Όλοι τα έχουμε μπλέξει λιγάκι με τις γλώσσες προγραμματισμού για ιντερνετικές εφαρμογές! Όσοι σκοπεύουν να μυηθούν στον χώρο του web development θα δυσκολευτούν λιγάκι να ξεχωρίσουν μια γλώσσα για να μάθουν, ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν… Ακόμη μια λοιπόν σας χτυπάει την πόρτα και δε σκοπεύει να τα παρατήσει μέχρι να την ανοίξετε!
- Και είναι καλό αυτό τώρα;
- Keep reading…
Όπως ξέρετε η Adobe έχει εξαγοράσει την Macromedia και συνεχίζει να κυκλοφορεί τα προϊόντα της με την δική της επωνυμία. Το Flex είναι παλιός καρπός της που από την έκδοση 1.5 εντυπωσίασε πολλούς developers σε όλο τον κόσμο. Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί και η τρίτη έκδοση που ακόμη βρίσκεται σε beta στάδιο.
Σε τι διαφέρει όμως το Adobe Flex από τις άλλες γλώσσες;
Ας τα πάρουμε από την αρχή! Η Flex είναι μια γλώσσα για να δημιουργεί κανείς τις λεγόμενες RIA (Εφαρμογές Ίντερνετ με πλούσιο περιεχόμενο…) όπως οι ColdFusion, ASP, PHP κλπ. Ο προγραμματιστής σε αυτές τις γλώσσες δημιουργεί φόρμες HTML και γράφει κώδικα για το κάθε στοιχείο τους, περιγράφοντας πως θα συμπεριφερθεί αν ο χρήστης αλληλεπιδράσει μαζί του.
Για παράδειγμα σε μια φόρμα εισαγωγής σε μια εφαρμογή αλληλογραφίας, ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει το όνομα και τον κωδικό του στα αντίστοιχα textboxes και στη συνέχεια να πατήσει το κουμπί Είσοδος. Αν ο χρήστης δεν εισάγει τον κωδικό σωστά ή παραλείψει αυτό το βήμα, τότε ένα μήνυμα θα εμφανιστεί δίπλα από το ανάλογο textbox με κόκκινα γράμματα…
Αυτές οι εφαρμογές (τύπου ASP, PHP κλπ.) τρέχουν σε περιβάλλον server και ενεργοποιούνται μονάχα αν ο χρήστης κάνει κάποια ενέργεια, στέλνοντας δεδομένα της σελίδας πίσω στο server (post-back) με ένα request. Ο server αναλύει τις κινήσεις του χρήστη και επιστρέφει στον browser μια ενημερωμένη σελίδα μορφής HTML. Οι τεχνικές αυτές υλοποιούνται με sessions, cookies κλπ…
Σε αντίθεση με αυτήν την τεχνική οι εφαρμογές του Adobe Flex τρέχουν σε περιβάλλον χρήστη, χωρίς να χρειάζονται post-back αιτήσεις από αυτόν προς τον server. Έτσι οι εφαρμογές μας εμφανίζουν άμεσα τα ζητούμενα αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και ενοχλητικά φλας!
Για παράδειγμα αν ο χρήστης ζητούσε να δει τα mails που υπάρχουν στο inbox του, σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον προγραμματισμού, η σελίδα θα άσπριζε και ο browser θα περίμενε από τον server για να του επιστρέψει τη λίστα με τα μηνύματα. Σε περιβάλλον flex αυτό θα γινόταν άμεσα χωρίς να χρειαζόταν επικοινωνία με το server.
Το ότι οι εφαρμογές τρέχουν στον υπολογιστή του χρήστη μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτή τη φορά οι εφαρμογές μας είναι ζωντανές και αντιδρούν ευκολότερα σε συντομεύσεις, κινήσεις ποντικιού κλπ. Ήχος, εικόνα, κίνηση και διάφορα εφέ είναι πλέον ευκολότερα σε υλοποίηση.
Όλα αυτά με τη χρήση της τεχνολογίας Flash! (Πάθαμε την πλάκα μας;) Ναι! Οι εφαρμογές σας θα τρέχουν παντού και πάντα! Αντίο DCOM, ActiveX και άλλες εκνευριστικές συνήθειες! Συμπέρασμα: Γρηγορότερα sites, ομορφότερα, πιο εντυπωσιακά, πιο ευέλικτα και χωρίς περίεργα παράθυρα pop-up που ζητούν αποδοχή εγκατάστασης (άλλο ένα σημείο που ο IE μας τα κάνει μαντάρα!)
Είναι όλα τόσο ρόδινα όσο ακούγονται;
Θα αναρωτιέστε φυσικά τι αφήνω πίσω; Τέτοιες ευκολίες θα έχουν και τα μειονεκτήματά τους! Για ακόμη μια φορά έχετε δίκιο! Οι εφαρμογές Adobe Flex έχουν όλα τα μειονεκτήματα των ActionScript εφαρμογών flash! Μην ξεχνάτε ότι το αποτέλεσμα μιας εφαρμογής Flex δεν είναι μια σελίδα web. Ξεχάστε λοιπόν εφαρμογές που χρειάζονται απλές σελίδες web (mobile internet) ή αυτές που η ταχύτητα δεν είναι με το μέρος του developer. Οι εφαρμογές Flex αργούν να φορτώσουν πολύ περισσότερο από μια σελίδα web, καθώς τρέχουν στον υπολογιστή σας, σε αντίθεση με μια εφαρμογή ΑSP για παράδειγμα όπου ο browser σας εμφανίζει απλά μια ιστοσελίδα…
Όπως πολύ καλά και πάλι καταλάβατε (είστε στα φόρτε σας σήμερα!), το Adobe Flex εξυπηρετεί κυρίως τους σχεδιαστές ιστοσελίδων σε περιβάλλον CS3, δίνοντας αυτό το κάτι προγραμματιστικό που τους έλειπε. Μπορείτε να δείτε δοκιμαστικές εφαρμογές Flex για να διαπιστώσετε τι πραγματικά μπορεί να κάνει το εργαλείο της Adobe. Όρεξη για πειραματισμό; Κατεβάστε την trial έκδοση του Builder και ξεκινήστε αμέσως! Βρείτε περισσότερα στην κοινότητα της γλώσσας.
Κάτι τελευταίο… Όσοι επιλέξουν Flex για τις εφαρμογές τους θα χαρούν να μάθουν ότι η Adobe έχει βλέψεις open-source.
0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:
Δημοσίευση σχολίου