Γιατί κλείνετε τον υπολογιστή σας;



Σε παλαιότερα συστήματα για να τερματίσεις το PC σου έπρεπε να πατήσεις την ανάλογη επιλογή στην Έναρξη και να περιμένεις το μήνυμα των Windows που σου επέτρεπε να «κλείσεις τον υπολογιστή σου με ασφάλεια»… Τότε και μόνο τότε μπορούσες να πατήσεις το Power του πύργου.



Αργότερα οι Pentium της εποχής μπορούσαν να απενεργοποιηθούν ολομόναχοι! Έτσι αφού κάποιος επέλεγε να τερματίσει τα Windows, δε χρειαζόταν να περιμένει στην οθόνη του υπολογιστή του για να εμφανιστεί κάποιο μήνυμα! (Φυσικά αυτό ισχύει μόνο θεωρητικά γιατί στην πράξη όλο και κάποια εφαρμογή θα απαιτεί να την τερματίσετε!!!)

Στη σημερινή εποχή τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά πολλοί από μας δε το έχουν καταλάβει! Δεν χρειάζεται να τερματίζετε τον υπολογιστή σας! Δε χρειάζεται να περιμένετε να φορτώσουν τα Windows κάθε φορά που πατάτε Power On! Μια μαγική δυνατότητα που έχει τίτλο «Hibernate» έρχεται από το υπερπέραν!



Η «τεχνολογία» αυτή είναι γνωστοί στους κατόχους φορητών. Όταν διπλώνει κανείς το φορητό του, αυτός μπαίνει αυτόματα σε διαδικασία αδρανοποίησης. Όλα τα στοιχεία της μνήμης αντιγράφονται στο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, μόλις εκκινήσει ο υπολογιστής, αυτά επαναφέρονται στη μνήμη και εσείς συνεχίζετε από εκεί που είχατε σταματήσει.

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια στα Windows xp, αρκεί να την ενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις επιλογών ενέργειας και να πατήσετε το Shift κατά την εμφάνιση του παραθύρου τερματισμού. Δε γνωρίζω γιατί η Microsoft αποφάσισε να κρύψει αυτή τη δυνατότητα με ένα τέτοιο ηλίθιο τρικ.


^ Απλή Έναρξη


^ Επαναφορά από αδρανοποίηση

Και τώρα ας δούμε τα Windows Vista! Θα παρατηρήσατε όλοι όσοι είδατε την εκκίνηση του νέου λειτουργικού της Microsoft ότι η οθόνη έναρξης είναι κενή! Μια ξερή μπάρα και αυτό ήταν όλο. Αν όμως επαναφέρετε το PC σας μετά από ένα hibernate, η οθόνη αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο και εντυπωσιακά γραφικά ξεφυτρώνουν από το πουθενά! Επίσης η επιλογή τερματισμού έχει αντικατασταθεί από αυτήν της αδρανοποίησης, μόνο για τους υπολογιστές που την υποστηρίζουν!

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Microsoft προωθεί αυτή τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του λειτουργικού της. Και αυτό γιατί οι χρόνοι εκκίνησης ενός μέσου συστήματος της εποχής (με εγκατεστημένη εφαρμογή Antivirus) είναι αρκετά απογοητευτικοί.

Καλά όλα αυτά θα μου πείτε αλλά δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην απόδοση του συστήματος; Είναι λογικό ότι αν δεν κλείσει κανείς τον υπολογιστή του για μια ολόκληρη εβδομάδα θα έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά από την πρώτη μέρα που τον άνοιξε. Δε θα είναι όμως τόσο εμφανής (τουλάχιστον σε περιβάλλον Vista). Συνιστάται πάντως όταν τελειώνουμε μια εργασία και καθαρίζει το desktop, να ρίχνουμε ένα άκακο restart για να καθαρίσει η μνήμη του συστήματος.

Ωραία λοιπόν! Windows που ξεκινούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, τερματίζουν επίσης άμεσα, χωρίς περίεργα μηνύματα λάθους και δυνατότητα να συνεχίσεις τη δουλειά σου χωρίς να ανοιγοκλείνεις εφαρμογές! Όλα θα μείνουν έτσι όπως τα άφησες! Γιατί λοιπόν κάποιος να κλείσει (τερματίζει) τον υπολογιστή του;

5 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

djmouzz είπε...

Η αδρανοποίηση είναι όντως πολύ "παρεξηγημένη" αλλά όπως είπες που και που ένα restart χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό το θέμα!!! Με έσωσες από τρομερές καθυστερήσεις!!!

Μπράβο!

J95 είπε...

" Είναι λογικό ότι αν δεν κλείσει κανείς τον υπολογιστή του για μια ολόκληρη εβδομάδα θα έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά από την πρώτη μέρα που τον άνοιξε."

Όχι, δεν είναι λογικό. Είναι η ντροπή των Windows PCs. Όλα τα άλλα συστήματα (από unixοειδείς servers μέχρι MP3 Players και κινητά) μπορούν να έχουν uptime τρία χρόνια χωρίς να αλλάξει σε τίποτα η συμπεριφορά τυος.

iSokiN είπε...

Εύστοχο σχόλιο! Όντως... Αυτή είναι ακόμη μια αποκλειστικότητα των PC!

Βέβαια μπορείς και με τα Windows να το κάνεις αυτό αλλά κατά 99% ένα πρόγραμμα θα θέλει επανεκκίνηση (πχ. antivirus), κάποιο άλλο πρόγραμμα δε θα θέλει να τρέξει, ένα γραφικό θα έχει κολλήσει στην οθόνη(!), η μνήμη θα έχει μπλεχτεί κλπ κλπ...

Τώρα όσον αφορά τα mp3 players, κινητά και υπολογιστές παλάμης εντάξει... Τα λειτουργικά τους είναι παραμετροποιημένα για να υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες συσκευές. Τα windows από την άλλη είναι ένα λειτουργικό που τρέχει στα pc όλου του κόσμου. Oι εφαρμογές των pcs επίσης είναι αμφιβόλου ποιότητας...

arammos είπε...

Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των server και των pc καθώς η χρήση και οι εφαρμογές είναι εντελώς διαφορετικές. Έχω στήσει ISA ο οποίος τρέχει 2 χρόνια χωρίς restart. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Ακριβώς την ίδια συμπεριφορά παρουσιάζει και το laptop μου που τρέχει novell linux.



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!