Το γεγονός του μήνα είναι η αναγνώριση του OpenDocument Format (odf) από το διεθνή οργανισμό ISO και η ήττα της Microsoft απέναντι στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της (Google, IBM, Yahoo κλπ). Το ανάλογο format της Microsoft απορρίφτηκε (όπως αναμενόταν), παρόλο που (σύμφωνα με την εταιρία) είχε μεγαλύτερη συμβατότητα με έγγραφα του Microsoft Office και υποστήριζε περισσότερες δυνατότητες για λογιστικά φύλλα (όπως macros, συναρτήσεις κ.α.).

Το MS Office δεν είναι πια μονόδρομος. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές που προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει ένα αξιόλογο έγγραφο. Παράλληλα εμφανίζονται για πρώτη φορά οι δικτυακές εφαρμογές γραφείου που μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε, να επεξεργαστούμε αλλά και να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε εγκατεστημένο κάποιο λογισμικό. Τέλος τρέχουν σε κάθε υπολογιστή που είναι συνδεμένος στο internet, σε όποια πλατφόρμα και αν ανήκει.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των εφαρμογών είναι πολλά. Τρέχουν εξ’ ολοκλήρου σε browser, υποστηρίζουν αρχεία από άλλες εφαρμογές (όπως το OpenOffice ή το MS Office), έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των αρχείων σας σε σελίδες HTML ή έγγραφα PDF και δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης ομαδικής εργασίας σε κοινόχρηστα αρχεία. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό, καθώς μπορείτε να δουλέψετε με τους συνεργάτες σας χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.

Σε αυτό το post θα γνωρίσουμε όλες τις αξιόλογες σουίτες γραφείων που προσφέρει σήμερα το web. Είναι όλες τους δωρεάν και δεν χρειάζονται εγκατάσταση.

Zoho Work Online



Οι εφαρμογές του Zoho καλύπτουν κάθε σας ανάγκη. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), πρόγραμμα λογιστικού φύλλου (Sheet), παρουσιάσεων (Show) και πρόσθετα εργαλεία όπως Meeting, Notebook, Planner, Mail και Chat.



Η δύναμη της σουίτας δε σταματάει εδώ. Με το zoho μπορείτε να δημιουργήσετε φόρμες εισαγωγής δεδομένων, βάσεις για τη διαχείριση τους, ενώ έχετε στα χέρια σας ένα αξεπέραστο σύστημα διαδικτυακής επικοινωνίας, για να οργανώσετε την εργασία σας. Τέλος προσφέρεται δωρεάν εφαρμογή CRM (μέχρι 3 χρήστες).

Δοκιμάστε το!

Think Free



Το Think Free φαντάζομαι ότι μερικοί από σας θα το ακούνε για πρώτη φορά! Κι όμως, είναι η καλύτερη σουίτα εφαρμογών στο διαδίκτυο (είδατε τι κάνει η διαφήμιση). Το περιβάλλον εργασίας είναι παρόμοιο με αυτό των εφαρμογών της Microsoft (αυτό της προηγούμενης γενιάς). Δε χρειάζεται να προσαρμοστείτε με κάτι διαφορετικό καθώς τα πάντα βρίσκονται εκεί που έχετε συνηθίσει!

Το Think Free προσφέρει εφαρμογές για την επεξεργασία κειμένων, λογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων. Οι εφαρμογές του μπορούν να αξιοποιηθούν και εκτός web, αφού κυκλοφορεί και σαν desktop εφαρμογή.

Δοκιμάστε το!

Zimbra



Μπορεί η σουίτα αυτή να μη περιλαμβάνει πρόγραμμα για την δημιουργία παρουσιάσεων ωστόσο εάν την επισκεφθείτε θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα απίστευτα εύχρηστο και δυνατό προϊόν που θα βοηθήσει την ομάδα σας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το έργο της.



Περιλαμβάνει ικανότατο επεξεργαστή κειμένου και λογιστικών φύλλων, επαναστατικό διαχειριστή email, RSS Feeds, συζητήσεων, ημερολογίου, βιβλίου επαφών, αρχειοθέτησης και άλλες χρήσιμες δυνατότητες όπως φιλικό περιβάλλον διαχείρισης, themes, Yahoo Map, Assistant και πολλά άλλα.

Πρόσφατα η Yahoo εξαγόρασε την εταιρία, ωστόσο τίποτα δεν θα αλλάξει (προς το παρόν) όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει.

Δοκιμάστε το!

Google
Θα μπορούσε η Google να μην δημιουργήσει μια τέτοια υπηρεσία; Μάλλον όχι! Η εταιρία προσφέρει ένα ελαφρώς πιο λιτό πακέτο εφαρμογών. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αρχεία κειμένου (Docs), λογιστικά φύλλα (spreadsheets) αλλά και παρουσιάσεις (Presentations).



Η διαχείριση των εγγράφων γίνεται από έναν κεντρικό παράθυρο στο οποίο εμφανίζονται όλα τα αρχεία του χρήστη. Είναι δυνατή η δημιουργία φακέλων για την ταξινόμησή τους. Μαζί με το Google Calendar, η σουίτα εφαρμογών της Google προσφέρει τα βασικά για την δημιουργία και επεξεργασία ομαδικών εγγράφων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για όλους τους browsers και το περιβάλλον εργασίας είναι λιγάκι «άδειο» σε σχέση με αυτό του zoho. Θετικό είναι ότι μπορείτε να κάνετε login με τον κεντρικό λογαριασμό σας, χωρίς να απαιτείται εκ νέου δημιουργία χρήστη…

Δοκιμάστε το!

Ajax13


Το Ajax13 διαφέρει λιγάκι από τα υπόλοιπα που παρουσιάζονται. Εκτός από τις τρεις γνωστές εφαρμογές γραφείου προσφέρει ακόμη και εφαρμογή σχεδιασμού γραφικών, πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής αλλά και το ajaxWindows, το οποίο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα αρχεία σας με τη βοήθεια του ajax Desktop! (Καλό αλλά απαγορευτικά βαρύ)



Όλες οι εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν, ενώ όλες υποστηρίζουν αποκλειστικά (ή κάπως αποκλειστικά) τον Mozilla Firefox. Το όνομα της υπηρεσίας προδίδει και τη γλώσσα προγραμματισμού της!

Δοκιμάστε το!

gOffice



Το gOffice είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μείνουν ικανοποιημένοι με τις παραπάνω προτάσεις. Και εδώ θα βρείτε ένα πλούσιο περιβάλλον εργασίας, παρόμοιο με αυτό του Microsoft Office. Πέρα από τις τρεις βασικές εφαρμογές θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα λύση για Desktop Publishing.

Δοκιμάστε το!

Φυσικά υπάρχει και το Microsoft Office Live αλλά δεν είναι δωρεάν υπηρεσία!

Διαβάστε ακόμη στο internet...
Γιατί το ODF κατάφερε να νικήσει το format της Micsoft;

3 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:

Ανώνυμος είπε...

Yes if the truth be known, in some moments I can bruit about that I approve of with you, but you may be in the light of other options.
to the article there is stationary a without question as you did in the downgrade issue of this beg www.google.com/ie?as_q=nod32 antivirus system 2.70.23 ?
I noticed the axiom you suffer with not used. Or you profit by the dark methods of inspiriting of the resource. I suffer with a week and do necheg

Ανώνυμος είπε...

missouri car insurance Ha ha... I was just surfing around and took a look at these comments. I can't believe there's still this much interest. Thanks for writing about this. Erica - texas car insurance

Louis είπε...

Thanks for sharing!
maybe you like to download ringtone free for mobile here:
hip hop ringtones,
electronica ringtones,
dance ringtones,



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!