανόταν την ύπαρξη του QR Code και θα σας ρωτούσε αν θα θέλατε να μπείτε στο site! Απίστευτο;


^ Εντοπίζετε ένα QR Code


^ Ανοίγετε την σχετική εφαρμογή και στρέφετε την κάμερα σε αυτό


^ Το κινητό αυτόματα την αναγνωρίζει και ζητάει σύνδεση!

Η μαγεία δε σταματάει εδώ! Πλέον μπορούμε να ενσωματώσουμε διευθύνσεις URL σε σημεία που παλιότερα ήταν αδύνατο! Συσκευές, τηλεόραση, βιβλία, ταμπέλες, διαφημίσεις, επαγγελματικές κάρτες, προϊόντα σουπερμάρκετ, ακόμα και σε τατουάζ! Όπως καταλαβαίνετε σε λίγα χρόνια αυτά τα σχηματάκια θα είναι παντού!

Σαν να το βλέπω πάλι! Μεσημεριανές εκπομπές και γνωστοί δημοσιογράφοι – συγγραφείς (ονόματα δε λέμε) θα βγαίνουν σε παράθυρα και θα ωρύονται για «σατανικά» κωδικοσχήματα!

Πώς να διαβάσετε ένα QR Code με το κινητό σας
Αν νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω είναι θεωρίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας τότε απατάστε! Μπορείτε ακόμη και τώρα να κατεβάσετε τις σχετικές εφαρμογές και να δείτε το έργο σε πράξη. Αναζητήστε την κατάλληλη εφαρμογή που υποστηρίζει το κινητό σας μέσω Google, γράφοντας “QR Code Reader” και το μοντέλο του κινητού σας!

Εγώ χρησιμοποιώ το ScanLife (Κατεβάστε το!), αλλά πολύ καλή εφαρμογή είναι ο Kaywa Reader (Κατεβάστε το!), το οποίο υποστηρίζει αρκετά μοντέλα κινητών. 


^ SD URL

Πώς να δημιουργήσετε ένα QR Code με το δικό σας URL
Οι κάτοχοι blog αλλά και οι webmasters ίσως δείξουν αρχικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα QR Codes. Αν είστε επαγγελματίας τότε στην κάρτα σας σκεφτείτε να ενσωματώσετε ένα QR Code για να εντυπωσιάσετε τους συνεργάτες σας αλλά και τους πελάτες σας! Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να μετατρέψετε URLs, κείμενο αλλά και τηλεφωνικούς αριθμούς χρησιμοποιώντας τα παρακάτω online εργαλεία:

Kaywa
QR Demo Coder
 
Λοιπόν; Τελικά τι γράφει στην πρώτη εικόνα; Μήπως να το ξαναπώ γιατί δε το έχετε ακόμα εμπεδώσει;

Δείτε ένα διαφημιστικό παρουσίασης

12 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

fresco είπε...

Κουφοοοοοοοοό post!!!

Θα το ψάξω άμεσα!

Thanks!

Praetorian είπε...

Αν τύχεί και έχει κάποιος από εσάς ένα bluetooth hands free της Jabra,ή έναν φορτιστή (από σχετικά νέο μοντέλο) της Nokia, έχουν πάνω τέτοια γραφήματα.
Μέχρι τώρα δεν ήξερα τι είναι ,αλλά μάλλον πρέπει να περιέχουν πληροφορίες, για τάση φόρτισης, ή κάποιο website.Ψάξτε το!

Praetorian είπε...

Α! και ξέχασα να συμπληρώσω...
Πολύ καλό ποστ!
Μπράβο!

iSokiN είπε...

Χε χε... Είναι παντού ανάμεσά μας! :P

Βασικά εγώ προσπάθησα να διαβάσω ένα που ήταν πάνω στα δικά μου ακουστικά αλλά είναι πολύ μικρό! Η κάμερα του κινητού μου δε μπορεί να εστιάσει σε τόσο κοντινές αποστάσεις!

Θα προσπαθήσω να το φωτογραφίσω με ψηφιακή και να το διαβάσω όποτε βρω ελεύθερο χρόνο.

Ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια και ειδικά εσένα praetorian για την εύστοχη παρατήρησή σου...

Praetorian είπε...

Λοιπόν μες στο μυαλό μου ήσουν.
Το δοκίμασα και εγώ πρώτα με το κινητό αλλά τζίφος.
Έπειτα το φωτογράφισα με την ψηφιακή ,αλλά εκεί που κανονικά έπρεπε να είναι τα μαύρα dots, ήταν χρυσά με μαύρο φόντο, και έτσι δεν διάβαζε τίποτα.
Το έβαλα σε πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας, το έκανα ασπρόμαυρο και έβγαλα το αρνητικό του. Στη συνέχεια το "διάβασα" με το κινητό και ω του θαύματος! στα ακουστικά Jabra βγάζει τον παρακάτω κωδικό: (21)02CODEHI
το οποίο το αναγράφει και κανονικά δίπλα...στο pixelo-γράφημα.

iSokiN είπε...

LOL... Σκέφτηκες ότι ίσως να είναι κρυπτογραφημένο;)

Θα δοκιμάσω να δω τι γράφει και στο δικό μου έτσι για να βγω από την περιέργια και θα επανέλθω...

Μα να υπάρχει κάποιο κρυφό μήνυμα στο handsfree σου και να μην ξέρεις τι γράφει; Πάει τελείωσε! Δεν το δέχομαι!

Praetorian είπε...

lol ...Ε όχι και κρυφό μήνυμα, απλά η περιέργεια....
Θα αρχίσουμε να ψαχνόμαστε με αυτά που πoστάρεις....
Πάντως έχει φοβερή προοπτική το σύστημα για εμπορική εκμετάλευση.
Και πολλές μα πάρα πολλές εφαρμογές!

iSokiN είπε...

Τζίφος τελικά! Δενδιαβάζεται με τίποτα! Τι photoshop έχω δοκιμάσει... τι εφε... τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό ποστ

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αυτό που γράφει είναι το εξής:
"Εδώ είναι αυτό το κάτι ψηφιακό που τόσα χρόνια ψάχνατε... Something Digital.blogspot.com"
:P
Με Ε51 και το Kaywa Raeder.
Γαμάτο!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Πλέον Qr-code προιόντα και στάμπες και στην Ελλάδα στο www.stampadiko.gr Eυχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

NAI poli kalo alla mipws telika den kanei gia w810i giati otan paw na balw to arxeio jad mou leei h energeia apotyxe



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!