5+1 Tips που θα αλλάξουν τη σχέση σας με το iTunes!



Ωραία σας πείσανε να εγκαταστήσετε το iTunes! Βάλατε σε αυτό όλη σας τη μουσική βιβλιοθήκη. Και τώρα; Πως θα βρείτε αυτό που θέλετε να παίξει; Πως θα διαχειριστείτε όλη σας τη μουσική; Πως θα εξασφαλίσετε ότι η συλλογή σας θα μείνει ανέπαφη ότι κι αν συμβεί στον υπολογιστή σας; Ησυχάστε! Το SD είναι εδώ! Οι επόμενες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε το iTunes. Απαραίτητες για κάθε χρήστη iPod.

[1] Παίζω και μαθαίνω
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράγματα μέσα σας! Το iTunes δεν είναι ένα πρόγραμμα που απλά παίζει μουσική! Είναι μια εφαρμογή που μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε όλη σας τη μουσική συλλογή σε ένα μέρος για να βρίσκετε πάντα αυτό που θέλετε να παίξει, χωρίς να χάνεστε στους εκατομμύρια φακέλους του windows explorer. Όλη η λειτουργία του iTunes συνοψίζεται σε 3 κινήσεις:



Βάλε: Για να εισάγετε κάποιο φάκελο ή κομμάτι στο πρόγραμμα απλά κάντε drag & drop στη Library του iTunes.



Παίξε: Για να ακούσετε κάτι συγκεκριμένο γράψτε το όνομα του καλλιτέχνη, του κομματιού ή του δίσκου στο πεδίο Search. Σε ένα δευτερόλεπτο το τραγούδι θα έχει ξεκινήσει. (αρκεί βέβαια να υπάρχει στον υπολογιστή σας! ;)



Βγάλε: Θέλετε να αντιγράψετε τραγούδια σε ένα cd ή να τα μεταφέρετε με ένα flash ή κινητό; Και πάλι δε χρειάζεται να ψάχνετε σε φακέλους! Βρείτε τα τραγούδια σας στο iTunes, κάντε drag & drop σε ένα φάκελο της επιλογής σας και αυτό ήταν!

[2] The Lord Of the List
Πόσες φορές έχετε κάτσει να φτιάξετε μια λίστα αναπαραγωγής (call me playlist…) σε έναν mp3 player; Πόσες φορές αυτή καταστράφηκε λόγο αλλαγής στη θέση των αρχείων ή εξαιτίας ενός format που κάνατε στον υπολογιστή σας; Μερικές φορές είναι προτιμότερο να ομαδοποιούμε τραγούδια που μας αρέσουν από διάφορους δίσκους… Δημιουργώντας απλά ένα φάκελο στο PC μας και τοποθετώντας τα σε αυτόν δεν λύνεται το πρόβλημα, αφού και δε μπορούμε να καθορίσουμε τη σειρά αναπαραγωγής και σπαταλούμε χώρο στο δίσκο χωρίς λόγο…



Το iTunes λειτουργεί αποκλειστικά με playlists. Επιλέξτε File -> New Playlist και (πάλι με drag & drop) εισάγετε σε αυτήν τραγούδια από το iTunes ή από κάποιο εξωτερικό φάκελο (Στην περίπτωση που κάνετε το δεύτερο, τα κομμάτια θα μπουν και στην Library του iTunes).



Για εσάς που βαριέστε περισσότερο το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα playlist ανάλογα με τα κριτήρια που θα του δώσετε. Επιλέξτε File -> New Smart Playlist και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί καθορίστε τους κανόνες που θέλετε να ικανοποιούν τα τραγούδια που θα μπουν στη λίστα.

Με τον καιρό το iTunes «σας μαθαίνει» και γνωρίζει ποια τραγούδια σας αρέσουν και ποια όχι. Αυτό γίνεται με το rating που μπορείτε εσείς να δώσετε σε κάποιο τραγούδι και με τους play counter (πόσες φορές έχετε ακούσει ένα τραγούδι) και skip counter (πόσες φορές το αλλάξατε ενώ έπαιζε). Μια αυτόματη playlist του στυλ “The Top 100 Most Played” ή “Top Rated Songs” μπορεί να φανεί ιδανική λύση σε μέρες που δε θα έχετε τι να ακούσετε…

[3] Ρυθμίστε τα πάντα!
Ένα πρόγραμμα σαν το iTunes θα ήταν άχρηστο αν τα αρχεία σας δεν είχαν ετικέτες (ID Tags). Κάθε πρόγραμμα αναπαραγωγής έχει ένα υποπρόγραμμα επεξεργασίας ετικετών αλλά θα πάθετε την πλάκα σας με αυτό που θα δείτε στο iTunes! Επιλέξτε λοιπόν ένα τραγούδι και με δεξί κλικ την επιλογή Get Info.



Στο Summary θα βρείτε πληροφορίες για το αρχείο mp3, πότε το εισάγατε στο iTunes, πότε έπαιξε για τελευταία φορά, πόσες φορές το έχετε ακούσει καθώς και πληροφορίες για την κωδικοποίησή του.

Στην καρτέλα Info μπορείτε να επεξεργαστείτε τα Tags του κομματιού, όπως το όνομα του καλλιτέχνη, τον τίτλο κλπ. Το πεδίο Grouping χρησιμοποιείται για να καθορίσετε τις συλλογές σας στο iPod. Το checkbox που θα βρείτε πιο κάτω δηλώνει στο iTunes ότι το τραγούδι είναι μέρος κάποιας συλλογής.



Τα Options ρυθμίζουν ότι έχει να κάνει με την αναπαραγωγή του κομματιού από το iTunes. Η ένταση του, ο EQ που θα ενεργοποιείται όταν παίζει, το rating και οι χρόνοι έναρξης και λήξης θα σας δώσουν τον απόλυτο έλεγχο. Η επιλογή Remember playback position είναι ιδανική για Podcasts. Κρατάει το σημείο απ’ όπου σταμάτησε η αναπαραγωγή του αρχείου, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα το ακούσετε να συνεχίσει από εκεί. Οι άλλες δυο επιλογές αφορούν τις random playlists.

Αν επιλέξετε πολλαπλά κομμάτια τότε θα εμφανιστεί ένα άλλο παράθυρο, το οποίο θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τα tags των επιλεγμένων κομματιών ομαδικά.



[4] Album Artwork
Το iTunes μπορεί να βρει τα εξώφυλλα των δίσκων σας αρκεί να έχετε λογαριασμό. Αφού σιγουρευτείτε ότι στα τραγούδια υπάρχει όνομα καλλιτέχνη και άλμπουμ, επιλέξτε μια playlist (ή ένα τραγούδι) και με δεξί κλικ την επιλογή Get Artwork. Το iTunes θα αναζητήσει αυτόματα το artwork όλων των κομματιών που επιλέξατε. Τώρα ενεργοποιείστε το Cover Flow View (Ctrl+Alt+5) και παίξτε μαζί τους!

[5] Πάρτε Αντίγραφα Ασφαλείας!
Η Library του iTunes κρατάει τόσες πληροφορίες για τη μουσική σας που θα ήταν άχρηστο αν την χάνατε μετά από κάθε format. Υπάρχουν 3 τρόποι για να κρατήσετε την Library του iTunes. Ο ένας είναι να κάνετε Export την Library σε ένα αρχείο XML. Ο δεύτερος είναι η δυνατότητα Backup to Disc που σας δίνει το ίδιο το iTunes. Αυτή ταξινομεί αυτόματα τα τραγούδια σας σε φακέλους και τα αποθηκεύει σε ένα δίσκο της επιλογής σας.



Ο τρίτος τρόπος είναι unofficial αλλά αρκετά πιο αποτελεσματικός! Ο φάκελος που αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες για την Library του iTunes είναι «Η μουσική μου» των Windows. Αντιγράψτε το φάκελο iTunes κάπου αλλού και επαναφέρετέ τον μετά από κάποιο format αφού εγκαταστήσετε το iTunes. Προσέξτε όμως! Τα αρχεία σας (μουσική, βίντεο…) θα πρέπει να μην αλλάξουν θέση στο δίσκο, διαφορετικά το iTunes θα είναι αδύνατον να τα αναγνωρίσει. Με την τελευταία τεχνική σώζονται όλες οι πληροφορίες και τα tags των κομματιών σας.

[+1] Hacks στην Library του iTunes
Το iTunes κρατάει όλες τις πληροφορίες σε ένα αρχείο XML. Εκεί βρίσκονται τα τραγούδια, τα βίντεο, τα tags τους και οι ρυθμίσεις που έχετε κάνει για αυτά. Το αρχείο βρίσκεται στον κεντρικό φάκελο του iTunes (στο «Η μουσική μου») και έχει τίτλο iTunes Music Library.xml.



Ανοίγοντας αυτό το αρχείο με κάποιον editor μπορείτε να τροποποιήσετε τα δεδομένα της Library. Προσοχή όμως! Αν κάνετε κάποιο λάθος το πρόγραμμα θα απορρίψει το αρχείο και όλη η Library θα πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να πάρετε ένα backup του αρχείου στο δίσκο. Να σημειώσω εδώ ότι το iTunes κρατάει backup ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ίδιο φάκελο.

Τι θα κερδίσετε όμως με μια επέμβαση στο αρχείο αυτό; Ας υποθέσουμε ότι κρατάτε όλη σας τη μουσική σε ένα δεύτερο σκληρό που τα Windows τον έχουν βαπτίσει σαν D! Αν κάνετε format και αλλάξετε ιεραρχία στους δίσκους σας, τα Windows πού πιθανόν να τον δούν με άλλο μάτι (εεε όνομα) και να μη σας αφήσουν να το αλλάξετε. Με μια απλή επέμβαση στο iTunes Music Library.xml, κάνετε Find & Replace και αλλάζετε όνομα μονάδας δίσκου! Δύσκολο;

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!