Θυμάμαι που ήμουν μικρός και είχα πρωτο-ανακαλύψει τις τρισδιάστατες κάρτες γραφικών! Δεν ήξερα τι ακριβώς έκαναν αλλά εντυπωσιαζόμουν από την ιδέα της τρίτης διάστασης! Αργότερα απέκτησα κι εγώ μια! Το Tomb Raider ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που αξιοποιούσαν αυτήν την τεχνολογία.

- Μας τα ‘χεις πρήξει με το Tomb Raider!
- Είπαμε αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στη Lara Croft! Τα παράπονά σου στο guestbook!
- Πρόσεχε γιατί σου θα φέρω την κατσίκα από το άλλο σου blog και θα της πω να εγκατασταθεί σε αυτό!
- Όχι!!! Μη!
- Νομίζω ότι βρήκα το ευαίσθητο σημείο σου! Μουχαχα…




Η πρώτη μου κάρτα γραφικών ήταν η Viper Riva TNT, της Diamond και η πρώτη μου επαφή με την τρίτη* διάσταση ήταν μέσα από τα demos της πρωτοεμφανιζόμενης nVidia. (Τότε το φαβορί στους επεξεργαστές γραφικών ήταν η Voodoo…) Έψαχνα συνεχώς για τέτοια demos τρισδιάστατων γραφικών. Βέβαια τότε δεν υπήρχε το σημερινό internet και τα πράγματα ήταν κάπως πιο δύσκολα. Με τον καιρό είχα συλλέξει αρκετά demos από διάφορα περιοδικά, τα οποία τώρα μάταια αναζητώ στα παλιά μου αρχεία.

Σήμερα οι εποχές έχουν κάπως αλλάξει. Μαζί με την κάρτα πλέον παίρνεις ένα ξερό game demo ή στην καλύτερη ένα παιχνίδι τρίτης κατηγορίας. Βέβαια οι εταιρίες δημιουργούν εντυπωσιακά γραφικά επίδειξης με νεράιδες ή καροτομαλούσες γκόμενες, τα οποία και διαθέτουν σε ελάχιστα μοντέλα καρτών.

Τα Demoscenes εμφανίστηκαν από πολύ παλιά στους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές (βλέπε Commodore 64). Τα μικρά αυτά προγραμματάκια εμφανίζουν εντυπωσιακότατα γραφικά τρίτης διάστασης (τις περισσότερες φορές), τα οποία τρέχουν σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή. Πρόκειται για ομάδες με ικανότατους προγραμματιστές, σχεδιαστές και μουσικούς που δημιουργούν μοναδικά εφέ κυριολεκτικά από το τίποτα! Σίγουρα όλοι μας θα έχουμε έρθει σε επαφή με ένα τέτοιο προγραμματάκι.

Ελάτε τώρα! Το τελευταίο crack που κατεβάσατε για το Photoshop είχε δυο αρχεία, δε θυμάστε;

Η δημιουργία τέτοιων εφαρμογών είναι τέχνη. Όχι μόνο από άποψη αισθητικής αλλά και από άποψη προγραμματισμού. Ξέρετε το τι τραβάει κάποιος για να μπορέσει να κάνει έναν παλμογράφο να χορεύει με την κάρτα ήχου; Πραγματικό μαρτύριο!

Και μετά από αυτήν την μικρή (!) εισαγωγή ας περάσουμε (γρήγορα γρήγορα) στα demoscenes του 3drt. Ξέρω ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα στην πιάτσα αλλά τα συγκεκριμένα δεν χρειάζονται εγκατάσταση, τρέχουν απευθείας στον browser.


^ Dark forest haunted mansion
play


^ Mech Walker Robot demo
play


^ Virtual City 3.0
play


^ Blue Liquid effects demos
play


^ Liquid tube effects
play

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Something Digital εγκαινιάζει μια καινούρια κατηγορία αναρτήσεων, στην οποία θα φιλοξενούνται εικόνες, βίντεο, ιστοσελίδες αλλά και εφαρμογές που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κόσμο της πληροφορικής και να γίνουν τέχνη. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο SD, γιατί εδώ είναι το κάτι ψηφιακό που τόσα χρόνια ψάχνατε…

*Άλλη μια φορά να αλλάξεις την λέξη «Τρίτη» σε «Τρίτη» θα κατεβάσω το Όπεν Όφις Σουίτ και θα πας από κει που ήρθες κύριε Μούσου Όφις Σύστεμ! Γκέγκε;

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!