Η ιστορία του iPod


Ίσως μερικοί να αναρωτιούνται ότι αν δεν είχε επιστρέψει ο Steve Jobs στην Apple, η μουσική βιομηχανία και το internet δε θα ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο βρίσκονται σήμερα. Με την έλευση του iPod η μουσική φτάνει στον υπολογιστή σου με μόλις 1€ το κομμάτι, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις το album, χωρίς συνδρομές και πλέον χωρίς κλειδώματα DRM! Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι…


^ Αυτή ήταν η πρώτη ιστορική παρουσίαση του iPod.


Αυτό ήταν το πρώτο iPod που κυκλοφόρησε ποτέ (23 Οκτωβρίου 2001). Απευθυνόταν μόνο σε χρήστες Mac, υποστήριζε μονάχα FireWire (καθώς το usb 2.0 δεν είχε ακόμα εμφανιστεί στην αγορά) και χωρούσε μέχρι και 8GB μουσικής! Το κόστος του ήταν περίπου στα 450 με 500€.


Στις 17 Ιουλίου 2002 κυκλοφορούν τα μοντέλα 10 και 20GB. To μηχανικό wheel αντικαταστάθηκε από μια επιφάνια που μπορούσες να αγγίξεις και να μετακινηθείς στα εκατοντάδες τραγούδια της βιβλιοθήκης σου άμεσα. (το γνωστό touch-wheel) Παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το ηλεκτρονικό κατάστημα του iTunes (που ήταν ήδη εφαρμογή που έτρεχε στους υπολογιστές Mac).



Η Τρίτη γενιά iPod άλλαξε λιγάκι σχεδιασμό. Τα πλήκτρα 4 κατευθύνσεων αντικαταστάθηκαν από 4 πλήκτρα αφής με φωτισμό backlight. Το iPod για πρώτη φορά υποστηρίζει usb (χωρίς δυνατότητα φόρτισης από αυτό) και αγγίζει τα 40GB. Οι αντίπαλες εταιρίες κυκλοφορούν αντίστοιχα μοντέλα mp3 με σκληρό δίσκο, κοιτάζοντας το στα μάτια!

Στις 19 Ιουλίου 2004 το iPod αποκτά έγχρωμη οθόνη. Για πρώτη φορά μπορεί κανείς να ακούει μουσική βλέποντας slideshow με τις φωτογραφίες του… Το Click Wheel (το χειριστήριο που υπάρχει και σήμερα στα τελευταία μοντέλα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά! Τα πλήκτρα της συσκευής «ενσωματώνονται» στη ροδέλα αφής.


Το τελευταίο μοντέλο του iPod κυκλοφορεί στις 12 Οκτοβρίου 2005. Η Πέμπτη γενιά μπορεί να αναπαράγει βίντεο ποιότητας Quick Time. Η Apple εγκαινιάζει το νέο της ηλεκτρονικό κατάστημα ταινιών. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το μοντέλο 80GB με ακόμη καλύτερα ακουστικά, δυνατότητα αναζήτησης τραγουδιών στη βιβλιοθήκη και μερικές άλλες βελτιώσεις. Παράλληλα δημιουργείται νέο τμήμα στο iTunes με παιχνίδια (εταιριών όπως η EA) για το iPod.


H Apple, βελτιώνοντας το iPod και βλέποντας ότι η συσκευή είναι ασυνήθιστα ακριβή, δημιουργεί υπο-εκδόσεις της σε μικρότερο μέγεθος και με λιγότερες δυνατότητες. Έτσι κυκλοφορεί τη σειρά iPod Mini λίγο μετά από το iPod Photo. Γίνεται αμέσως ιδανική επιλογή για άτομα που δεν θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία για μια συσκευή που ποτέ δε θα χρησιμοποιήσουν στο maximum. (Ε πόση μουσική να χωρέσεις σε 40GB)

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του iPod 5g, το iPod Nano κάνει το ντεμπούτο του στην παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για ένα mp3 – gadget που συγκλονίζει τους πάντες με το απίστευτα μικρό του σχήμα και βάρος και γίνεται άμεσα ανάρπαστο από το νεανικό κοινό. Με δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του iPod Photo και την τεχνολογία του iPod 5g το iPod Nano ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις της εταιρίας. Το σημερινό μοντέλο φτάνει
στα 8GB και παίζει ασταμάτητα για 24 ολόκληρες ώρες!

Το φθηνότερο μοντέλο της εταιρίας έχει την ονομασία Shuffle (ή αλλιώς «ότι να ναι») και απευθύνεται στην budget κατηγορία χρηστών. Δεν έχει οθόνη (!) κι έτσι δεν μπορείτε να επιλέξετε το τραγούδι που θέλετε να παίξει (!). Μπορεί όμως να παίζει τυχαία τα τραγούδια της playlist σας, κάτι που φυσικά είναι ανεκτίμητο!!!



Το δεύτερο και τελευταίο μοντέλο είναι απίστευτα μικρό σε μέγεθος και κοστίζει περίπου 90€. Ιδανικό για αυτούς που θέλουν να πετάξουν 90€ σε ένα mp3όφωνο χωρίς οθόνη μόνο και μόνο επειδή είναι Apple!



Aυτές είναι οι συσκευές iPod που έχουν κατακτήσει την αγορά και που έβγαλαν την Apple από το οικονομικό της αδιέξοδο. Στη νέα σειρά αναρτήσεων του Something Digital θα δώσουμε στους κατόχους iPod συσκευών, αυτό που πραγματικά χρειάζονται! Tips & Tricks, κόλπα, συμβουλές, software, gadgets και ότι άλλο θα πρέπει να γνωρίζει ένας podder που σέβεται τον εαυτό του!

Μερικά posts δε θα αφορούν μονάχα το iPod, αλλά τους κατόχους συσκευών οποιαδήποτε μάρκας (πχ Creative, iRiver κλπ), ακόμα και κινητών τηλεφώνων (όπως η εξαιρετική σειρά Walkman της Sony Ericsson ή τα μοντέλα ExpressMusic της Nokia…)

Για την καλύτερη διευκόλυνσή σας θα δημιουργηθούν 2 νέες κατηγορίες. Στην πρώτη θα βρίσκετε, σκέψεις, παρουσιάσεις, προεκτάσεις και εμπειρίες από το iPod και στη δεύτερη κόλπα, συμβουλές, εφαρμογές, οδηγούς και ότι άλλο θα βοηθήσει τους κατόχους της συσκευής. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι γιατί εδώ είναι αυτό το κάτι ψηφιακό που χρειάζεστε…


0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!