Είναι το μέλλον της πληροφορικής ή απλά μια νέα τάση; Σε λίγα χρόνια θα το μάθουμε! Προς το παρών το SD σας παρουσιάζει τα δημοφιλέστερα Webtops (μερικοί τα αποκαλούν και WebOS) που θα βρείτε στο internet. Μερικά από αυτά ίσως σας λύσουν τα χέρια.



DesktopTwo
Θυμίζει λιγάκι διανομή Linux. Με μια απλή δωρεάν εγγραφή στην υπηρεσία έχετε στη διάθεσή σας 1GB χώρου (εξομοίωση σκληρού δίσκου), Εφαρμογή διαχείρησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατάλογο επαφών, επεξεργαστή ιστοσελίδων, 2 domains για να ανεβάσετε το δικό σας blog, ΙΜ που υποστηρίζει MSN, Mp3 Player, Εφαρμογές γραφείου, RSS Reader και άλλα πολλά…

Το Desktop2 σας δίνει ακόμη τη δυνατότητα εκτέλεσης των προγραμμάτων της σουίτας εφαρμογών Open Office. Δυστυχώς οι εφαρμογές τρέχουν σε απομακρυσμένο μηχάνημα και είναι κάπως δύσχρηστες και αργές σε απόκριση. Ωστόσο φορτώνουν αμέσως χωρίς δυσκολία και μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε 100%.



Goowy
Θυμίζει Google έτσι; Δεν είναι όμως! Το Goowy έχει ένα αρκετά πιο προσεγμένο περιβάλλον, ωστόσο δεν έχει σοβαρές εφαρμογές που τρέχουν online. Μπορείτε να δοκιμάσετε την εφαρμογή χωρίς να χρειαστεί να γίνετε μέλος σε αυτήν. Υποστηρίζει 1GB χώρου, Email Client, Επαφές, Ημερολόγιο, File Browser αλλά και παιχνίδια.

Αρνητικό του είναι ότι μερικές φορές χάνεται εντελώς η αίσθηση του webtop και ο χρήστης νομίζει ότι βρίσκεται μπροστά σε μια απλή ιστοσελίδα HTML.



Ajax13 Windows
Μια ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση. Το περιβάλλον εργασίας μοιάζει αρκετά με αυτό των Windows. Έτσι θα βρείτε παράθυρα όπως “Ο Υπολογιστής μου» και «Τα Έγγραφά μου». Μπορείτε να τρέξετε τις αξιόλογες εφαρμογές γραφείου Ajax13 μέσα από τα Ajax Windows, χωρίς popup παράθυρα ή άλλες ενοχλήσεις. Στο desktop θα βρείτε ακόμη εφαρμογές της Google, Zoho, Picnic Photo Editor, Meboo IM Client, Gizmo Call, έναν browser (τώρα πόσο έξυπνο είναι να τρέχεις browser μέσα από έναν browser είναι άλλο θέμα). Στο Ajax13 Windows υπάρχουν οι απαραίτητες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως Mail Client, Calendar, Music Player, Picture Manager κλπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη ειδικής εφαρμογής για τον συγχρονισμό του webtop με τα Windows. Με λίγα μόνο κλικ μπορείτε να ενημερώσετε το Ajax13 με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα αρχεία του υπολογιστή σας. Έτσι μπορείτε να μεταφέρετε τα περιεχόμενα των φακέλων Τα Έγγραφά μου, Οι Εικόνες μου, Οι Επαφές μου, Η Μουσική μου, Τα Αγαπημένα μου, ακόμη και τους ήχους ή το wallpaper που υπάρχει στα Windows σας!

Συνολικά το Ajax13 είναι μια από τις καλύτερες λύσεις (αν όχι η καλύτερη). Αν ήταν λιγάκι πιο γρήγορο και αν υποστήριζε κι άλλους browser (πέρα από τον Firefox) τότε ίσως να ήταν η καλύτερη εφαρμογή του είδους.



Glide
Τι θα λέγατε για ένα webtop που τρέχει ακόμα και σε κινητό τηλέφωνο; Κορυφαίο έτσι; Το Glide διαφέρει λιγάκι από τις άλλες υπηρεσίες. Θα λέγαμε ότι εισάγει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τις εφαρμογές που δεν έχει άμεση σχέση με το σημερινό desktop.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν και σας προσφέρει 2GB για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας. Το μόνο που χρειάζεται από σας είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Δείτε τη λίστα με τα κινητά που υποστηρίζουν την υπηρεσία.
http://www.glidedigital.com/Gmobile.html

Οι παραπάνω εφαρμογές επαναλαμβάνουν τα λάθη που είχαν κάνει κάποτε οι πρώτοι κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων. Δεν αρκεί ένα ικανό OS, αλλά ένα OS που θα είναι ανοιχτό στον οποιονδήποτε! Ένα OS που θα μπορεί ο καθένας να προγραμματίσει για(/σε) αυτό.



YouOS
Αυτό είναι το μεγάλο goal του YouOS. Δεν είναι απλά ένα webtop αλλά ένα ολοκληρωμένο OS που τρέχει στον browser σας και που μπορεί ο καθένας μας να συμμετέχει σε αυτό. Δυστυχώς θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να ωριμάσει και να μπορέσει να φτάσει τις υπόλοιπες εφαρμογές του είδους…



EyeOS
Ξεχωρίζει για την πληρότητά του! Είναι Open Source και υποστηρίζει μια αρκετά μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Το περιβάλλον του είναι ιδανικό, αφού αισθάνεσαι ότι τρέχεις Unix μέσα από τον browser! Στο EyeOS θα βρείτε File Manager, εφαρμογές γραφείου, παιχνίδια (μπορείτε να παίξετε το θρυλικό Sonic the HedgeHock σε μια επιτυχημένη παραλλαγή του), FTP Client, Notebook, Mail Client, Αριθμομηχανή, RSS Reader, Επαφές, Ημερολόγιο, ακόμη και Task Manager.

Επέλεξα να παρουσιάσω μόνο ένα δείγμα από τα webtops που κυκλοφορούν ελεύθερα στο internet. Μια πολύ καλή λίστα με 45+ webtops μπορείτε να βρείτε στο σε αυτό το post.

5 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Sandwichmaker είπε...

έχεις πολύ καλές πηγές! δεν το ήξερα καν... τέτοια θα έπρεπε να γράφουν και στα περιοδικά. πχ δες το pcmag έχει χαλάσει πιστεύω, πολύ τελευταία ενώ παλιά ήταν ενδιαφέρον...

Praetorian είπε...

Μπράβο για την πληρότητα των πηγών του άρθρου, και την αναλυτική σου παρουσίαση (δεν είναι βέβαια το πρώτο που έχεις κάνει,έχεις αποδείξει αρκετές φορές το συγγραφικό σου ταλέντο).
Πραγματικά μου αρέσει να διαβάζω τέτοια άρθρα από bloggers. Σημαίνει ότι τα blog δεν έχουν να ζηλέψουν μερικές φορές τίποτα από τα περιοδικά του χώρου (άσε που η ενημέρωση είναι πιο γρήγορη, και όχι με ενός μήνα αργοπορία).

Καλή συνέχεια!

iSokiN είπε...

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη. Χαίρομαι που όλη η προσπάθεια που κάνω έχει μια κάποια απήχηση.

Το άρθρο συνεχίζεται, καθώς τα webtops είναι ένα μεγάααλο θέμα.

προς Praetorian:
Να δεις που κάποτε τα blogs και γενικά το internet θα ξεπεράσουν τον πατροπαράδοτο τύπο. Μπορεί να αργήσει αλλά κάποτε θα γίνει.

Praetorian είπε...

Το εύχομαι και το πιστεύω. Γιατί όταν ο όγκος των πληροφοριών γίνει ακόμα πιο μεγάλος ,τότε τα πατροπαράδοτα περιοδικά θα μοιάζουν πρωτόγονα...

Και μπαγιάτικα...

Εκτός και αν βγει το ηλεκτρονικό χαρτί μαζικά και τα περιοδικά το γυρίσουν σε site επί πληρωμή ,χωρίς φυσική παρουσία (αν και μάλλον χλωμό το κόβω...)

iSokiN είπε...

Μου έδωσες ιδέα για ακόμη ένα post!

Βασικά είναι και το θέμα της αξιοπιστίας με τα blogs. Το τελευταίο τεύχος του RAM έχει ένα σχετικό άρθρο...

Γενικά όμως πιστεύω ότι το internet θα περάσει τα περιοδικά κάποτε. Όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης. Τώρα πότε...



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!