Όσοι από σας αγοράσατε πρόσφατα τηλεόραση θα μπήκατε σε δίλλημα. «Να πάρω wide screen ή να μην πάρω;» Όσοι τελικά ακολουθήσατε το ένστικτό σας και επιλέξατε οθόνη ευρείας προβολής, τότε σίγουρα δοκιμάζοντας μερικά dvd θα μπερδευτήκατε με τα διάφορα φορμά αναλογίας οθόνης! Τα τελευταία χρόνια οι οθόνες 16:9 έχουν εισβάλλει και στους υπολογιστές, αποκτώντας μάλιστα φανατικούς χρήστες!

Σε αυτό το post θα διακρίνουμε τα κυριότερα φορμά που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, μαζί με αυτό το post, ξεκινάει και μια νέα κατηγορία του SD, με συμβουλές και νέα για το οικιακό cinema.

Πόσα φορμά πιστεύετε ότι υπάρχουν; Τρία; Τέσσερα; Πέντε; Φοβάμαι ότι θα πέσετε έξω. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 20! Στην καθημερινότητα όμως χρησιμοποιούμε μονάχα τα τέσσερα από αυτά. Τι είναι όμως αυτοί οι αριθμοί και πως συνδέονται με τις διαστάσεις τις οθόνης;

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Το σήμα της τηλεόρασής μας αποτελείται από 720x576 εικονοστοιχεία (pixels), τα οποία δεν είναι τετράγωνα! Αν κάνουμε τη διαίρεση προκύπτει 1,25. Το Aspect Ratio μιας οθόνης υπολογιστή LCD με ανάλυση 1280x1024 (SXGA) είναι 5:4 (διαβάζεται 5 προς 4). Δηλαδή για κάθε 5 μονάδες σε πλάτος αντιστοιχούν 4 μονάδες σε ύψος. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται και τα τρία διαφορετικά φορμά. Ακολουθεί η επεξήγηση του γραφήματος…



Με κόκκινο χρώμα παριστάνεται μια συμβατική οθόνη τηλεόρασης (4:3). Μια τηλεόραση wide screen είναι αναλογίας 16:9, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε. Στο γράφημα παριστάνεται με πράσινο χρώμα. Το μπλε τετράγωνο είναι το ευρύτερο όλων και χρησιμοποιείται από κινηματογραφικές ταινίες (2.39:1). Η οθόνη του υπολογιστή είναι ελαφρώς πιο τετράγωνη σε σχέση με αυτήν της τηλεόρασης (κόκκινο τετράγωνο).

Είναι λοιπόν λογικό όταν έχουμε μια οθόνη wide και βλέπουμε κάποιο κινηματογραφικό έργο (που είναι γυρισμένο σε αναλογία 2.39:1) να βγαίνουν και πάλι οι μαύρες λωρίδες πάνω και κάτω από την εικόνα. Αντίστοιχα αν δούμε κάποιο από τα τηλεοπτικά κανάλια, η εικόνα εμφανίζεται στη μέση της οθόνης και οι λωρίδες αριστερά και δεξιά από αυτήν.

Τώρα παρατηρήστε κάτι και στη δική σας οθόνη LCD. Προσπαθήστε να αναπαράγετε εικόνα από τηλεόραση (πχ. ένα επεισόδιο κάποιας σειράς) σε πλήρη οθόνη. Παρατηρείστε τις μαύρες γραμμές που εμφανίζονται πάνω και κάτω από την εικόνα. Είναι η απόδειξη ότι η οθόνη του υπολογιστή σας είναι πιο… τετράγωνη από αυτή μιας τηλεόρασης!

Σε επόμενο post θα αναφερθούμε σε τεχνικές που χρησιμοποιούν τα προγράμματα και οι συσκευές αναπαραγωγής dvd για να απομακρύνουν τις ενοχλητικές αυτές μαύρες λωρίδες. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο Something Digital γιατί το είπα και θα το ξαναπώ! Εδώ είναι το κάτι ψηφιακό που ψάχνατε…


Κατάλογος με όλες τις αναλύσεις που υπάρχουν σε όλες τις συσκευές
Κατάλογος με τα aspect ratios του κινηματογράφου

0 απόψεις καταγράφηκαν, η δική σου;:



Bus Icon Heart Icon More Icon
Επισκέπτεστε
πρώτη φορά
αυτό το blog;
Σας άρεσε το
Something
Digital;
Και επειδή ένα
blog δεν είναι
ποτέ αρκετό...
Mπείτε στο Virtual Bus
για μια δωρεάν ξενάγηση.
Προλάβετε πριν εξαντλη-
θούν οι θέσεις!
Ζητήστε τη βοήθεια
του συνδετήρα!
Λάβετε όλες τις νέες
αναρτήσεις με mail.

Γράψτε την άποψή
σας στο guestbook.

Γίνετε συνδρομητές
δωρεάν!
Τρυπώστε στο SoDigi!
Καταδιώξτε το!
Γίνετε συνδρομητές
και σε αυτό, δωρεάν!

Get the WidSets!