Φαντάζομαι ότι εάν κάποιος σας έλεγε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή antivirus στο κινητό σας τηλέφωνο θα τον κοιτούσατε παράξενα! Στην πραγματικότητα όμως ένα κινητό έχει πολύ περισσότερους κινδύνους να αντιμετωπίσει απ’ όσους μπορεί κάποιος να φανταστεί…

Οι κάτοχοι προηγούμενης γενιάς κινητών Nokia (πχ. σειράς N ή 6ΧΧΧ), την περίοδο που πρωτοεμφανίστηκε το Bluetooth, θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι το τι μπορεί να πάθει κάποιος που δεν προσέχει τι εφαρμογές εγκαθιστά… Οι κακές φήμες οδήγησαν την εταιρία να θωρακίσει το λογισμικό του Bluetooth της και να ενσωματώσει εφαρμογές antivirus (trial) στα τελευταία της μοντέλα.

Όσο προχωράει η τεχνολογία τόσο περισσότερο εξελίσσονται τα κινητά τηλέφωνα, αποκτώντας συνεχώς νέες δυνατότητες συνδεσιμότητας αλλά και ανάπτυξης εφαρμογών. Σε λίγο καιρό ένα firewall στο κινητό θα είναι το ίδιο χρήσιμο με ένα αντίστοιχο σε υπολογιστή. Ίσως και πολύ περισσότερο. (Σκεφθείτε πόσα περισσότερα μπορεί να μάθει κάποιος αν καταφέρει να εισβάλλει στα αρχεία του κινητού σας!)

Οι Παγίδες 
Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Είσαστε σε κάποιο δημόσιο χώρο. Έχετε ενεργό το Bluetooth της συσκευής σας (προφανώς επειδή χρησιμοποιείτε κάποιο handset) και κάποιος κακόβουλος σας στέλνει ένα νέο μήνυμα. Αν έχετε ρυθμίσει την συσκευή σας να είναι ορατή σε όλους, τότε θα λάβετε ειδοποίηση. Αν τελικά αποδεχθείτε την σύνδεση τότε πολύ πιθανόν το αρχείο που θα λάβετε να είναι κάποια εφαρμογή. Ε… Αν εγκαταστήσετε και την εφαρμογή (πολλές φορές από περιέργεια), τότε ο ιός θα εισβάλει στη συσκευή σας!

Φυσικά θα μου πείτε ότι όλα τα παραπάνω είναι υπερβολικά και μπορούν να συμβούν μονάχα εάν κάποιος έχει τέτοιες προθέσεις απέναντί σας. Εδώ όμως θα πρέπει να σκεφτείτε ότι αν κάτι χαρακτηρίζει έναν ιό, είναι ο τρόπος εξάπλωσής του! Έτσι άλλες συσκευές μπορεί να σας στέλνουν το μολυσμένο αρχείο χωρίς ο κάτοχός τους να το έχει επιτρέψει.

Τώρα θα μου πείτε ότι “Σιγά μην εισβάλλει ιός στο δικό μου κινητό»! Εντάξει ποιος από σας πατάει accept σε κάθε αρχείο που λαμβάνει με Bluetooth ή ακόμα χειρότερα ποιος τελικά το εγκαθιστά! Βασικός κανόνας της αποτελεσματικής ασφάλειας που παρέχει μια συσκευή είναι οι χρήστες της να γνωρίζουν τρόπους προφύλαξης από απειλές.

Κι εδώ όμως μερικοί μπορούν να σας πιάσουν αδιάβαστο. Σε μερικά μοντέλα κινητών τα θέματα προσαρμογής (themes) είναι αρχεία .sis. Τα αρχεία αυτά είναι στην πραγματικότητα προγράμματα, τα οποία εγκαθίστανται στο κινητό. Αν λοιπόν κατεβάσετε ένα τέτοιο αρχείο και το εγκαταστήσετε στο κινητό σας, ποτέ δε θα μπορείτε να είσαστε σίγουροι για την πραγματική του δράση. Παράλληλα πολλοί ιοί συστήνονται στους χρήστες σαν πραγματικές εφαρμογές ή σαν αναβαθμίσεις του λογισμικού της συσκευής.

Πως ενεργούμε;
Όπως και για χρήστες υπολογιστών, έτσι και οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να ενημερωθούν για τρόπους προστασίας. Αν οι κινητές συσκευές χρησιμοποιούνται ουσιαστικά στην επιχείρησή σας (για παράδειγμα ένα εστιατόριο ή bar), θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας να λειτουργεί «αμυντικά». Ακόμη και αν είστε απλός χρήστης κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας τα παρακάτω:

Δεν επιτρέπουμε ποτέ σε όλες τις συσκευές να έχουν πρόσβαση στο κινητό μας με οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας (πχ. Bluetooth, WiFi κλπ.)
Δεν αποδεχόμαστε κλήσεις ή αρχεία από οποιαδήποτε άλλη συσκευή, πριν σιγουρευτούμε για τον αποστολέα τους.
Προσέχουμε κινητά που ο κάτοχός τους υποψιάζεται ότι κάτι «έχουν κολλήσει» και δεν δεχόμαστε υλικό από αυτά.
Ενημερώνουμε το κινητό μας με τις τελευταίες εκδόσεις εφαρμογών και λειτουργικού ΜΟΝΑΧΑ από την κατασκευάστρια εταιρία και όχι από τρίτους.
Αν το κινητό μας έχει ευαίσθητα δεδομένα τα προστατεύουμε με μια εφαρμογή κρυπτογράφησης και ΠΟΤΕ δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα σαν καταχωρήσεις ημερολογίου ή notepad!
Για να αποφύγουμε καταστάσεις πανικού εγκαθιστούμε μια εφαρμογή προστασίας…



Οι εφαρμογές
Το περιβάλλον είναι ευνοϊκότατο για την ανάπτυξη νέου κλάδου προγραμμάτων ασφαλείας για κινητά. Ήδη οι μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν κυκλοφορήσει αντίστοιχα προϊόντα, εδώ και πολύ καιρό. Στόχος τους είναι να παρέχουν αξεπέραστη προστασία σε μεγάλους οργανισμούς, ενισχύοντας τα επαγγελματικά πακέτα εφαρμογών της κάθε εταιρίας.



Τόσο η Symantec όσο και ο Kaspersky έχουν αξιόλογα προγράμματα Antivirus και Mobile Security (συνδυασμός antivirus και firewall) για κάθε πλατφόρμα. Η εφαρμογή που ξεχωρίζει απ’ όλες τις άλλες, για την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητά της, είναι το Mobile Security της F-Secure. Μπορείτε να δοκιμάσετε την εφαρμογή για 30 μέρες, αφού δώσετε το e-mail σας. Δείτε ακόμη και τη λύση του BitDefender.

Διαβάστε στο Internet
Πόσο σημαντικοί είναι οι ιοί για κινητά; (Άρθρο του Network Magazine)

Βρείτε αυτό που χρειάζεται το κινητό σας στο SD!

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!