Windows 7



200 προγραμματιστές εργάζονται για τον πυρήνα του επόμενου λειτουργικού της Microsoft που έχει την κωδική ονομασία Windows 7 (ή Windows Seven) και θα κυκλοφορήσει το 2010. Το όνομα αυτό φυσικά ενδεχομένως να αλλάξει, όπως έγινε και με τα προηγούμενα λειτουργικά της εταιρίας. Οι προηγούμενες ονομασίες αυτού του project ήταν «Blackcomb» και «Vienna». Όπως και στα Vista θα κυκλοφορήσουν δυο εκδόσεις για 32bit και 64bit.



Κύρια Χαρακτηριστικά
Η Microsoft δεν αποκαλύπτει καμία επιπλέον πληροφορία για το νέο της σύστημα πέρα από το ότι θα είναι ασφαλέστερο, θα έχει περισσότερες δυνατότητες διασύνδεσης, θα είναι σχετικά ελαφρύ και θα ενσωματώνει μια πιο εύκολη επαφή με το χρήστη. (Και πάλι θα χρειαστεί να ανανεώσετε τα διπλώματα ECDL σας!) Ότι δηλαδή περιμένουμε λίγο πολύ από κάθε νέο OS

Ωστόσο οι σημαντικότερες καινοτομίες που θα εισάγουν τα Windows 7 είναι σε ένα βαθμό προβλέψιμες. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Vista υπόσχονταν ένα σωρό εξελιγμένα χαρακτηριστικά τα οποία τελικά δεν ενσωματώθηκαν στο λειτουργικό, γιατί δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτά ενδέχεται να τα δούμε στα Windows 7. Πιο συγκεκριμένα περιμένουμε τα ακόλουθα:

Ένα ολοκαίνουριο file system με την ονομασία WinFS, το οποίο θα αποθηκεύει τα δεδομένα μας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι άμεσα ανακτήσιμα, χωρίς να χρειάζονται δημιουργία και συντήρηση πρόσθετου ευρετηρίου.
Αναβαθμισμένο File Explorer που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους χρήστες στην επαφή τους με το λειτουργικό και θα παρέχει περισσότερες δυνατότητες προεπισκόπησης. Η ομάδα που δουλεύει πάνω σε αυτό το project είναι η ίδια που σχεδίασε το περιβάλλον εργασίας Ribbon του τελευταίου Office System 2007.
Ανεπτυγμένη επικοινωνία με υπηρεσίες διαδικτύου και ακόμα πιο άμεση αναζήτηση αρχείων και φακέλων. (χμ… σαν κάτι να μου θυμίζει αυτό)
Συμπαγή Kernel που αποτελείται από 100 αρχεία και έχει μέγεθος μόλις 25MB. (Σε αντίθεση με αυτόν των Vista που είναι 5000 αρχεία με συνολικό μέγεθος 4GB!!)
Μια νέα βελτιωμένη λογική booting, που αφήνει πίσω της το απαρχαιωμένο μοντέλο της κλασικής φόρτωσης ενός OS κατά την εκκίνηση του υπολογιστή και υπόσχεται μια σειρά από νέες δυνατότητες. Πλέον όλο το λειτουργικό θα τρέχει χρησιμοποιώντας έναν hypervisor (παρόμοιο με μια Virtual Machine).
Ευκολία μεταφοράς αρχείων και δεδομένων από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο. Ένας συνδυασμός desktop εφαρμογών και Windows Live.



Πρώτα συμπεράσματα
Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ένα νέο λειτουργικό, είναι προφανές ότι αυτή τη φορά η Microsoft υπόσχεται κάτι παραπάνω… Βέβαια είναι άγνωστο το αν θα καταφέρει να το ολοκληρώσει το 2010 όπως ανακοίνωσε (Εδώ να σημειωθεί ότι η αρχική τους κυκλοφορία ήταν το 2009).

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων πιστεύει ότι η Microsoft ανακοίνωσε την κυκλοφορία των επόμενων Windows σε 3 χρόνια για να αυξήσει τις κατοχυρώσεις αδειών από εταιρίες που χρησιμοποιούν το λογισμικό της. Όλοι οι πελάτες της εταιρίας που θα έχουν άδεια για τα Windows Vista, θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους δωρεάν στο νέο της λειτουργικό. Έτσι οι πελάτες της θα επιλέξουν κλειδιά με μεγαλύτερη ισχύ (πχ. 3 χρόνια) για να προλάβουν την αλλαγή του λειτουργικού χωρίς κόστος.

Το γεγονός ότι το σύστημα θα τρέχει πάνω από έναν hypervisor έχει επίσης προκαλέσει αρκετές εντυπώσεις. Μάλιστα η Microsoft έχει συνεργαστεί με τις μεγάλες εταιρίες (βλ. Intel, AMD) για να εκμεταλλευτεί τις ξεχωριστές δυνατότητες των νέων μοντέλων επεξεργαστών σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο προϊόν που θα χρησιμοποιεί την νέα αυτή τεχνική θα είναι τα επερχόμενα Windows Server 2008.



Οι εικόνες που συνοδεύουν αυτό το post είναι δημιουργημένες από ανεξάρτητους χρήστες και δεν προέρχονται από την Microsoft. Εξαίρεση αποτελεί η παραπάνω φωτογραφία που προέρχεται από την παρουσίαση του Eric Traut και δείχνει τον πυρήνα των νέων Windows σε δράση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση κατεβάζοντας αυτό το αρχείο.

Τα Windows 7 είναι η έβδομη ουσιαστική έκδοση των Windows (Μετά τα NT 4.0, τα Windows XP και τα Vista). Στόχος της εταιρίας είναι να διορθώσει όλα τα λάθη των προηγούμενων εκδόσεων και να παράγει ένα λειτουργικό που είναι μικρό και γρήγορο. Τώρα αν θα το καταφέρει; Ο χρόνος θα δείξει…

13 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

djmouzz είπε...

Αν τα vista είχαν winfs όπως είχε αρχικά ακουστεί θα τα είχαμε βάλει όλοι. Οπότε αναμονή για τα "7"

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη δεν βγήκαν τα vista θα βγάλουν και άλλο λειτουργικό; Σαν τα πουκάμισα αλλάζει os η ms!

Ανώνυμος είπε...

Pedes i m$ ipe prin na kikloforisu ta Vista oti ta nea Windows 8a ine grammena apo to 0 alla opos oli kserume ta Vista ine ena skato upgrate ton XP. Ego sas leo pos ta Vista den efagan 6 xronia stin M$ giana kani pente mlks mesa nees alla taftoxronos anaptisuntan ke ta Windows 7 ta Vista ine apla giana kalipsu to keno metaksi pragmatika neu me paliu OS. Ta Windows 7 8ELO na pistevo 8a ine ena korifeo OS ke pragamatika 8a dior8osi ola ta la8i olon ton palios OS ime sxedo siguros pos 8a gini afto.. I M$ den ine mia tixea eteriula kseri ti kani. Alla kirios to gegonos oti piso apo ta Vista anaptisontan ta Seven afto dixni oti to neo OS pu iposxe8ike i M$ grameno apo to 0 ine ta Seven ke oxi ta Vista....

iSokiN είπε...

Φίλε μου συμφωνώ με πολλά απ' όσα γράφεις. Όπως πολύ σωστά διάβασα τώρα τελευταία σε κάποιο άλλο blog "Microsoft είναι, ότι θέλει κάνει"!

Ανώνυμος είπε...

dystyxws epalhtheyomai gia allh mia fora oti ta xp san leitoyrgiko htan to poio oloklhrwmeno oso afora thn statherothta kai tis dynatothtes pou exei.
ayto allwste deixnei kai thn diarkeia zwhs toy , pou akoma kala kratei se sxesh me ta vista . 1 xronos kai perase kai akoma na yposkelhsoyn ta vista ta xp.
as einai kala h ekviastikh polytikh me thn texnikh yposthrixh poy anagkazei tis etaireies sta kainoyrgia mhxanhmata toys na valoyn vista alliws oyte enas den tha evaze vista . einai patched xp kai oso afora tis dynatothtes akoma kai to dx10.1 paizei kanonika se xp me ligh prospatheia fysika kai gnwseis.egw to exw kanei kai epaixa to crysis se xp kai dx10 :)
as elpisoyme oti ta win7 ylopoihthoyn opws prepei giati den thn vlepw kala thn ms . exase to paixnidi me toys servers apo thn koinothta toy linux , akoma mia gela san ta vista kai tha to xasei xasei kai sta desktop.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνομαι μηδαμινός κι ασήμαντος μπλεγμένος στα γρανάζια του μονοπολίου των λειτουργικών. Οδηγοί, ελεγκτές, ασυμβατότητες και νεοτερισμοί που αντί να είναι υπηρέτες, με κάνουν σκλάβο τους.
Κι αυτό γιατί τα ισχυρά λόμπι της πληροφορικής και των κατασκευαστών η/υ αποφάσισαν να αλλάξουν ένα για χρόνια παγιωμένο λειτουργικό με ένα καινούργιο που υποσχέθηκε πολλά αλλά πραγματοποίησε λίγα...
Τελικά, τι πληρώνουμε; Τους πειραματισμούς του Μπίλλ, το μάρκετινκ, την εξέλιξη της τεχνολογίας, το περιβάλον εργασίας του η/υ;
Μάλλον τίποτα απ' όλα αυτά:

Απλά την τεχ-
νολογική νύφη!

Ανώνυμος είπε...

APPLE & KSERO PSWMI.... OI ANTHRWPOI EINAI ETH FWTOS MPROSTA...TI SYZHTAME?????ELEOS ,EPIPEDO!

Ανώνυμος είπε...

APPLE & KSERO PSWMI.... OI ANTHRWPOI EINAI ETH FWTOS MPROSTA...TI SYZHTAME?????ELEOS ,EPIPEDO!

Ανώνυμος είπε...

apo pou sas bgenoun autes oi idees? To winfs den tha iparxi sta windows 7 oute to minwin(kernel ~25mb xoris GUI) ..profanos einai arketa palio giati polla "akirothikan" idi..

Ανώνυμος είπε...

Linux να ειχαν και install θα τα εβαζα αμεσως

Ανώνυμος είπε...

ubuntu 8.10 και ξερο ψωμι

αμα πια αηδια κατηντησαν

Ανώνυμος είπε...

ναι καλιστα μπορειτε να περιμενετε μεχρι το 2010 και να δούμε για να σας σερβιρουν μασημενη τροφη τα αμερικανακια με το "νεο" λειτουργικο και της "νέες" τους τεχνολογιες και πατέντες

εγώ όμως μέχρι τότε θα είμαι πανευτυχής με το λειτουργικό μου σύστημα UBUNTU 8.04 LTS άλωστε γιατί να περιμένω τα windows 7 για να πάρω αυτά που ήδη μου προσφέρονται και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ... !!!

Ανώνυμος είπε...

Mεχρι το 2010........APPLE



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!