Ο Opera Browser είναι ένας από τους ισχυρότερους browsers των υπολογιστών. Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει μια αρκετά μεγάλη γκάμα φορητών συσκευών. Το Opera Mini είναι ο τελευταίος κλώνος του δημοφιλούς browser και τρέχει σε όλα τα κινητά που υποστηρίζουν εφαρμογές Java. Στην τέταρτη έκδοσή του γίνεται ακόμη πιο ασφαλής, αποκτάει νέες δυνατότητες πλοήγησης και μια υπηρεσία που υπόσχεται να βάλει σε τάξη τα bookmarks.


Γιατί να επιλέξω τον Opera Mini και όχι τον ενσωματωμένο browser της συσκευής μου;
Όλα τα websites που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο internet είναι σχεδιασμένα για υπολογιστές. Ελάχιστοι δικτυακοί τόποι έχουν τροποποιήσει τις σελίδες τους, έτσι ώστε να υποστηρίξουν κινητές συσκευές. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη προσαρμογής αυτών των σύνθετων ιστοσελίδων σε μια πιο απλή μορφή, για να είναι εύκολα προσβάσιμες από την μικρή οθόνη του κινητού μας.

Παράλληλα οι τιμές του mobile internet είναι κάπως τσουχτερές! Η εφαρμογή της Opera χρησιμοποιεί μια αρκετά έξυπνη τεχνολογία, η οποία μειώνει δραματικά το μέγεθος ενός site, πριν αυτό κατέβει στο κινητό σας. Συγκεκριμένα όλη την δουλειά την κάνει ένας απομακρυσμένος διαχειριστής (λέγε με server), ο οποίος προ-επεξεργάζεται τις ιστοσελίδες, συμπιέζοντας το περιεχόμενό τους και στη συνέχεια τις στέλνει στον browser.



Δυνατότητες

Με τον Opera Mini 4.0 έχετε:
Έναν ταχύτατο browser!

Zoom σε ολόκληρη τη σελίδα αλλά και σε επιμέρους στήλες της.

Αυτόματη αναγνώριση κύριου περιεχομένου σε κάθε σελίδα.

Πλήρη Υποστήριξη CSS.

Πεδίο Αναζήτησης και ενσωματωμένο RSS Reader.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου για κάθε επιλογή.

Εξομοίωση ποντικιού.

Οριζόντια και Κάθετη Προβολή.

Βελτιωμένη Ασφάλεια.

Αυτόματη αυξομείωση των πεδίων ενός site για να ταιριάζουν απόλυτα με το πλάτος της οθόνης του κινητού σας.

Speed Dial, ιστορικό, bookmarks και πολλές άλλες επιλογές...

Δοκιμάζοντας την εφαρμογή
Το πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος όταν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το Opera Mini 4.0 είναι το εξαιρετικά εύχρηστο περιβάλλον του. Όλα βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι. Το ότι είναι γραμμένο σε java αυτομάτως σημαίνει ότι υποστηρίζει τα περισσότερα κινητά που κυκλοφορούν.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση το πρόγραμμα ελέγχει για διαθέσιμες συνδέσεις, πραγματοποιώντας περίπου 6 δοκιμαστικά. Αν κάποιο από αυτά αποτύχει τότε η έναρξη του Opera Mini είναι αδύνατη, αλλά και άχρηστη αφού δεν έχετε σύνδεση με το δίκτυο!

Στην κεντρική οθόνη της εφαρμογής βλέπουμε την μπάρα διεύθυνσης και αναζήτησης (όπως σε κάθε desktop browser) και τα bookmarks που έχουμε αποθηκεύσει. Στο ιστορικό υπάρχουν τα sites που επισκεφθήκατε την τελευταία φορά. Έτσι αν αφήσατε κάποια σελίδα στη μέση, μπορείτε εύκολα να τη βρείτε και να συνεχίσετε το διάβασμα… Τέλος υπάρχει η δυνατότητα συγχρονισμού των συνδέσμων σας με την χρήση της υπηρεσίας Opera Link, για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο post. Αν πατήσετε το αστεράκι θα εμφανιστούν οι συντομεύσεις των αγαπημένων σας ιστοσελίδων (Speed Dial).

Ωραία! Αφού εξοικειωθείτε με το περιβάλλον της εφαρμογής μπορείτε να αρχίσετε το σερφάρισμα. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να επισκεφτούμε το SD! Δίνουμε λοιπόν την URL στο σχετικό πεδίο και ξεκινάει η φόρτωση του blog. Η δραματική μείωση του μεγέθους της ιστοσελίδας γίνεται εμφανής από την μπάρα loading. Έτσι από 1340KB που χρειάζεται το blog για να φορτώσει σε έναν οποιονδήποτε desktop υπολογιστή, στο Opera Mini είναι 124ΚΒ.


^ Zoom Out! Κάπως έτσι φαίνεται ολόκληρο το blog στο Opera Mini.


^Zoom In. Εστιάζοντας σε ένα σημείο της σελίδας...


^ Παρατηρήστε ότι το κείμενο έχει προσαρμοστεί στο πλάτος της οθόνης.


^ Δείτε επίσης την αυτόματη προσαρμογή της sidebar που έχει διαφορετικό μέγεθος.

- Καλό! Μήπως βγαίνει και σε desktop; Γιατί με την 56άρα μου δε βγάζω άκρη με το blog σου!
- Όλο παράπονα είσαι από την πρώτη μέρα που σε γνώρισα! Ένα καλό λόγο δεν έχεις πει!

Το έξυπνο ζουμ του Opera Mini, σε συνδυασμό με τον εξομοιωτή ποντικιού μας δίνουν πλήρη έλεγχο στις διαδικτυακές μας περιπλανήσεις! Απλά επιλέξτε σε ποιο σημείο του site θέλετε να ζουμάρετε και η εφαρμογή θα το προσαρμόσει στο μέγεθος της οθόνης σας. Εύκολα και άμεσα! Όπως ακριβώς το Safari του iPhone.

Ο Opera Mini είναι αρκετά ελαφρύς και λειτουργεί αποδοτικά ακόμη και σε παλαιότερα μοντέλα συσκευών. Μέσα από το μενού του μπορείτε να επιλέξετε την ποιότητα των εικόνων (όσο πιο μεγάλες είναι τόσο πιο πολλά δεδομένα θα κατεβάζετε), το μέγεθος της γραμματοσειράς, την ενεργοποίηση ή όχι των οπτικών εφέ (ναι έχει και τέτοια!), το πρωτόκολλο δικτύου που θα χρησιμοποιηθεί (υποστηρίζονται HTTP και Socket) και μερικές άλλες λεπτομέρειες…

Μειονεκτήματα της εφαρμογής
Η εφαρμογή φυσικά έχει και τα αρνητικά της σημεία. Δεν υποστηρίζει Flash Animations, οπότε η προβολή μερικών sites είναι αδύνατη. Επίσης δεν υπάρχουν πουθενά tabs όπως στον απλό Opera Mobile (ο οποίος είναι επί πληρωμή). Κάθε popup παράθυρο ανοίγει στην ίδια σελίδα, με αποτέλεσμα η μόνη επιλογή σας να είναι η επιστροφή στην προηγούμενη.

Το σημαντικότερο όμως μειονέκτημα του Opera Mini είναι η πλήρης απουσία downloader. Κάθε φορά που επιλέγετε να κατεβάσετε κάποιο αρχείο στο κινητό σας, τότε γίνεται αυτόματα η εκκίνηση του ενσωματωμένου browser της συσκευής σας και από κει γίνεται η λήψη του αρχείου. Δε γνωρίζω αν η εταιρία επέλεξε την συγκεκριμένη μέθοδο για λόγους συμβατότητας με τα διάφορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όμως είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που δεν μπορείς να παραβλέψεις. Ελπίζω στις επόμενες εκδόσεις να το διορθώσουν.

Κατεβάστε την εφαρμογή

2 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

everything53 είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου. Γνώριζα ότι είχε βγει η έκδοση 4.0 αλλά έχω μάθει με την προηγούμενη έκδοση, και προς το παρόν θα αναβάλλω για λίγο την αναβάθμιση της. Αν και τώρα με βάζεις σε πειρασμό :)

iSokiN είπε...

Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι το ποντίκι αλλά θα το συνηθίσεις εύκολα...



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!