Η αίθουσα γεμάτη! Ο κόσμος περιμένει με αγωνία την προβολή της ταινίας. Ξαφνικά τα φώτα σβήνουν. Οι διαφημίσεις ταινιών που θα βγουν προσεχώς στις αίθουσες ξεκινούν, όμως τίποτε δεν μοιάζει να είναι τρισδιάστατο. Ξαφνικά τα trailer διακόπτονται και η οθόνη γράφει με ευδιάκριτα γράμματα:

Παρακαλώ φορέστε τώρα τα 3D γυαλιά σας!

Αν δεν έχετε ακόμη επισκεφθεί κινηματογράφο που προβάλει τρισδιάστατες ταινίες τότε χάνετε! Πρόκειται για μια εμπειρία που δεν έχετε νοιώσει ποτέ στην ψηφιακή σας ζωή! Φυσικά κοστίζει λιγάκι παραπάνω από μια απλή προβολή, όμως σίγουρα αξίζει τα λεφτά του!

Μαζί με τα εισιτήρια σας δίνουν και ειδικά γυαλιά, τα οποία είναι απαραίτητα για να δείτε την ταινία. Προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε πρόσωπο, ακόμη και αν φοράτε γυαλιά οράσεως. Έχουν μαύρο φακό και δεν κουράζουν το μάτι σας. Η αίσθηση είναι σαν να φοράτε πραγματικά γυαλιά ηλίου.



Η τεχνολογία
Το RealD είναι μια τεχνολογία που μπορεί να απεικονίσει μια ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης, χωρίς να απαιτείται ειδικός προβολέας. Σε αντίθεση με την πατροπαράδοτη μέθοδο (γυαλιά με κόκκινο και μπλέ φακό), το RealD μπορεί να απεικονίσει εικόνες σε όλο το φάσμα των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στο cinematic landscape. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να δείτε ταινίες όπως ακριβώς τις βλέπατε και πριν, απλά αυτή τη φορά οι ηθοποιοί και τα σκηνικά θα αιωρούνται στην αίθουσα!



Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα ειδικό ασημί πανί, το οποίο αποδίδει τα μέγιστα σε ανάλυση και ποιότητα χρώματος. Θα λέγαμε ότι είναι σαν να βλέπατε μια ταινία σε Full HD σε μια τεράστια οθόνη κινηματογράφου. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το βάθος με την χρήση ειδικών γυαλιών, τα οποία μετά παίρνετε στο σπίτι σας.

Για το project συνεργάστηκαν 500 εταιρίες, από τις οποίες η BMW, η Boeing και η Pfizer, κυβερνητικοί οργανισμοί όπως η NASA, ακόμη και ο στρατός. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες από όλους τους πόρους. Το επιχείρημα επιτεύχθηκε έπειτα από δέκα χρόνια συνεχών ερευνών. Σύντομα θα το δούμε να ενσωματώνεται και σε άλλες εφαρμογές, όπως τα αυτοκίνητα, οι ιατρικές διαγνώσεις και άλλα.



Πως λειτουργεί
Τα ανθρώπινα μάτια βλέπουν λιγάκι διαφορετικά μια σκηνή το ένα από το άλλο. Ο εγκέφαλος αναλύει τις εικόνες αυτές σε μια και έτσι δίνεται η ψευδαίσθηση του βάθους. Η τεχνική του RealD εξομοιώνει αυτή τη διαφορά, δίνοντας στο κάθε μάτι μια διαφορετική όψη της σκηνής.



Οι ταινίες
Όπως είναι φυσικό, για να δείτε μια ταινία σε 3 διαστάσεις, θα πρέπει να έχει γυριστεί με ειδική μέθοδο. Έτσι οι κινηματογράφοι χρησιμοποιούν δυο κάμερες (1 για το κάθε μάτι) κατά την διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, όπως ο James Cameron. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και μια τρίτη κάμερα, η οποία λαμβάνει την κεντρική εικόνα για κανονικούς προβολείς. Σε άλλες ταινίες προσθέτουν την ψευδαίσθηση του βάθους με χρήση CGI. Ακόμη είναι δυνατή η μετατροπή ταινιών 2D σε τρισδιάστατες με χρήση ειδικών φίλτρων.

Προς το παρών οι ταινίες που έχουν γυριστεί με αυτό το φορμά είναι ελάχιστες. Μπορείτε να δείτε το Beowulf και το Night Before Christmas που παίζονται αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε τρισδιάστατο υλικό και από το σπίτι.

3 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

το γυαλι τελειο εχει πολλη πλακα ΤΕΛΟΣ.Ειδα το Beowulf

Praetorian είπε...

Ωραίο άρθρο! Μάλλον πως πρέπει να δω το beowulf σύντομα!
Αναρωτιέμαι... Όταν η ταινία κυκλοφορήσει σε dvd θα μπορείς να τη δείς ξανά με τα γυαλιά που θα έχεις πάρει από το σινεμά, στο σπίτι σου σε 3D;

iSokiN είπε...

Σίγουρα σύντομα θα δούμε κάτι τέτοιο. Η εφαρμογή του RealD δεν περιορίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες...

Δυστυχώς όσο κι αν έψαξα στο internet δεν βρήκα κάποιο trailer ή demo για να δω από την οθόνη του υπολογιστή μου...



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!