Είδε και απόειδε ο δημιουργός του δικτυακού τόπου Monitor με μια blogger η οποία απαιτούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να κλείσει το site του! Ο λόγος; Απλά δεν επιθυμούσε να εμφανίζονται στο site τα κείμενα (ή μάλλον μέρος των κειμένων) που υπήρχαν δημοσιευμένα στο blog της.

Το Monitor ήταν μια δικτυακή εφαρμογή (feed aggregator) η οποία έβρισκε αυτόματα τα ελληνικά blogs και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία RSS παρουσίαζε στους επισκέπτες τα περιεχόμενά τους. Έτσι για κάθε ελληνικό blog, το monitor παρουσίαζε τα posts τα οποία ήταν δημοσιευμένα και ένα μέρος του κειμένου (αρχή) από αυτά.

Θεωρητικά μια τέτοια εφαρμογή θα έπρεπε να δώσει τη χαρά σε όλους τους bloggers. Κακά τα ψέματα η προβολή ενός blog από οποιαδήποτε ιστοσελίδα (έστω και σε μορφή ευρετηρίου) συνεπάγεται με περισσότερους επισκέπτες και γενικά μεγαλύτερη κίνηση στο blog. Τι παράπονο όμως είχε η κυρία Λαμπρινή Χ. Θωμά από τον δημιουργό του Monitor;

Από τη συνομιλία της με τον Παναγιώτη Βρυώνη (δημιουργό του Monitor) η κα. Λαμπρινή δηλώνει ότι «το που θα δημοσιοποιείται και που όχι οποιαδήποτε νέα μου δημοσίευση είναι αποκλειστικά δικό μου νόμιμο δικαίωμα και δεν επαφίεται σε κανενός άλλου ιδιωτικού ιστοχώρου την ευχέρεια». Επίσης αναφέρει ότι «ο παραγωγός ενός πολιτιστικού προϊόντος έχει δικαίωμα διάθεσης του σε συγκεκριμένους και μόνο αποδέκτες. Το ότι τεχνικά το feed είναι διαθέσιμο σε όλους δεν σημαίνει ότι απευθύνεται και σε όλους (άλλη η τεχνική δυνατότητα και άλλοι οι όροι χρήσης που μπορεί να θέλει να επιβάλλει ο δημιουργός)».

Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω ποιους λόγους έχει ένας blogger που επιθυμεί να διαγραφεί από μια τέτοια δικτυακή μηχανή. Ούτε η κα. Λαμπρινή έχει ανακοινώσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Φοβήθηκε ότι το περιεχόμενο του blog της αναδημοσιεύεται σε κάποιο άλλο site χωρίς την άδειά της; Φοβήθηκε ότι θα χάσει επισκέπτες; Φοβήθηκε ότι οι χρήστες θα επιστρέφουν στο αρχικό site χωρίς να σχολιάζουν τις καταχωρήσεις της; Μήπως μπήκε σε όλη αυτή τη διαδικασία για να διαφημίσει το blog της εις βάρος των υπόλοιπων bloggers;

Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε blogger ή κάτοχος ιστοσελίδας έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το χώρο του από οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης στο internet, ακόμη και χωρίς να κοινοποιήσει τους λόγους. Αλλά γιατί τέτοιο μένος με το Monitor; Οι εκφράσεις του τύπου: «Σε παρακαλώ να μου πείς τι πίνεις και δεν μας δίνεις!» πιστεύω ότι δεν αρμόζουν σε επαγγελματία δημοσιογράφο. Επίσης το να επιθυμεί κάποιος να κλείσει ένας ολόκληρος ιστοχώρος που αξιοποιείται από αμέτρητους Έλληνες bloggers για να προστατέψει τη δική του «πνευματική ιδιοκτησία» είναι υπερβολικό.

Από την πλευρά του κ. Βρυώνη τα πράγματα είναι και εδώ σκούρα! Κατ’ αρχήν θα έπρεπε, πριν ακόμα «ανεβάσει» την ιστοσελίδα του στο internet, να είχε μελετήσει τη νομική πλευρά του θέματος και να είχε προβλέψει για κάποιον που θα επιθυμούσε διαγραφή από τη βάση του. Το ότι έκλεισε ολόκληρο το site για να αποφύγει την επιδιόρθωσή του είναι καθαρά κάτι που βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο.

Εγώ επισκέφθηκα την τοποθεσία της κυρίας Λαμπρινή αλλά δε πρόκειται να δημοσιεύσω την διεύθυνσή της από το δικό μου blog για να αποφύγω να γίνω κι εγώ μέλος της διαφημιστικής της καμπάνιας για την προώθηση της δουλειάς της! Οι δικές σας απόψεις;

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!