Οι bloggers (και ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες) επιλέγουν την ομώνυμη υπηρεσία της Google για να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ιστολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς θα ξέρετε τους λόγους τους, οπότε ας μην αναφερθώ παραπάνω… Όντας χρήστης αυτής της φιλικής υπηρεσίας με το πορτοκαλί σήμα παρακαλώ την μαμά Google να γράψει μια γραμμή κώδικα σωτηρίας και για το Blogger, για να διορθώσει τα περιττά bugs.

Όταν ξεκίνησα να γράφω σε αυτό εδώ το blog ήξερα πολύ καλά με τι είχα να κάνω. Πίστευα ότι η εξαγορά του Blogspot από την Google θα σήμαινε αυτομάτως μια νέα δυνατή και αναβαθμισμένη υπηρεσία. Πράγματι το Blogger έχει δεχτεί πολλές βελτιώσεις, όμως αν τελικά κάποιος κάτσει και ασχοληθεί μαζί του, θα ανακαλύψει πολλά «ύπουλα ζωύφια» να παρασιτούν στον πυρήνα του.

Εντάξει… Καταλαβαίνω ότι αν κάποια από τις νέες δυνατότητες μιας υπηρεσίας δεν λειτουργεί όπως πρέπει, δεν είναι θέμα. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν σφάλματα στον κώδικα οποιασδήποτε νέας εφαρμογής. Όμως για μένα (αλλά και για τους υπόλοιπους «bloggers» αυτού του πλανήτη) είναι αδικαιολόγητο να αναπτύσσεις μια από τις μεγαλύτερες (και σημαντικότερες) υπηρεσίες του web και να μη μπορείς (ή καλύτερα θέλεις) να διορθώσεις τα βασικά προβλήματα της… Πόσο μάλιστα όταν είσαι μια κορυφαία εταιρία παραγωγής λογισμικού σαν την Google και όταν το προϊόν σου έχει βγει από τα μπετά!

- Bro έχεις ξεφύγει λιγάκι έτσι;
- Γιατί το λες αυτό;
- Ε τι γιατί; Κατ’ αρχήν χρησιμοποιείς μια δωρεάν υπηρεσία, έχεις παράπονα από αυτήν και (σα να μην έφτανε αυτό) την θάβεις μέσα από αυτήν!
- Όπα για μισό λίγο! Στόχος αυτού του post δεν είναι να θάψω το Blogger, αλλά να διαμαρτυρηθώ για την αμέλεια που δείχνει η Google σε αυτό! Γιατί... Κάποιος πρέπει να το κάνει!

Μου κάνει εντύπωση που όλα τα bugs που είχα παρατηρήσει πριν από λίγους μήνες στο Blogger, τον καιρό που ξεκινούσα το SD, έχουν παραμείνει αδιόρθωτα. Λες και η εταιρία έχει παρατήσει εντελώς την ανάπτυξη της υπηρεσίας και ασχολείται με κάτι άλλο. Ίσως να πιστεύει ότι το Blogger δεν θέλει βελτιώσεις στον κώδικά του και ότι όλοι οι χρήστες είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι! Το πιο απλό πράγμα (και το πιο σημαντικό), το να δημιουργείς δηλαδή ένα νέο post στο blog σου, μέσα από το Blogger, μπορεί να εξελιχθεί σε μαρτύριο! Για παράδειγμα:



Μπορεί εκεί που γράφεις το κείμενο ενός post στον δαιμόνιο κειμενογράφο του Blogger (η Google τον αποκαλεί «επεξεργαστή εμπλουτισμένου κειμένου») και πατάς το «Δημοσίευση Ανάρτησης», να εκπλαγείς από το αποτέλεσμα της δημοσίευσής σου, όσο σίγουρος κι αν είσαι για αυτήν! Το κυρίως κείμενο μπορεί να βγαίνει εκτός του ορίου του post και δε μπορείς να το επιδιορθώσεις, ακόμη κι αν είσαι ο Γκουρού της HTML!
Και συνεχίζω... Απίστευτη ασυμβατότητα με το YouTube ή με άλλες υπηρεσίες Video. Επισυνάπτεις ένα βίντεο από την "Επεξεργασία HTML", επιστρέφεις στον κειμενογράφο και μια αλλαγή στο χρώμα ή ένα απλό Backspace (το άτιμο!) το εξαφανίζει!
Αδικαιολόγητη συμπεριφορά με τις μορφοποιήσεις κειμένου και απουσία αυτόματης εισαγωγής από το Word. Είναι τραγικό να μη μπορεί να διατηρηθεί το χρώμα και το μέγεθος μιας λέξης, μετά από τη δημοσίευσή ενός post.





Ύπουλη εισαγωγή εικόνων που τις περισσότερες φορές κολλάει και σε αναγκάζει να επαναλαμβάνεις συνεχώς τη διαδικασία από την αρχή. 
Μπορεί εκεί που γράφεις το post να εξαφανιστεί εντελώς από την οθόνη και να μείνεις με το πληκτρολόγιο στο χέρι.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε οποιοδήποτε browser και γλώσσα. Ευτυχώς που υπάρχει η αυτόματη αποθήκευση που γίνεται κάθε λίγα δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια πληκτρολόγησης ενός post. Είναι σωτήρια, καθώς ότι και να συμβεί στο post, κλείνεις το tab του browser, επιστρέφεις στην αποθηκευμένη έκδοσή του και όλα μέλι γάλα!

Αν κάποιος με ρωτούσε, οι παραπάνω ατέλειες δεν αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες, αλλά ουσιαστικά προβλήματα που χρειάζεται επειγόντως αντιμετώπιση. Ας σκεφτούμε ότι δεν έχουν όλοι οι χρήστες την απαιτούμενη πείρα για να ασχοληθούν με HTML. Ακόμα και οι χρήστες που απλά επικολλούν κώδικα HTML σε ένα post, χωρίς να επεξεργάζονται τα περιεχόμενά του, είναι αρκετά δύσκολο, μέσω blogger, να επεξεργαστούν ένα κείμενο για να κάνουν διορθώσεις ή να προσθέσουν περισσότερο υλικό.

Ελπίζω η Google να ενδιαφερθεί λιγάκι παραπάνω και να επιδιορθώσει το Blogger άμεσα. Οι δικές σας εμπειρίες;

7 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

iSokiN είπε...

Νομίζατε ότι ο δαίμον του googloτυπείου δε θα χτυπούσε σε αυτό το post; Απλά νομίζατε! Το bug χτύπησε ακόμη από την πρώτη κιόλας παράγραφο. Λέει λοιπόν:

"μπλα μπλα μπλα παρακαλώ την μαμά Google να γράψει μια γραμμή κώδικα σωτηρίας και για
-Enterο-
το Blogger, για να διορθώσει τα περιττά bugs."

Κανένα κουμπί "Enter" ή "Return" δεν χρησιμοποιήθηκε ανάμεσα στις δυο τελευταίες γραμμές!

Ευτυχώς αυτή τη φορά δε θα μπω στον κόπο να διορθώσω το λάθος!..

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς συγχαρητήρια για το μπλογκ! Σκέφτομαι να ξεκινήσω και εγώ ένα μπλογκ αλλά δεν ξέρω τι να επιλέξω: wordpress ή blogspot και γιατί?

iSokiN είπε...

Κοίτα σίγουρα με το Wordpress η ζωή σου θα γίνει ευκολότερη. Το blogger όμως προσφέρει 100% παραμετροποίηση ακόμη και στους free χρήστες.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Μάλλον θα ξεκινήσω με wordpress λόγω ασχετοσύνης...

Sandwichmaker είπε...

Το δικό μου παράπονο εάν εξαιρέσεις τις εικόνες είναι το TAB. Στον editor του νέου post ίσως να το παίρνει, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται πουθενά...

djmouzz είπε...

Δυστυχώς είναι όπως ακριβώς τα λες και ακόμη παραπάνω. Αν προσθέσεις μια φώτο και πατήσεις κανά Backspace κατά λάθος πρέπει να την ξαναπεράσεις από την αρχή, undo δεν υπάρχει και το χειρότερο όλο το κείμενο έχει την μορφοποίηση που κανείς δεν ξέρει από που προέρχεται.

Δοκίμασα να μεταπηδήσω στο pathfinder blogs για τα οποία είχα ακούσει διθυραμβικές κριτικές αλλά θα σας πω κάτι. Μάπα το καρπούζι...

Prince Of The City είπε...

Εγω εχω προβλημα με το youtube, ή με embed objects...

Αν το βαλω (πχ ενα βιντεο της youtube) ΠΡΙΝ γραψω, οτι γραψω παρακατω γινονται ενα συνοθυλευμα ακυρων ΗΤΜL λινκς!!!

Παντου προσθετει < A > < / A > και δε συμμαζευται η βλακεια.

Χρησιμοποιω Windows Live Writer κι ομως το προβλημα παραμενει...!



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!