Θυμάμαι που πριν από λίγα χρόνια είχα εγκαταλείψει το βασικό μου σύστημα 586 για να μεταφερθώ στον πανίσχυρο τότε Pentium 2. Οι εφαρμογές της εποχής άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα απαιτητικές για τον παλιό μου υπολογιστή, με αποκορύφωμα τα πρωτοεμφανιζόμενα video games που απαιτούσαν ειδική κάρτα γραφικών για να μπορέσεις να απολαύσεις την τρισδιάστατη «εμπειρία» τους!

Κανείς όμως δεν εγκαταλείπει έναν υπολογιστή που δεν έχει ακόμα χαλάσει! Έτσι κι εγώ, ένα χρόνο αργότερα, αξιοποίησα το παλιό μου μηχάνημα δίνοντάς το σε συγγενικό μου πρόσωπο… Μαζί με τον πύργο, την οθόνη και όλα τα (περίεργα τότε) εξαρτήματα, ο υπολογιστής συνοδευόταν και από ένα μαγικό CD ROM (μια τεχνολογία που επίσης πρωτοεμφανίστηκε εκείνη την εποχή…). Σε εκείνο το CD ROM είχα συμπεριλάβει πάνω από 150 δισκέτες με διάφορα DOS games για κάθε γούστο!

Όλα τα παιχνίδια με τα οποία είχα μεγαλώσει μαζί τους, βρίσκονταν σε εκείνο το CD ROM. Ήταν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο το να αλλάζεις φάκελο και να τρέχεις το εκτελέσιμο αρχείο του παιχνιδιού. Χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση, χωρίς να πρέπει να ανησυχείς για την ταχύτητα του υπολογιστή σου και για το αν θα το σηκώσει. Φυσικά το CD ROM υπάρχει ακόμη στην βιβλιοθήκη μου γεμάτο γρατζουνιές, μέσα σε μια ταλαιπωρημένη θήκη! Και αυτό γιατί ο πρώην κάτοχός του δεν το αποχωριζόταν με τίποτα!



Σήμερα μπορεί τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν οι υπολογιστές μας να μην υποστηρίζουν πλήρως τα συγκεκριμένα παιχνίδια, όμως όλοι μπορούμε να εγκαταστήσουμε τις δισκέτες του MS DOS σε αυτά και να θυμηθούμε τις παλιές μας στιγμές. Φυσικά η ταχύτητα του συστήματός μας θα φαίνεται ιλιγγιώδης στο λειτουργικό και μπορεί να προκύψουν διάφορα θέματα συμβατότητας.



Τη λύση δίνει ο ικανότατος emulator DOSBOX. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να τρέξετε μια εξομοίωση του πρώτου λειτουργικού της Microsoft, ακόμη και μέσα από περιβάλλον Windows Vista, Mac OSX και (σχεδόν) οποιαδήποτε διανομή Linux! Μάλιστα στο site της εφαρμογής υπάρχουν αναφορές σε εκατοντάδες παιχνίδια που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα.



Τον τελευταίο καιρό έχω σταματήσει κάθε «τρισδιάστατη δραστηριότητα» και έχω αφοσιωθεί σε αξέχαστες παλαιότερες αγάπες... Κι επειδή το SD δε σας αφήνει ποτέ στα κρύα του λουτρού, σας προτείνει την απόλυτη παιχνιδο-συλλογή με 3000 abandonware games εκείνης της εποχής. Άλλωστε τι να τον κάνεις τον emulator αν δεν έχεις ROMs για να του βάλεις! Καλή διασκέδαση λοιπόν! Περιμένω τα σχόλιά σας…



Για το συγκεκριμένο θέμα έχω δημιουργήσει μια ειδική ερώτηση στην ενότητα Say It! Αν είστε παλιός gamer τότε η συμμετοχή σας σε αυτήν είναι απαραίτητη!

Κατεβάστε το DOSBOX
Κατεβάστε το torrent με Abandonware Games (8GB)

1 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η συλλογή σου!
θα χρησιμοποιήσω πολλά απο αυτά τα παιχνίδια στο ΝΕΟ site μου!
abandonware.gr



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!