Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τα Ratios!

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα διάφορα φορμά αναλογίας οθόνης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν ταινίες DVD έτσι όπως θα έπρεπε. Περίεργες λωρίδες πάνω από την εικόνα, μακρόστενα πρόσωπα ή εξαφανισμένοι ηθοποιοί είναι μερικά από αυτά που μπορεί να τραβήξει κάποιος προσπαθώντας να δει ένα dvd.


^ Δείγμα Κινηματογραφικής Ταινίας (2.39:1)

Κατ’ αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Υπάρχουν 3 διαφορετικά φορμά αναλογίας στις ταινίες και 2 στις τηλεοράσεις. Οι τελευταίες θα είναι είτε οι συνηθισμένες 4:3, είτε wide σε 16:9. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλεοπτικά προγράμματα. Μερικές από τις κινηματογραφικές παραγωγές γυρίζονται σε κάποιο από αυτά τα φορμά (κυρίως σε 16:9), ωστόσο οι μεγαλύτερες παραγωγές είναι γυρισμένες σε ευρύτερο κάδρο (2.39:1). Αυτά όμως τα αναλύσαμε σε προηγούμενο post.

Ρυθμίσεις συσκευών
Το φορμά που θα επιλέξετε στην τηλεόρασή σας θα πρέπει να είναι το φορμά της ίδιας της οθόνης σας και όχι αυτό της ταινίας που παρακολουθείτε. Αντίστοιχα η ίδια ρύθμιση θα πρέπει να υπάρχει και στη συσκευή DVD. Αν έχετε μια οθόνη 4:3 και δηλώσετε στο DVD ότι η τηλεόρασή σας είναι 16:9, τότε η εικόνα ενός dvd θα καλύψει όλη την οθόνη, όμως τα πρόσωπα θα φαίνονται μακρόστενα. Αν κάνετε το αντίθετο τότε οι λωρίδες θα διπλασιαστούν και εικόνα θα έχει μαζέψει…

Τηλεοράσεις 4:3
Αν έχετε μια τηλεόραση 4:3 τότε υπάρχουν 3 τρόποι για να δείτε σωστά μια κινηματογραφική ταινία (γυρισμένη σε κάδρο 2.39:1 ή σε 16:9). Ο ένας από αυτούς και ο πιο απλός, είναι να την δείτε αυτούσια με τις δυο μαύρες λωρίδες στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης σας.


^ Η ταινία σε 4:3, χωρίς τη χρήση Zoom

Αν σας ενοχλεί που ένα μεγάλο μέρος της οθόνης σας μένει ανεκμετάλλευτο τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική Zoom για να φέρετε πιο κοντά την εικόνα, χωρίς να επηρεαστούν οι υπότιτλοι. Με αυτή τη μέθοδο χάνουμε κάποια από την πληροφορία της εικόνας. Επίσης ενδέχεται να παρατηρηθούν κάποια ψεγάδια στην ποιότητα της εικόνας…


^ Η ταινία σε 4:3 με χρήση Zoom

Μερικά DVD υποστηρίζουν την λειτουργία του έξυπνου Zoom Pan&Scan. Η τεχνολογία αυτή σαρώνει την εικόνα της ταινίας και προσπαθεί να αναγνωρίσει την χρήσιμη σε αυτή πληροφορία. Αποφύγετέ την καθώς είναι αρκετά κουραστική σε σημείο που θα νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας!


^ Παράδειγμα τεχνικής Pan & Scan. Κάπως έτσι επιλέγονται τα πλάνα στη μεταφορά ταινιών στην τηλεόραση

Η τεχνική Pan&Scan χρησιμοποιείται και για την μεταφορά ταινιών κινηματογράφου στην τηλεόραση. Η παραπάνω εικόνα πως ακριβώς επιλέγονται τα πλάνα για μια τέτοια μεταφορα…

Τηλεοράσεις 16:9
Οι τηλεοράσεις wide έρχονται αντιμέτωπες με 2 από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φορμά. Αυτό των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε 4:3 και αυτό των ταινιών.


^ H ταινία σε τηλεόραση 16:9, χωρίς τη χρήση Zoom


^ H ταινία σε τηλεόραση 16:9 με χρήση Zoom

Αν μια εκπομπή 4:3 προβληθεί σε τηλεόραση 16:9 τότε τα πρόσωπα της εικόνας θα φαίνονται κάπως πλατιά και οι ηθοποιοί υπέρβαροι! Αν απενεργοποιήσουμε το άπλωμα (stretch) της εικόνας τότε εμφανίζεται ένα αρκετά μεγάλο κενό αριστερά και δεξιά αυτής. Η τεχνική Zoom μπορεί και πάλι να βοηθήσει ωστόσο και πάλι θα χάσουμε αρκετή πληροφορία από την εικόνα μας.


^ Εικόνα τυπικής τηλεόρασης 4:3


^ Εικόνα 4:3 σε τηλεόραση 16:9

Μερικές τηλεοράσεις ενσωματώνουν το λεγόμενο Smart Zoom, με το οποίο μπορούμε να δούμε καλύτερα τα πρόσωπα μιας εικόνας, χωρίς να χάσουμε πληροφορία από αυτήν. Η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται μαζεύοντας την εικόνα στα όρια των πλευρών της, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που υπάρχουν στο κέντρο να φαίνονται χωρίς παραμόρφωση.

^ Η ίδια εικόνα με χρήση του Smart Zoom. Παρατηρήστε πως τα πρόσωπα στο κέντρο της εικόνας φαίνονται καλύτερα από την προηγούμενη φωτογραφία, όμως στις άκρες η εικόνα μαζεύει αρκετά...

Οι προβολές ταινιών σε οθόνη 16:9 είναι μια εύκολη υπόθεση. Κατ’ αρχήν πολλά DVD είναι γυρισμένα σε φορμά 16:9 και δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία άλλη ρύθμιση. Για ταινίες που είναι γυρισμένες σε 2.39:1 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια από τις τεχνικές που περιέγραψα παραπάνω για τις τηλεοράσεις 4:3.

Αναπαραγωγή σε PC
Όλα τα προγράμματα αναπαραγωγής DVD (Power DVD, Win DVD κλπ.) έχουν επιλογές για την σωστή αποτύπωση της ταινίας στην οθόνη σας. Όπως και παραπάνω οι τεχνικές Zoom και Pan&Scan θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε την εικόνα προβολής. Το WinDVD παρέχει επίσης τη δυνατότητα σε κατόχους οθονών 16:9 να δουν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε πλήρη οθόνη με χρήση μιας έξυπνης τεχνολογίας zoom, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε τηλεοράσεις LCD. Αρνητικό είναι το ότι οι υπότιτλοι υφίστανται την ίδια παραμόρφωση με αποτέλεσμα τα γράμματα στο κέντρο της οθόνης να είναι πιο μεγάλα από αυτά στις άκρες!

2 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

αναλύεις χρήσιμα πράματα
δηλώνω φαν
ένα μεγάλο μπράβο
keep walking

iSokiN είπε...

Να σαι καλά Dim! Σε ευχαριστώ για την υποστήριξή.



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!