Όταν είχαν πρωτοβγεί δίσκοι DVD, διάφορες εταιρίες κυκλοφορούσαν φθηνά σχετικά δισκάκια, τα οποία όμως αντί για DVD-ROM αποδεικνύονταν DVD-RAM! Και αφήστε με να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ…

Αν κάποιος γράψει δεδομένα σε έναν οπτικό δίσκο, του είναι αυτονόητο ότι όταν θα βάλει ξανά τον δίσκο αυτόν στο drive του υπολογιστή του, θα δει τα αρχεία που έχει μόλις αντιγράψει. Λογικό θα μου πείτε! Έκαψα ένα DVD, άρα τώρα αν το βάλω στο PC μου θα έχει αυτά που αποθήκευσα! Αμ δε! Στους συγκεκριμένους οπτικούς δίσκους (μάρκες δεν αποκαλύπτουμε…;) δεν συνέβαινε ακριβώς αυτό!



Αν προσπαθούσες να αντιγράψεις μερικά δεδομένα από τον δίσκο που μόλις έκαψες πίσω στον υπολογιστή σου, τότε ένα εχθρικό (γιατί φιλικό δε μπορείς να το χαρακτηρίσεις) παραθυράκι του λειτουργικού σου (ναι αυτό με την τετραχρωμία στο λογότυπο!) θα σε ενημέρωνε για αδυναμία εγγραφής, για κατεστραμμένους τομείς ή και για άλλες μυστήριες καταστάσεις! Αν ήσουν τυχερός, το σύστημα δε θα είχε παγώσει και δε θα χρειαζόταν να κάνεις επανεκκίνηση. Αν ήσουν αρθρογράφος του SD (και πάλι ονόματα δε δίνουμε), τότε θα έπρεπε για ακόμη μια φορά να επαναλάβεις, την συνηθισμένη πλέον για σένα, κίνηση – reset!

Μερικοί την γλίτωναν πατώντας το κουμπί Eject από το drive τους αλλά σε μένα ποτέ δεν λειτούργησε αυτό το κόλπο!



Θεωρητικά λοιπόν, ο δίσκος που σου πούλησαν για DVD-ROM ήταν DVD-RAM, αφού μόλις έβγαζες το δισκάκι από τον recorder, τα δεδομένα σου είχαν εξαφανιστεί! Ή κάποια από αυτά… Η κατάσταση χειροτερεύει με τους δίσκους Dual Layer (διπλής επίστρωσης) όπου αν καταφέρεις και διαβάσεις όλα τα sectors από όλους τους layers από ένα φθηνό DVD, τότε μιλάμε για θαύμα!

- Πάντα όλα τόσο αρνητικά τα βλέπεις στη ζωή σου;
- Κοίτα ποιος μιλάει! Ώραία! Δώσε μου εσύ ένα λόγο για να το δω θετικά!
- Ασφάλεια δεδομένων!
- Δηλαδή;
- Γράφεις τα προσωπικά σου δεδομένα σε ένα τέτοιο DVD και ούτε ο Neroς, ούτε ο Nortonας, αλλά ούτε και ο ίδιος ο Πάπας δε θα μπορούσε να τα υποκλέψει!
- Έτσι που το λες δεν έχεις και άδικο! Κάτι σαν αντικλεπτικό σύστημα δηλαδή!
- Copy Protected – Τύφλα να ‘χει η Sony και η BMG!
- Τελικά αν το προσπαθήσεις λες (ή καλύτερα γράφεις) και κάτι σωστό! Εύγε…
- It’s me! It's a written representation of myrself...
- Καλά σταμάτα… Αυτά μας τα παν κι άλλοι αλλά..!


Και εδώ θέτω το ερώτημα: Πως μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι αυτά που έγραψε σε ένα δισκάκι έχουν αποθηκευτεί επιτυχώς; Όπως πολύ σωστά το καταλάβατε… Διαβάζοντας το ίδιο το δισκάκι. Η επιλογή verification που υπάρχει σε κάθε πρόγραμμα αντιγραφής οπτικών δίσκων δεν έχει μπει εκεί για πλάκα! Μόλις ο δίσκος καεί, το πρόγραμμα ελέγχει έναν προς έναν όλους τους τομείς του για να διασφαλίσει ότι όλα πήγαν καλά με την εγγραφή.



Τι γίνεται όμως με τους δίσκους που βάζουμε στο ντουλάπι μας; Εκεί η κατάσταση περιπλέκεται. Συμπερασματικά για να ελέγξεις την ποιότητα ενός δίσκου δεν αρκεί απλά να μπορείς να τον «διαβάσεις» μετά από την εγγραφή του αλλά και μετά από ένα μήνα, δύο, τρεις κλπ. Και τώρα θα μου πείτε τι να κάνω εγώ; Να κατεβάζω έναν έναν τους δίσκους μου από το ντουλάπι και να τους διαβάζω; Όχι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι!

Τα προγράμματα αντιγραφής οπτικών δίσκων (πολύ μ’ αρέσει αυτή η έκφρασή! Θα τη διαβάσετε καμία δεκαριά φορές σε αυτό το post!) και πάλι δίνουν τη solution! Αν κάποιο από τα σημεία του δίσκου δεν διαβάζεται σχετικά εύκολα (πέφτει η ταχύτητα ανάγνωσης κατακόρυφα), αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε πρόβλημα του δίσκου (ή του drive, άρα μιλάμε πάντα για έναν θεωρητικά τέλειο reader).

Τα CD και τα DVD είναι γραμμένα από μέσα προς τα έξω. Δηλαδή από το κέντρο τους προς την περίμετρο. Οι νόμοι της φυσικής μας αποδεικνύουν ότι όσο το laser της συσκευής πλησιάζει στα όρια του δίσκου (δηλαδή απομακρύνεται από το κέντρο), τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ταχύτητα ανάγνωσης (αλλά και εγγραφής). Έτσι μια τυπική γραμμή είναι η ακόλουθη:



Αν παρ’ όλ’ αυτά ο δίσκος σας έχει μια γραμμή σαν την παρακάτω:



Τότε να αρχίσετε να ανησυχείτε για την ποιότητα του δίσκου. Αν η γραμμή παραμένει σε τέτοια άθλια κατάσταση, ακόμη και σε ακριβούς δίσκους που έχετε κάψει σε χαμηλή ταχύτητα (ή πεντακάθαρους original δίσκους), τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο drive σας και συγκεκριμένα στην κεφαλή ανάγνωσής του.

Για να ελέγξετε την ποιότητα ενός δίσκου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη εφαρμογή του Nero Burning Rom, με τίτλο CD/DVD Speed ή Disc Speed. Το πρόγραμμα διαβάζει το δίσκο σας και τον περνάει από χίλια δυο τεστ. Στην καρτέλα ποιότητα δίσκου σας εμφανίζει μια αρκετά αναλυτική εικόνα για την απόδοσή του.



Οι συσκευές εγγραφής έχουν τα δικά τους κόλπα για να αναγνωρίζουν την ποιότητα ενός δίσκου, ακόμη και κατά την διάρκεια της εγγραφής του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι και η τεχνολογία Auto Strategy της Plextor που αυξομειώνει την ταχύτητα εγγραφής, ανάλογα με την ποιότητα του δίσκου που έχετε εισάγει στον recorder.

Σκληρά Μέσα!
Αν όλα αποτύχουν και κάθε φορά που σκέφτεστε απώλεια δεδομένων σας πιάνει τρέμουλο, τότε σκεφθείτε και τα πολλαπλά αντίγραφα! Χαλάει το ένα – έχετε το άλλο! Μόνο τότε μπορεί κανείς να είναι πραγματικά σίγουρος για τα δεδομένα που αποθηκεύει, με προγράμματα αντιγραφής οπτικών δίσκων πάντα! (Ξέρω δεν κολλούσε, αλλά βρήκα την ευκαιρία και το πέταξα!)

Περισσότερα από το SD
Σπάστε πλάκα με τα Windows XP
Προσέξτε που το βάζετε! (κυκλοφορούν και ιοί!)
Η εφαρμογή δεν αποκρίνεται! Να φέρω το πριόνι;
Βάλτε Video για Wallpaper! (Με ή χωρίς το DreamScene)
Webtops: Ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα στον υπολογιστή σας, τώρα και Online!

4 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ 1 έχω να καταγράψω!
Πολύ γλυκό γατάκι αυτό στη φωτογραφία!
Είμαι τελείως άσχετη από όλα αυτά!!!!
Keep up the good work.

iSokiN είπε...

Προσοχή! Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συγγραφής του post!

Ευχαριστώ Linda! Ελπίζω να βρήκες κάτι καλό στο SD που να σε ενδιαφέρει.

djmouzz είπε...

Γιαυτό λοιπόν μακριά από τα ανώνυμα cd/dvd. Πάρτε Taiyo Yuden και δεν πρόκειται να βρείτε χαλασμένο cd/dvd όσος καιρός κι αν περάσει.

iSokiN είπε...

Συμφωνώ απολύτως! Τα Taiyo Yuden είναι εγγύηση! Τα χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια χωρίς να έχω πετάξει κανένα. Μα κανένα! Σε όλα τα tests που έχω κάνει έχουν τις καλύτερες επιδόσεις! Είναι και σε λογική τιμή. Ε τι άλλο να ζητήσει κανείς...



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!