Ωωω bugs bugs bugs! Όπου και να κοιτάξω bugs!

Με αφορμή ένα bug στο ίδιο μου το blog (αφήστε το μήνυμά σας στο guestbook – μόνο που το guestbook post δε σε αφήνει να αφήσεις σχόλιο!!!) είπα να γράψω αυτό εδώ το post για τα αγαπημένα κατοικίδια όλων των προγραμμάτων. (όλων όχι μόνο της Microsoft…)

Και ερωτώ: Τι είναι προτιμότερο; Να τρέχεις μια εφαρμογή με περιορισμένες δυνατότητες που όμως είναι απίστευτα σταθερή ή μια προ-έκδοση beta τελευταίας τεχνολογίας με απίστευτη λειτουργικότητα και bonus περιττά ζωύφια; Μάλλον θα επιλέγατε την πρώτη ε; Θα δοκιμάζατε όμως και τη δεύτερη μπας και σας «κάτσει καλά»…

Τι γίνεται όμως με τις τελικές εφαρμογές που συμπεριφέρονται όπως τους κατέβει; Θέλετε να προκαλέσετε την τύχη σας; Δοκιμάστε να τρέξετε το iTunes σε περιβάλλον Vista.

Σε αυτό το post συγκέντρωσα τα πιο αξιοπερίεργα bugs και σας τα παρουσιάζω. Πολλά από αυτά είναι πραγματικά. Άλλα πάλι είναι δημιουργήματα της φαντασίας. Όλη η συλλογή από αυτά μπορείτε να τη βρείτε εδώ.



^ Για να συνεχίσει η εγκατάσταση θα πρέπει να κλείσετε... την εγκατάσταση!


^ Το Office Mail δεν εμπιστεύεται ούτε τον εαυτό του! Μήπως το παρακάναμε λίγο με τα filters;


^ Αυτή την εικόνα την θυμάμαι από την εποχή των Windows 95!


^ Μάλιστα! Και ποιος ευθύνεται γι' αυτό;


^ Μονάχα η Microsoft θα μπορούσε να το κάνει αυτό!


^ Μαζί σου!


^ Μα που πήγε;


^ Ελάτε τώρα! Το Dreamweaver είναι πολύ φιλικό πρόγραμμα. Κάποιο λάθος έγινε και ντρέπετε να σας το πει...


^ Τώρα εγώ τι να πιστέψω;


^ Κάποιος έχει χάσει το λογαριασμό!


^ Αυτό θα πει απόλυτη ηχητική εμπειρία!


^ Κατά τα άλλα όλα καλά!


^ Καλά που μας το είπες...


^ Δυστυχώς αυτό είναι 100% αληθινό! Να τι παθαίνεις αν δεν έχεις ενεργοποιήσει DMA!


Αυτά λοιπόν από το θαυμαστό κόσμο των bugs! Επίσης μπορείτε να δείτε ποια είναι τα χειρότερα bugs του κόσμου, κάνοντας κλίκ εδώ.



Creative Suite 3 - Η ηδονή του designer!

Προτού ξεκινήσω αυτό το post θα ήθελα να αναφέρω ότι ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερος υποστηρικτής των προϊόντων της Adobe (συμπεριλαμβανομένου και του άσσου της Photoshop). Ο λόγος; Πάντα πίστευα ότι η εταιρία επαναπαύεται με την επιτυχία των εφαρμογών της. Είχα την εντύπωση ότι έδινε περισσότερο βάρος στην προώθησή τους παρά στην βελτίωση τους. Επίσης το περιβάλλον της κάθε εφαρμογής ήταν διαφορετικό από τις υπόλοιπες, δυσκολεύοντας τους χρήστες και επιβάλλοντάς τους να συνηθίσουν ξεχωριστά το κάθε ένα από τα προγράμματα του πακέτου.

Αυτό όμως που πάντα αναγνώριζα στα προϊόντα της εταιρίας είναι η ταχύτητα εκτέλεσης των εντολών (πχ. Τα filters του Photoshop) και η δύναμη μερικών εφαρμογών της που σίγουρα ξεπερνούσαν σε δυνατότητες πολλά άλλα πακέτα της κατηγορίας.

Ήμουν από τους τυχερούς χρήστες του πακέτου CS2 και γνώρισα από πρώτο χέρι την μαγική συνεργασία όλων των εφαρμογών του πακέτου (αναφέρομαι κυρίως στο Version Cue και στο Adobe Bridge). Δημιουργούσες κάτι στο Photoshop, το ενσωμάτωνες στο Illustrator, άλλαζες την εικόνα στο πρώτο και (μαγεία!) ενημερωνόταν και το αρχείο σου στο Illustrator!

Από την έκδοση του CS2 λοιπόν άρχισα κι εγώ να γίνομαι ένας θαυμαστής της Adobe. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής (δικής μου κυρίως!) η Adobe αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Όταν πρωτo-άκουσα για το CS3 ένοιωσα μια ικανοποίηση. Κοινό interface για όλες τις εφαρμογές; Σαν θαύμα το άκουγα! Κι όμως!



Το περιβάλλον των εφαρμογών άλλαξε ή καλύτερα ξανα-γενήθηκε! Ακόμα και το Photoshop που το είχαμε συνηθίσει με εκείνα τα σπαστικά client παράθυρα, αναβαθμίστηκε και πλέον στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής μπορείς και δουλεύεις αμέριμνα, χωρίς να κυνηγάς τα παράθυρα στο desktop! Τέρμα πια τα σπαστικά panels που πεταγόντουσαν στην οθόνη καλύπτοντας το παράθυρο της εικόνας και σε έκαναν να αναρωτιέσαι τι υπάρχει πίσω από αυτά! Η πλοήγηση με τη χρήση του mouse-scroll είναι πλέον ίδια σε κάθε εφαρμογή!

Leader όλου του πακέτου το Adobe Bridge CS3, το οποίο θα αντικαταστήσει τους απλοϊκούς file browsers των λειτουργικών προσφέροντας ευκολίες που θα λατρέψετε! Στόχος της Adobe για ακόμη μια φορά να ανοίγετε και να διαχειρίζεστε όλα τα αρχεία που έχουν σχέση με τα projects σας μέσα από το Bridge, χωρίς να μπλέκετε τους file browsers.

Οι εφαρμογές της Macromedia (που εξαγοράστηκε από την Adobe) έχουν υποστεί ένα μικρό lifting. Η εταιρία έχει διατηρήσει το περιβάλλον εργασίας των εφαρμογών της έτσι ακριβώς όπως ήταν και πριν γίνουν Adobe! Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή Fireworks έχει διατηρηθεί παρά τα όσα ακούστηκαν για την απομάκρυνσή της από το πακέτο, δίνοντας χαρά στους φανατικούς θαυμαστές της. Η Adobe επιτέλους άλλαξε την εκνευριστική εργαλειοθήκη του Dreamweaver, που επιτέλους χρησιμοποιεί tabs για το διαχωρισμό των components της. Η εφαρμογή που ωφελήθηκε περισσότερο από το πακέτο είναι το Adobe (πλεον) Contribute CS3, το οποίο προσφέρει ακόμη και διαχείριση blog στους χρήστες του και πολλές άλλες δυνατότητες.

Εφαρμογές όπως το Acrobat, το Premiere και το After Effects παρέμειναν ίδιες σχετικά με τις προηγούμενες εκδόσεις τους παρέχοντας ακόμη περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες τους. Βέβαια λίγα πράγματα μπορεί να περιμένει κανείς από το εκπληκτικό περιβάλλον χρήσης του Premiere. Σχετικά με το τελευταίο να αναφέρω ότι επιτέλους υποστηρίζει βίντεο κωδικοποιημένα με MPEG2.

Νέα προσθήκη στην γκάμα εφαρμογών του πακέτου το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου (!) Adobe Soundbooth CS3, το οποίο παρέχει τις απαραίτητες (αναμενόμενο) δυνατότητες για αυτούς που θέλουν να επέμβουν στις μουσικές ή ηχητικές τους επενδύσεις στα project των προγραμμάτων της εταιρίας (βλ. Flash ή Premiere). Δεν πρόλαβα να την δοκιμάσω αλλά σίγουρα διευκολύνει πολύ τους χρήστες που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε επίπεδο ήχου…

Μπορείτε να δοκιμάσετε ξεχωριστά τα πακέτα της εφαρμογής με εκδόσεις Trial των 30 ημερών και ύστερα να αγοράσετε τα πακέτα που σας αρμόζουν. Για τους Web Designers και τους εκδότες εντύπων υπάρχουν δυο εκδόσεις του CS3 με τις άκρως απαραίτητες εφαρμογές που θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν τα project τους. Για τους σκληροπυρηνικούς και για όσους αντέχει η τσέπη τους υπάρχει η έκδοση Master Collection που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές του πακέτου (κάθε είδους) και αποτελείται από 4(!) DVD! Ο απαιτούμενος χώρος στο δίσκο για το τελευταίο πακέτο είναι 18 και κάτι GB!!!

Απ’ ότι φαίνεται η Adobe σκοπεύει να επεκτείνει τις δυνατότητες των προγραμμάτων της σε ακόμη μεγαλύτερη γκάμα εφαρμογών. Ξέχασα να αναφέρω την σημαντική προσθήκη σχεδίασης 3D γραφικών που ενσωματώνει το νέο Photoshop CS3 Extended και τις νέες επιδόσεις του στον τομέα των μαθηματικών(!) επιστημών (δυνατότητα ενοποίησης με το Matlab!).

Καλοδεχούμενο λοιπόν το πακέτο και καλή έμπνευση σε όσους το χρησιμοποιήσουν!

- Ουφ! Τα κατάφερα! Τελείωσα το post!
- Κομμάτια φαίνεσαι!
- Είμαι!
- Κάνε ένα διάλειμμα!
- Μα τι λες; Είσαι τρελοοοοος; Έχω κι ένα ψάρι να φροντίσω!



Είδε και απόειδε ο δημιουργός του δικτυακού τόπου Monitor με μια blogger η οποία απαιτούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να κλείσει το site του! Ο λόγος; Απλά δεν επιθυμούσε να εμφανίζονται στο site τα κείμενα (ή μάλλον μέρος των κειμένων) που υπήρχαν δημοσιευμένα στο blog της.

Το Monitor ήταν μια δικτυακή εφαρμογή (feed aggregator) η οποία έβρισκε αυτόματα τα ελληνικά blogs και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία RSS παρουσίαζε στους επισκέπτες τα περιεχόμενά τους. Έτσι για κάθε ελληνικό blog, το monitor παρουσίαζε τα posts τα οποία ήταν δημοσιευμένα και ένα μέρος του κειμένου (αρχή) από αυτά.

Θεωρητικά μια τέτοια εφαρμογή θα έπρεπε να δώσει τη χαρά σε όλους τους bloggers. Κακά τα ψέματα η προβολή ενός blog από οποιαδήποτε ιστοσελίδα (έστω και σε μορφή ευρετηρίου) συνεπάγεται με περισσότερους επισκέπτες και γενικά μεγαλύτερη κίνηση στο blog. Τι παράπονο όμως είχε η κυρία Λαμπρινή Χ. Θωμά από τον δημιουργό του Monitor;

Από τη συνομιλία της με τον Παναγιώτη Βρυώνη (δημιουργό του Monitor) η κα. Λαμπρινή δηλώνει ότι «το που θα δημοσιοποιείται και που όχι οποιαδήποτε νέα μου δημοσίευση είναι αποκλειστικά δικό μου νόμιμο δικαίωμα και δεν επαφίεται σε κανενός άλλου ιδιωτικού ιστοχώρου την ευχέρεια». Επίσης αναφέρει ότι «ο παραγωγός ενός πολιτιστικού προϊόντος έχει δικαίωμα διάθεσης του σε συγκεκριμένους και μόνο αποδέκτες. Το ότι τεχνικά το feed είναι διαθέσιμο σε όλους δεν σημαίνει ότι απευθύνεται και σε όλους (άλλη η τεχνική δυνατότητα και άλλοι οι όροι χρήσης που μπορεί να θέλει να επιβάλλει ο δημιουργός)».

Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω ποιους λόγους έχει ένας blogger που επιθυμεί να διαγραφεί από μια τέτοια δικτυακή μηχανή. Ούτε η κα. Λαμπρινή έχει ανακοινώσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Φοβήθηκε ότι το περιεχόμενο του blog της αναδημοσιεύεται σε κάποιο άλλο site χωρίς την άδειά της; Φοβήθηκε ότι θα χάσει επισκέπτες; Φοβήθηκε ότι οι χρήστες θα επιστρέφουν στο αρχικό site χωρίς να σχολιάζουν τις καταχωρήσεις της; Μήπως μπήκε σε όλη αυτή τη διαδικασία για να διαφημίσει το blog της εις βάρος των υπόλοιπων bloggers;

Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε blogger ή κάτοχος ιστοσελίδας έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το χώρο του από οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης στο internet, ακόμη και χωρίς να κοινοποιήσει τους λόγους. Αλλά γιατί τέτοιο μένος με το Monitor; Οι εκφράσεις του τύπου: «Σε παρακαλώ να μου πείς τι πίνεις και δεν μας δίνεις!» πιστεύω ότι δεν αρμόζουν σε επαγγελματία δημοσιογράφο. Επίσης το να επιθυμεί κάποιος να κλείσει ένας ολόκληρος ιστοχώρος που αξιοποιείται από αμέτρητους Έλληνες bloggers για να προστατέψει τη δική του «πνευματική ιδιοκτησία» είναι υπερβολικό.

Από την πλευρά του κ. Βρυώνη τα πράγματα είναι και εδώ σκούρα! Κατ’ αρχήν θα έπρεπε, πριν ακόμα «ανεβάσει» την ιστοσελίδα του στο internet, να είχε μελετήσει τη νομική πλευρά του θέματος και να είχε προβλέψει για κάποιον που θα επιθυμούσε διαγραφή από τη βάση του. Το ότι έκλεισε ολόκληρο το site για να αποφύγει την επιδιόρθωσή του είναι καθαρά κάτι που βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο.

Εγώ επισκέφθηκα την τοποθεσία της κυρίας Λαμπρινή αλλά δε πρόκειται να δημοσιεύσω την διεύθυνσή της από το δικό μου blog για να αποφύγω να γίνω κι εγώ μέλος της διαφημιστικής της καμπάνιας για την προώθηση της δουλειάς της! Οι δικές σας απόψεις;



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!